Kuna varakevad veel selline jahe, siis otsustasin aprillis
maitsmisele võtta eeldatavalt toekamad linnaseviskid. Küll ilmade soojenedes
jõuab kergemate juurde pöörduda. Esimeseks sel kuul on Benromach viski ning
selle „põhivara“ 10-aastane. Seda on küll varasemalt juba maitstud, kuid sellest
on hulk aega möödunud. Benromach tõi kergelt turvastatud (u 12 ppm) linnastest
valmistatud 10-aastase turule 2009. aastal ning see viski, kui ka muu sortiment,
sai uue disaini 2014. aastal. Meeldetuletuseks: viski on küpsenud esmalt 80%
osas eks-burboon (barrels) ja 20%
osas eks-šerri vaatides (hogsheads) ning
siis veel lõpus kokkusegatult kuni aasta eks-šerri vaatides (esmatäite oloros?).
Maitstav on pärit 10.12.2015 villitud pudelist.
Benromach 10 yo, 43,0% nc
Aroom: tammine ja robustne. Küpsetatud puuviljad (aprikoos,
õun), ingver, kerge tammine pipar. Kerge suitsusus, mis on selline märja rohu
lõkkesse viskamise puhul tekkiv. Lisaks suitsulõhe, lagrits, mure iiris ja õrna
bergamotiga must tee. Klaasis seistes muutub magusamaks ja suitsusemaks. Veidi vett
toob turvastatud linnaseid, samuti veidi piibutubakat.
Maitse: jõuline ja toekas. Suitsused magusad linnased,
vürtsikas tsitruste combo, kardemon, lagrits. Veega veidi-veidi lahjendades
tsitrused, sedakorda magusamad ja värskemad (apelsini enam), samas muutub suutundelt
kreemisemaks; lagritsale lisandub mentool.
Lõpp: pikk ja kurku soojendav. Vürtsikas-magus, turbasuitsus
ja siis viimasena must pipar (tammine). Veega veidi lahjendatult tammisust
oluliselt vähem; selle asemel värskeid tsitrused.
Hinnang: B+