pühapäev, 14. oktoober 2018

Seguviskid 3: Grant’s x3

Grant’s viski kannab uhkusega sõltumatuse mainet. On ju perekond Grant juba 19. sajandi lõpukümnendist alates, täpsemalt 1898. aastast, omanimelist viskit kokku seganud ja villinud. Firma William Grant & Sons (loodud 1903) rajas 1886. aastal Glenfiddich, 1892 Balvenie, 1990 Kininvie ja 2007 Ailsa Bay (paikneb Girvan’ tootmiskompleksis) linnaseviskivabrikud. Need linnaseviskid on loomulikult ka põhikomponentideks erinevates Grant’s seguviskide koostises, kuhu juurde lisatakse mitmeid teisi linnaseviskisid ja viskide põhja moodustab samuti William Grant & Sons omandusse kuuluva Girvan viskivabriku, mis rajatud 1963. aastal, viljaviski. Siin tulevad maitsmisele kolm Grant’s seguviskit, kõik pärit 5cl minipudelitest.


Grant’s The Family Reserve, 40%

Aroom: kuivapoolne ning aroomide osas esmalt üsna neutraalne. Siis teraviljad, pärm, heinasus ja veidi ka puuviljasust. Klaasis pikemalt seistes „väsib“, muutudes kergelt papiseks. Siiski täitsa OK aroom, suuri ebameeldivaid aspekte pole.

Maitse:  kerge, teraviljane, õrna puuviljaselt magusa äärisega. Suutundelt veidi kreemisust, mida rõhutab veel mesisus. Lisandub ka tammiseid nüansse mõningase vürtsikusega. Veidi on tunda siiski ka papisust.

Lõpp: pigem lühike. Väga kerge, veidi kreemise tundega teraviljasus.

Hinnang: C (seguviski)

Täiesti aktsepteeritav seguviski, ebameeldivad aspektid kerge papisuse kõrval puuduvad. Viimati sai vist seda maitstud oma viisteist aastat tagasi ja mälus oli säilinud selle viski maitsed pigem piirituselise ja üsna teravana. Aga aeg on edasi läinud, vanust ja ohtralt maitstud viskisid lisandunud. Vähemalt nende maitstavate minipudelite põhjal asetaksin selle Grant’s põhiseguviski Ballantine’s Finest ja JW Black Labeli kõrvale ning ehk isegi veidi kõrgemale ning eelistaksin neist kolmest praegu pigem seda.

Grant’s Ale Cask Finish (Cask Edition No 1), 40%

Aroom: väga kerge, teraviljane, magusa äärisega õrn sidrun. Peale klaasi valamist ilmuvad kahjuks üsna ruttu papp ja kartong, kuid õnneks hoiab sidrun ja humalad (meelepete?) ära papisuse domineerima hakkamise. Veidi on ehk elavam kui Family Reserve, kuid oma papisuses veidram ja mitte nii meeldiv.

Maitse: teravili ja pärmisus. Siin on kahjuks juba aroomis ohu märki näidanud papisus väga tugevalt esil ja kipub isegi domineerima. Meenuvad need kaks vana riknenud burbooni. Sidrun ja humalad hoiavad siiski teatavat värskust ülal, nii et päris välja sülitama ei pea. Aga maitse ei ole siiski tervikuna mulle meeldiv.

Lõpp:  lühike, papisus jätkub ning ka siin on kerge sidrun seda viskit veidi päästmas.

Hinnang: D (seguviski)

Pole midagi head selle seguviski kohta öelda.

Grant’s Sherry Cask Reserve, 40%

Aroom: esmalt puuviljast magusust, üsna ümar ja kolmest selgelt kõige enam maitsma kutsuva aroomiga. Karamelliseeritud suhkur, puuviljakeeks, kuid šerrisus ise puudub. Eelnevatest oluliselt sisukam ning aroomid püsivad klaasi valatult märksa kauem.

Maitse: magus teraviljasus koos magusa puuviljasusega, mis kokku annab sellise mesise ja kreemise suutunde ning muudab selle viski märksa täidlasemaks võrreldes eelnevate Grant’sidega. Veidi tunda isegi šokolaadi ja kaneeli. Seguviski, millel on isegi mõningast täidlust struktuuris.

Lõpp: keskmise pikkusega. Teraviljasus ja puuviljasuhkrune mekk; viimasena tuleb siiski ka veidi piirituselisust.

Hinnang: C+ (seguviski)

Meeldiv üllatus. Tervikuna hea seguviski. Tõuseb sellisena maitstud seguviskide seas esimeste sekka. Vaatame mida viimased kuus seguviskit endast kujutavad.