laupäev, 30. mai 2020

CAOL ILA 12 yo

Maikuu lõpetuseks üks korralik Islay linnaseviski, milleks sedapuhku on n.ö vana tuttav. Olen 12-aastast Caol Ila linnaseviskit ostnud ja maitsnud viimase 15-aasta jooksul mitmel korral. Alati on see ka meelepäraseks osutunud, kuigi väikesed variatsioonid selle maitsetes on ilmnenud. Viski on küpsenud taastäidetud endistes eks-burboon vaatides (hogsheads). Siinmaitstav Caol Ila on villitud 2013 aastal ehk juba jupp aega tagasi.


Caol Ila 12 yo (villitud 2013), 43,0%

Aroom: magus fenoolsus, rabamülgas, suitsupeekon (eriti peki osa). Taustal, kuid seda selgelt tajutavalt, turbasuitsused linnased. Merelisus (värskelt püütud kala). Klaasis seistes antiseptikum, jood ja tuhane suitsusus. Lisaks veel kadakamarja rohusust.

Maitse: magus ja linnaseline turbasuitsusus. Tuhasust, valge pipar, antiseptikum, joodi veidi, kadakamari, magus-mõrkjas sidrunikoor. Suutundelt õline ja mineraalne koos vürtsika nüansiga (muskaat). Paar tilka vett toob fenkoli ja mündi, suutundelt muutub veidi isegi õlisemaks, kuid kindlasti mereliselt soolasemaks.

Lõpp: väga pikk, piprane turbasus, fenkol, soolane järelmekk.

Hinnang: B+

Suhteliselt madalat kangust arvestades üsna jõuline ning suhteliselt noort iga arvestades üsna kompleksne. Igal juhul märkimisväärselt hea Islay linnaseviski. Kes ütleb, et Caol Ila on saare lõunaranniku kolme suurega võrreldes kergem viski? Siinse Caol Ila puhul oli ehk veidi teistmoodi üsna vähene sidrun nii aroomis kui maitses. Samas oli siinses aga enam jõulisust ja turbasust. Võrdlusena oleks seda viskit hea proovida värskemalt villituna.

Värvi võrdlus: vasakul Lagavulin 9 yo GoT, paremal Caol Ila 12 yo

Kuigi Diageo suurkorporatsioon kasutab endale kuuluvate Šoti linnaseviski vabrikute põhisortimendi viskide puhul viskide värvi ühtlustamiseks partiide vahel reeglina piirituskaramelli E150a, siis ilmselt ei kasutata seda n.ö robustselt. Seda näitab kasvõi siinmaitstud Caol Ila viski, mis küpsenud taastäidetud eks-burboon vaatides, võrdlemine eelmise kuu lõpus maitstud 9-aastase Lagavuliniga (GoT), mis küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides. Erisus on ilmne ja mõlema viski värv loogiline.