kolmapäev, 8. aprill 2020

GLENALLACHIE 10 yo Madeira 2009/2019

Tänane ja järgnevad kolm linnaseviskit tulevad GlenAllachie viskivabrikust. Peale seda, kui Billy Walker ja Co viskivabriku ostsid, on villitud üsna märkimisväärsel hulgal uusi viskisid – nii põhisortimendi kui ühevaadi viskisid, millest paljud on saanud ka järelviimistluse mitmekesistes vaatides. Toimimine seega üsna sarnane selle, mida teostati varasemalt GlenDronach ja BenRiach viskivabrikutes.

Ei oska enustada, kuidas läheb tulevikus GlenAllachie viskiga, kuid igal juhul GlenDronach ja BenRiach viskide puhul suutis B. Walker nende viskivabrikute omanikuks olemise perioodil villida suurepäraseid viskisid. Ilmselt suudeti „tühjaks ammutada“ nende viskivabrikute laod parimatest vaatidest. Igal juhul peale omaniku vahetust 2016. aastal ja uue „meistersegaja“ tööle asumist pole GlenDronach ega BenRiach viskid varasematega võrreldavad. Vähemalt minu maitse jaoks on maitseprofiil oluliselt muutunud ning seda mitte paremuse poole. Siit ka soovitus: kes leiab veel varasemaid (enne 2017. aastat villitud) GlenDronach ja BenRiach viskisid, tasub need endale soetada. Kui nüüd tulla tagasi B. Walkeri uue projekti ehk GlenAllachie viskivabriku juurde, siis on veel lahtine, kas selle viskivabriku „algmaterjal“ on kvaliteedilt võrreldav kunagise BenRiach ja GlenDronach omaga, et villida viskisid, mis viskisõprade maitsemeeli kütkestaksid.

Eelmisel aastal sai juba maitstud GlenAllachie viskidest 12-aastast ja kahte vaadikanguses 10-aastast, mis tervikuna erilist vaimustust esile ei kutsunud.

Kõik neli sel kuul maitsmisele tulevat GlenAllachie linnaseviskit on turule toodud 2019 aastal. Neist esimene GlenAllachie on pärit ühest vaadist, mis antud puhul on olnud Madeira Barrel #3821. Viski on destilleeritud 18.03.2009 ja villitud vaadikanguses septembris 2019 kokku 309 pudelit Hollandi turu tarbeks. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenAllachie 10 yo 2009/2019 Madeira Barrel #3821, 57,2% nc, ncf

Aroom: esmalt nina näpistavalt terav. Magus-kuiv veinisus, toffee. Klaasis seistes maheneb. Puidutanniinid, punased marjad (kuivatatud jõhvikas), veidi piibutubakat ja vana nahka. Veega lahjendatult (u 50%-ni) ümaram ja magusam. Tugev domineeriv iiris, mesi, veidi köömneid, kaneel, heledad rosinad ja kuiv puit.

Maitse: üsna terav, kuid hea intensiivsusega veinine marjasus. Sisult magus. Veega lahjendatult toimib märksa paremini. Punaveinisus küll domineerib, kuid lisaks puidutanniinid, rosinad ja veidi teraviljasust. Jääb aroomiga võrreldes siiski lihtsaks ja üsna sirgjooneliseks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt kirbe, üsna veinine. Veega lahjendatuna pehmem ja puuviljane-marjane.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid minu jaoks siiski liiga veinimõjuline. Aroom parim osa viskist.