kolmapäev, 24. oktoober 2018

KILCHOMAN Sanaig

Naaseme linnaseviskide juurde ning sel aastal siis teine Kilchoman. Viimati sai Kilchoman viskit maitstud veebruaris ning seda Helsingi viskifestivalil ja punaveini vaadis küpsenud versiooni. Sedakorda on klaasis tervikpudelist pärit „Sanaig“ nimeline viski, mis kokku segatud eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenud noortest viskidest. Kokkusegamise vahekord umbes 50-50 ning viski vanuseks umbes neli-viis aastat. Seega üsna noor, kuigi Kilchomani puhul üsna tavapärane, ning sellest lähtuvalt eeldatavalt üsnagi turbane viski. Maitstav viski on villitud 05.05.2015.


Kilchoman Sanaig, 46% nc, ncf

Aroom: kohene ja üsna tugev turbasuitsusus koos külma tuhasusega, millele lisandub metalline ääris. Tajutavalt noor ja veidi veel robustne turbasuitsune Islay viski. Klaasis seistes tuleb tasapisi magusust, vanilli ja mõningast karamelli ning saavutab turbasuse/magususe tasakaalu. Jääb siiski kuidagi väheintegreerituks ja justkui kahest osast koosnevaks. Vee lisamine toob enam vanilli, isegi puuviljasust/marjasust ning ka turvastatud linnaseid koos kergelt soolaka merelisusega.

Maitse: üsna turbane ja piprane, isegi tšilline, kergelt metallise äärisega. Magusus olemas ning seda veidi selline keedetud puuviljadele (õunad) omane magusus. Mõningane karamell ja vanill. Suutundelt kergelt kreemine, kuid samas piprane. Vee lisamisel magusust veidi enam tunda – turvastatud linnaste magusus, lisaks saavutab enam tasakaalu, kuna piprane turbasus maheneb. Vesi toob ka kergelt soolakat merelisust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Turbasuitsune ja piprane, mida on magusus täiesti piisavalt tasakaalustamas. Jällegi kerge metallisus viimasena.

Hinnang: B

Selgelt noor viski, kuid samas noorust arvestades üsnagi maitseküllane Kilchoman. Noorusele osutav metallisus ei hakka õnneks kordagi domineerima ega muutu ebameeldivaks. Veidi vett teeb minu jaoks selle Kilchomani meeldivamaks. Lisaks aitab palju kaasa õhutamine. Kui pudeli avamise järgselt oli vastas pigem lihtne ja väheintegreeritud viski, siis pudeli poole peale jõudmisel umbes kolmenädalase maitsmise järel saavutab nii aroom kui maitse enam tasakaalu ning destillaadi turbasus ja vaatide poolt antav ning üha enam lisanduv magusus integreeruvad üsnagi hästi.