pühapäev, 19. aprill 2020

GLENALLACHIE 15 yo

Viimane maitstav GlenAllachie viski on turule toodud septembris 2019 ning on peale esmast küpsemist eks-burboon vaatides järelviimistletud Oloroso ja Pedro Ximénez šerri vaatides (nii hogsheads kui puncheons). Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenAllachie 15 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: paks ja magus. Ohtralt šerrisust, kleepjas šerri, PX domineerib selgelt. Tasakaalustavat kuivust annab värske nahk ja röstitud puit. Siiski jääb pigem magusaks. Tugevalt karamelliseeritud apelsiniviilud ja mööblilakk, mis koos loovad veidi sellise sünteetilise aroomi. Klaasis sesites tuleb maagusat marjasust – vaarika- ja maasikamoos. Veidi ka piibutubakat.

Maitse: magus-vürtsikas. Suutundelt üpriski ümar, kuid maitsetervik lihtsam kui aroom oodata lubas. Kreeka pähkel, karamelliseeritud suhkur, kreegimoos, piimašokolaad, ürdist mõrusust ning veidi fenkolit lisaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kurku soojendav, kirbuseni karamelliseeritud suhkur, veidi selline sünteetiline mekk viimasena.

Hinnang: C+


Kui 12-aastane PX järelviimistlusega GlenAllachie oli vaadi (puidu) mõjuline, siis siinne 15-aastane on selgelt järelviimistlemiseks kasutatud vaatide sisu (šerri) mõjuline. Nii nagu varasemalt juba maitstud GenAllachie viskide puhul, on ka siin aroom meeldivaim osa. Üsna hea viski tervikuna, kuid jätab selgelt sellise sihiteadlikult kokkuliimitud tunde. Ilmselt jääb see GlenAllachie viimaseks selle viskivabriku viskiks, mida ise ostetuna maitsen. Kui satub kuskil niisama maitsmiseks ette sattuma, siis ehk veel võib seda linnaseviskit proovida, eriti kui see on küpsenud vähemaktiivsetes eks-burboon vaatides.