reede, 12. oktoober 2018

Seguviskid 2: Ballantine’s x2

Ballantine’s on üks tuntumaid seguviski brände ning seda juba ajast enne esimest maailmasõda, mil Ballantine’s Finest viski 1910 aastal esimest korda turule toodi. Võrreldes mitmete teiste seguviskidega on Ballantine’s viskides linnaseviskide osakaal suurem. Peamisteks linnaseviskideks, mille ümber muud linnaseviskid juurde lisatakse, on Glenburgie, Miltonduff ja Glentauchers. Ballantine’s on olnud minu jaoks juba alates viskide juurde jõudmise algusest kolmkümmendviis aastat tagasi, olnud esimene ja kindel valik, kui vaja osta seguviski. Siinmaitstavateks viskideks ongi Finest ja 12-aastane Gold Seal; mõlemad pärit 5cl minipudelitest.


Ballantine’s Finest, 40%

Aroom: lilleline koos õrnalt tuntavate värskete puuviljadega ja kuivapoolse tammise äärisega. Kergelt piirituseline rohusus, mis annab sellise atsetooni-etanooli aroomi. Vanill ja teraviljad ning mõningane karamelliseeritud suhkur.

Maitse: veidi terav, piirituseline ja kuiv. Lisandub siiski mesisus ja teraviljasus. Domineerivaks jääb lilleline rohusus, millel veidi ehk pähklisust lisaks, mis päästab suutunde õhukeseks muutumast.

Lõpp: lühike, kuiv, mesine ääristus.

Hinnang: C (seguviski)

Keskpärane, kuid odavama hinnaklassi kvaliteetne seguviski, mis oluliselt parem punasest johnniest ja paigutub musta johnnie kõrvale, olles küll hinna poolest sellest poole odavam.

Ballantine’s 12 yo Gold Seal, 40%

Aroom: iseloomult suures plaanis loogiline jätk eelnevale, kuid mõned head pügalad rikkalikum. Lillelisus ja värsked puuviljad on asendunud küpsemate ja magusamate puuviljadega. Puuduvad estrid ja piirituselisus. Vähem on ka kuivapoolset tamme. Siin esil metsaõite mesi, vanill ja karamell.

Maitse: kergelt kreemine suutundelt ja teraviljane. Kohvine mekk, mis teeb üldmulje kuivapoolseks, kuid seda vähem kui Finest. Vanill, mesi ja puuviljad. Väga palju ei toimu, kuid on siiski üsna tasakaalus tervik.

Lõpp: keskmise pikkusega, siin tuleb mee kõrval ka veidi mõrkjat rohusust.

Hinnang: C+ (seguviski)

Meenutab tervikuna noori ja kergemaid Speyside linnaseviskisid. Seguviskina üsna hea mesise-puuviljase tasakaalu ja täidlusega. Paigutub kvaliteedilt Chivas Regal 12-aastase juurde punktikese madalamale.