pühapäev, 7. juuni 2020

AULTMORE 1986/2017 MoS & Blogi 500. postitus!

See on Linnaseviski blogi 500. postitus. Selleks puhuks on klaasis ka eakam linnaseviski. Valisin selleks veidi üle 30-aastase Aultmore viski, mis on destilleeritud 1986. aastal, küpsenud eks-burboon vaadis (barrel) ja villitud sõltumatu villija Malts of Scotland poolt 2017. aastal. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Aultmore 1986/2017 Malts of Scotland, Bourbon barrel MoS #17032, 49,2% nc, ncf

Aroom: puuviljane, kuid selgelt kuivema tammise äärisega. Mõningast kuivust lisab ka saepuru. Avanedes värske heinasus, mandariinid ja enam puuviljasust, mis pigem troopilisemat laadi. Klaasis seistes muutub magusamaks, lisandub créme brulée ja mesi. Paar tilka vett toob barbarissi ja pirni.

Maitse: kreemine puuviljasus. Esmalt tsitruseline ja värskendav, siis keskosas täidlane troopiliste puuviljade mix ning siis viimasena veidi pipraselt vürtsikas tammisus. Hea magususe ja kuivuse tasakaal, kus puudub vähimgi mõrusus. Hea maitsekaarega viski. Paar tilka vett toob suutundesse vahasust, muutub tsipake magusamaks ja lisandub kerge münt.

Lõpp: pikk ja kurku soojendav, vürtsikas puuviljasus, õrn aniis ja viimasena tunda ka soolasust.

Hinnang: B+

Sellised eakad viskid, mis vaati küpsema pandud juba mitukümmend aastat tagasi, teevad alati veidi nostalgiliseks. Vähemalt hetkeks. Mis ma tegin ja kus ma olin 1986. aastal? Kuni varasügiseni töötasin autobaasis ja täitsin Gaz52 rooli keerates Nõukogude ühiskonna "õitsenguks" usinalt plaani. See n.ö plaani täitmine oli muidugi tervikuna üks suur naljanumber. Sügisel aga sain õppima E. Vilde nimelisse Tallinna Pedagoogilisse Instituuti 0-kursusele potentsiaalse väljavaatega aasta pärast ülikooli päriselt sisse saada (see ka õnnestus ning ülikooli 1991. aastal edukalt lõpetasin). Ja linnaseviskisid ma 1986. aastal veel loomulikult ei mekkinud ja ilmselt polnud neist veel kuulnudki. Selleks ajaks olin üksnes veidi maitsnud vaid kaht seguviskit J&B ja Vat 69. Ja väga hea ning õige, et ei olnud maitsnud ei viskisid ega üldse joonud ka muid alkohoolseid jooke.

See selleks. Tagasi viskide juurde. Juunis tulevadki maitsmisele vaid A-tähega algavatest Šoti linnaseviski vabrikutest pärit joogid (Allt-a-Bhainne, Auchroisk, Arran) ning juulis B-tähega viskid (Box Rootsist, Benromach ja Bruichladdich Šotimaalt).