laupäev, 11. aprill 2020

GLENALLACHIE 10 yo Port Wood Finish

Teine GlenAllachie linnaseviski on samuti 10-aastane, järelviimistletud. Peale esmast kaheksa aastast küpsemist Ameerika tammest vaatides on see viidud kaheaastaseks järelviimistlemise perioodiks endistesse Ruby Port vaatidesse. See GlenAllachie viski toodi turule 2019. aasta juulis ning siinmaitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenAllachie 10 yo Port Wood Finish, 48,0% nc, ncf

Aroom: algus üsna kuiv ja suletud, kuid avaneb üsna kiiresti. Tolmune magusus, puuviljatee puru. Siis muutub magusamaks ja paksemaks – puuviljakommide magusus, kirsimoos, kookoserasv ja mõningane karamell, mis annavad täidlust. Klaasis seista lastes on tunda fenkolit ja ka rukkileiva juuretist, mis toovad hapukust. Veega lahjendades enam karamelli.

Maitse: suutundelt üsnagi ümar ja kergelt selline rasvane. Kuivatatud punaste marjade hapukas-magusus ja tammine kuiv-vürtsikus. Väga palju just ei toimu, kuid oma teataval määral minimalistlikkus kompaktsuses üsna hea.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vürtsikas-hapukas marjasus, kurku soojendav, lõpus veidi kuivuse poole kalduv.

Hinnang: C+

Kuna viimase kuu jooksul on olnud maitsmisel veel kaks muud portveini vaatides järelviimistletud linnaseviskit, siis tekkis hea võimalus neid võrrelda siinmaitstuga. Jätsin eelnevatest väikese koguse tänaseks. Võrdlusele tulevad Tomatin 14 yo Port Casks, Glenmorangie 12 yo Quinta Ruban ja GlenAllachie 10 yo Port Wood Finish. Kui Tomatin on järelviimistletud Tawny Port vaatides, siis kaks ülejäänut Ruby Port vaatides


Võrdlus: Värvi poolest on Glenmorangie kõige roosakam ja Tomatin kõige heledam ja samas kollasem. Aroomi osas Glenmorangie võtab kõige enam avamiseks aega, olles algselt kõige kinnisem, kuid siis tuleb punaveinine aromaatsus; tervikuna aroomi osas vast kolmest magusam, ümaram ja pehmem. Tomatin ja GlenAllachie on mõlemad kohe üsna aromaatsed ja kutsuvad, kuid samas üksteisest erinevad. Tomatin on enam viskisem, ehk siis odralinnaselisem ning seda koos pähklisusega; otsene veinisus märksa vaoshoitum. GlenAllachie on karamellisusele lisaks ootamatult rukkine ja haputaignane. Maitsete osas on Tomatin pähkline, linnaseline, kerge magusa veinisusega ja suutundelt kreemine. Glenmorangie selgelt veinine, šokolaadine, ümaralt marjane, veidi kirbe kuid kõige rafineeritum. GlenAllachie kõige tammisem ja jõulisem, milles mõrkjust koos hapuka veinisusega.

Kuigi neid linnaseviskisid hindasin võrdselt C+ hindega, siis kõrvuti maitstuna järjestaks need kolm viskit paremuse alusel nii: 1. Tomatin, 2. Glenmorangie, 3. GlenAllachie. Seejuures on Glenmorangie ja GlenAllachie puhul sarnane ühisosa tajutav, mis tuleb ilmselt Ruby Port vaatide kasutamisest järelviimistlusel. Siiski ilmnes aroomis GlenAllachie puhul kummaline rukkiviskisus.