teisipäev, 19. mai 2020

CRAGGANMORE 22 yo Cadenhead 1993/2015

Teine Cragganmore tuleb samuti Cadenhead poolt villituna. Viski on destilleeritud 1993. aastal, küpsenud üle kahekümne aasta tavapärastes viskivaatides (bourbon hogsheads) ning villitud vaadikangusena 2015 aastal kokku 492 pudelit.  Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Cragganmore 22 yo WM Cadenhead Small Batch 1993/2015, 56,3% nc, ncf

Aroom: kuivapoolne puidusus kergelt magusa vanillise-linnaselise äärisega. Klaasis seista lastes ürdisus (tüümian eelkõige) ja üliküpsenud õunte kääritus. Alles 10-15 minutit peale klaasis seismist muutub täidlasemaks – küpsed (isegi troopilised) puuviljad, mesi, suhkrusiirup ja veidi martsipani. Veega lahjendatult kerge ürdine rohusus, kuid üldiselt muutub vähem aromaatsemaks ning ilmub kerge metalline noot juurde.

Maitse: esmalt mittemidagiütlev ja pigem kinnine. Teisel mekkimisel ürdisus – rosmariin, tüümian, värsked tsitrused ja ingverit mõõdukalt. Mesi ja sidruniõli. Suutundelt kreemine või isegi veidi vahane, kuid see jääb tammisuse poolt kammitsetuks ning järelmaitsesse ei ulatu. Veega lahjendades lihtsustub, kuid jääb tsitruseliseks koos kerge ingveriga.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuivusele kalduv, tammine, kergelt mõrkjas.

Hinnang: C+

Selline siia-sinna kõikuv linnaseviski, milles on olemas vägagi meeldivaid ja selgelt viski vanusele viitavaid komponente (troopilised puuviljad, vahasus), kuid päris veenvat integreeritud tervikut ei moodusta. Ehk jäi näidispudelist väheks, et seda Cragganmore tundma õppida. Parem lahjendamata, kuna siis täidlasem ja ka kõrge kangus pole pea üldse alkohoolsena  tunda (eriti aroomis).