laupäev, 4. aprill 2020

BENROMACH 10 yo

Kuna varakevad veel selline jahe, siis otsustasin aprillis maitsmisele võtta eeldatavalt toekamad linnaseviskid. Küll ilmade soojenedes jõuab kergemate juurde pöörduda. Esimeseks sel kuul on Benromach viski ning selle „põhivara“ 10-aastane. Seda on küll varasemalt juba maitstud, kuid sellest on hulk aega möödunud. Benromach tõi kergelt turvastatud (u 12 ppm) linnastest valmistatud 10-aastase turule 2009. aastal ning see viski, kui ka muu sortiment, sai uue disaini 2014. aastal. Meeldetuletuseks: viski on küpsenud esmalt 80% osas eks-burboon (barrels) ja 20% osas eks-šerri vaatides (hogsheads) ning siis veel lõpus kokkusegatult kuni aasta eks-šerri vaatides (esmatäite oloros?). Maitstav on pärit 10.12.2015 villitud pudelist.


Benromach 10 yo, 43,0% nc

Aroom: tammine ja robustne. Küpsetatud puuviljad (aprikoos, õun), ingver, kerge tammine pipar. Kerge suitsusus, mis on selline märja rohu lõkkesse viskamise puhul tekkiv. Lisaks suitsulõhe, lagrits, mure iiris ja õrna bergamotiga must tee. Klaasis seistes muutub magusamaks ja suitsusemaks. Veidi vett toob turvastatud linnaseid, samuti veidi piibutubakat.

Maitse: jõuline ja toekas. Suitsused magusad linnased, vürtsikas tsitruste combo, kardemon, lagrits. Veega veidi-veidi lahjendades tsitrused, sedakorda magusamad ja värskemad (apelsini enam), samas muutub suutundelt kreemisemaks; lagritsale lisandub mentool.

Lõpp: pikk ja kurku soojendav. Vürtsikas-magus, turbasuitsus ja siis viimasena must pipar (tammine). Veega veidi lahjendatult tammisust oluliselt vähem; selle asemel värskeid tsitrused.

Hinnang: B+

Iseloomuga kompleksne kooslus. Siit leiab kõike, kuid samas moodustub üksikutest osadest hea integreeritud tervik. Järelmaitse põhjal arvaks, et kasutusel on olnud üsna värsked vaadid, kuna tammisust on selgelt tunda. Maitseomadustelt ja stiililt sarnanev Springbank’i viskidele.