reede, 5. oktoober 2018

DL Epicurean & Scallywag

Üle pika aja saab siis viskimaitsmise juurde naasta. Sai käidud reisil ning peale reisi (neetud konditsioneerid, mis mulle üldse ei meeldi) ei võtnud nina mõnda aega vastu mingeid aroome. Tasapisi siiski meeled taastuvad. Siin tuleb tutvustamisele kaks segulinnaseviskit, mis kokku segatud sõltumatu villija Douglas Laing poolt. Mõlemad kuuluvad n.ö Šoti linnaseviski valmistamise klassikalisi piirkondi tutvustavate segulinnaseviskide sarja: Big Peat (Islay), Rock Oyster (Islands), The Gauldrons (Campbeltown), Timorous Beastie (Highland), Scallywag (Speyside) ja The Epicurean (Lowland). Kaks viimast siin ka maitsmisele võetakse. Mõningaid sarja kuuluvaid viskisid on villitud ka vaadikangusega ja vanuse märkega. Mõlemad maitstavad on pärit 5cl minipudelitest ning neid sai maitstud reisil olles.


Douglas Laing’s The Epicurean, Lowland Blended Malt, 46,2% nc, ncf

Aroom: väga teraviljane, veidi võine ja kergelt tsitruseline (lahjemad sidrun ja laim). Kevadlilled, kuid mitte rohune, vaid pigem ürdine. Üsna toordestillaadi lähedane, kuid samas huvitav ja eripärane. Vee lisamine toob esile piirituselisi aroome.

Maitse: kerge, magus ja teraviljane. Suutundelt linnaste kreemisus ja tuhksuhkrusust. Heledad magusamad viinamarjad. Iseenesest lihtne ja sirgjooneline toordestillaadi lähedane, kuid nii nagu aroomgi, üsna meelepärane ja eripäraselt huvitav. Vee lisamine toob maitsesse rohust ürdist mõrusust.

Lõpp: pehme ning pikkuselt keskmine. Kooritud mandlid, kummel, pärnaõied ja siis viimasena rohune, kuid mitte mõru, järelmekk.

Hinnang: C+

Douglas Laing’s Scallywag, Speyside Blended Malt, 46% nc, ncf

Aroom: linnased ja karamell. Mesi, siis soe värske puit, nektariin ja virsik, tammised vürtsid, ingver ja karamelliseeritud suhkur.

Maitse: ümar ja õline-kreemine suutundelt. Kergelt metalline, kuivemapoolne, mis aroomi  põhjal veidi ootamatu. Kuiv šerri. Luuviljade kivid, nektariin, virsik. Vanill ja vürtsid. Ei midagi erilist, kuid samas pole ka ebameeldiv – keskpärane viski.

Lõpp: lühike kuni keskmise pikkusega. Üsna kerge ja pigem kuiv, vanill ja tammist vürtsikust.

Hinnang: C

Neist kahest valiks uuesti mekkimiseks Epicurean viski, mis oma kerguses ja naturaalsuses üsna huvitav. Scallywag jäi pigem üsna tavaliseks ning ei tõuse muudest sarnastest šerrivaadi mõjulistest nooremapoolsetest linnaseviskidest kuidagi esile.