reede, 8. mai 2020

ROYAL LOCHNAGAR 12 yo

Siinmaitstav viski on pärit Šoti mägismaa kesk- ja idaosa piiril paiknevast linnaseviski vabrikust, mille toodangut pole varem õnnestunud proovida. Seega üks puuduv linnaseviski saab taas linnukese kirja. Royal Lochnagar viskivabrik on iseenesest aga põneva ja rojalistliku ajalooga. Enne praeguses asukohas (Dee jõe paremal kaldal) paiknevat viskivabrikut rajas James Robertson 1823. aastal sinna lähedale Dee jõe vasakule kaldale Glen Feardan nimelise viskivabriku, mis siiski ta endiste salapiirituse ajajatest kaaslaste poolt maha põletati. Robertson ei vandunud aga alla ning rajas uue Lochnagar nimelise viskivabriku Lochnagar mäe lähedale. Ka see viskivabrik põletati 1841. aastal maha. Alles kolmas viskivabrik, mille rajas 1845. aastal John Begg ning sedakorda Dee jõe paremale kaldale, jäi püsima. Viskivabriku nimeks sai New Lochnagar.

Lochnagar viskivabriku eesliide Royal nimega seotult tuleb esile tuua viskivabriku lähedal paiknev Balmoral loss, mis on olnud üks Briti kuningliku pere elukohti alates 1852. aastast, kui prints Albert, kuninganna Victoria abikaasa, ostis mõisa ja selle algse lossi. Kuna olemasolev maja oli liiga väike, alustati praeguse Balmorali ehitust, mis valmis 1856. Juba enne Balmorali ostmist ja uue maja valmimist kujundas kuninglik paar seal oma maalähedase elumudeli. Victoria tegi ümbruskonnas pikki jalutuskäike ja Albert veetis mitmeid päevi jahil juba alates 1848. aastast, mil nad Balmorali alles rentisid.


Selleaegne Lochnagar viskivabriku omanik John Begg kutsus kuningliku paari viskivabrikkusse külla ja viskit maitsma ning tänu külaskäigu õnnestumisele ja ilmselt maitsvale viskile omistati varsti peale külaskäiku viskivabrikule kuninglik garantii (Royal Warrant). Viskivabrik hakkaski seejärel end kutsuma nimega Royal Lochnagar.

Royal Lochnagar viskivabrik kuulub suurkorporatsioon Diageo omandusse ning on selle omanduses oleva 28 viskivabriku seas tootmismahult kõige väiksem. Aastaseks tootmisvõimsuseks on 500,000 liitrit. Oma looduskaunis kohas paiknemise ja kompaktsuse tõttu toimib Royal Lochnagar viskivabrik Diageo Malt Advocate koolitus- ja V.I.P. külastuskeskusena (Malts Brand Home). Viskivabrik villib vaid kaht ametlikku regulaarset viskit – siinmaitstav 12-aastane ja vanuse märketa Selected Reserve. Eelmisel aastal villiti Game of Thrones sarjas ka 12-aastane Royal Lochnagar, kuid see oli vaid tavapärase 12-aastase ajutine ümbernimetatud variant. Siinmaitstav 12-aastane Royal Lochnagar viski on küpsenud ilmselt teise täitekorra vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Royal Lochnagar 12 yo, 40,0%

Aroom: pehme ja linnaseline, täpsemalt linnastatud oder. Üsna vähearomaatne ja kuivapoolne. Veidi papisust, kuid peamiselt värskelt saetud puit. Õhuke pannkook. Klaasis seistes mõningane puuviljasus: litšid, hapukad vähearomaatsed õunad.

Maitse: teraviljane-linnaseline, melass, veidi varasuviseid tooreid ja hapukaid õunu, rohusust. Maitsete osas üsna napp, kuid suutundelt siiski pehme ja ümar ning sellisena üsnagi meeldiv.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kreeka pähkel ja puidust vürtsikust veidi.

Hinnang: C

Keskpärane linnaseviski, mis ei tee kellegile oma tagasihoidliku iseloomuga liiga, kuid ei tekita ka elevust.