kolmapäev, 15. aprill 2020

GLENALLACHIE 12 yo PX Finish

Kolmas järjestikkune GlenAllachie on küpsenud kümme aastat Ameerika tammest vaatides (barrels) ja seejärel umbes kaks aastat Pedro Ximénez šerri vaatides (puncheons). Viski toodi turule juulis 2019. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenAllachie 12 yo Pedro Ximénez Sherry Finish, 48,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kuiv ja vürtsikas. Vajab aega. Kuivatatud apelsinikoored, kuivatatud banaaniviilud, mööblilakk, karamelliseeritud suhkur. Lisaks vana nahk ja kerge piibutubakas. Tervikuna pigem kuiv kui magus, mis PX vaatide kasutamise puhul just mitte eriti tavapärane. Mõningast magusust ja täidlust toovad siiski tumedad sultana rosinad ja tumedam šokolaad.

Maitse: suud kattev, täidlane ja tihke. Üsna vürtsikas ja mõrkjas. Rohkem tammine kui šerrine. Tume šokolaad ja apelsinikoored, mis iseenesest lisavad veelgi mõrkjust, kuid see mõrkjus pole siin häiriv. Õnneks on piisavalt ka musti kuivatatud ploome ja rosinaid.

Lõpp: üsna pikk. Mõrkjalt tammine ja vürtsikas. PX šerri magusus tuleb järelmaitses viimaks veidi esile, kuid kogu kupatus taandub siiski lõpuks pigem kuivaks.

Hinnang: B


Vägagi meeldiv 12-aastane linnaseviski. Seni maitstuist GlenAllachie viskidest parim. Maitses ja järelmaitses on ehk veidi domineerivaks mõrkjas tammisus, kuid siiski säilitab hea tasakaalu. Parem vürtsikas tammisus, kui imal šerrisus.