pühapäev, 3. mai 2020

Kaks iirlast: Jameson & Tullamore

Mai esimesed viskid tulevad Iirimaalt ning on kaks maailmas enimüüdavat Iiri viskit: Jameson ja Tullamore. Maitsmisele võtsin need tänu sellele, et Tullamore kingiti. Võrdluseks sai paariline siis sellele juurde ostetud. Mõlemad on standardsed ehk tavasegud. Jameson on kokku segatud umbes võrdses koguses kergemast pot still viskist ja teraviljaviskist. Tullamore on aga pot still, linnase- ja teraviljaviski segu. Maitstav Jameson on pärit 5cl minipudelist ja Tullamore D.E.W. 2019 villitud tavapudelist.


Jameson, 40,0%

Aroom: neutraalne. Klaasis seistes tuleb kerget lillelisust koos atsetooniga kaugel taustal. Vanill, veidi magusaid heledaid õunu (valge klaar) ja tsitrust.

Maitse: pehme ja kerge. Piirituseline magus mekk koos mõningase õuna ja tsitruse noodiga. Suutundes oleva kergelt õlise puuviljasuse võib plusspoolele kanda.

Lõpp: keskmise pikkusega, magus piirituselisus ja kerge vürtsikus.

Tullamore D.E.W., 40,0%

Aroom: magus ja pehme. Teraviljane ja tammeröstine, puiduliim, pärm, veidi martsipani ja iirist.

Maitse: ümar ja magus, teraviljane, tamme vanill.

Lõpp: keskmise pikkusega, pehme, tamme vanill.

Maitsetelt kaks selgelt erinevat Iiri seguviskit. Üsna iseloomutud ja lihtsad viskid siiski mõlemad. Niisama mekkimiseks ei tasu (vähemalt Šoti linnaseviski armastajal) neid soetada, kuid Iiri kohvi valmistamiseks on mõlemad vägagi sobivad.