neljapäev, 18. oktoober 2018

Seguviskid 5: varia x3

Nüüd siis viimased viskid sellest seguviskide maistmisreast. Üks neist – Label 5 – kuulub kümne maailmas enimmüüva seguviski hulka, kuid kaks teist mitte. Üldiselt ei olegi erilist huvi neist viskidest pikemalt rääkida. Kui ehk vaid seda, et Label 5 on seguviski, mille üks olulisemaid linnaseviskide koostisosi on Glen Moray, Whyte&Mackay seguviskil puhul on selleks ilmselt Tamnavulin, Jura ja Fettercairn (ehk isegi veidi Dalmore) ning Scottish Leader viskil ilmselt Deanston koos Tobermory/Ledaig ja Bunnahabhain linnaseviskidega. Kõik maitstavad on pärit 5cl minipudelitest.


Whyte & Mackay ’Triple Matured’, 40%

Aroom: lahja. Ehk veidi teravilja ja karamelli, tööstuslikult piirituseline, veidi ehk värskeid tsitruselisi. Klaasis seistes need vähesedki aroomid haihtuvad, jättes alles vaid õhkõrna magusa ääristusega lahja etanooli haju koos mõningase papisusega.

Maitse: kerge, lihtne, lahja ja neutraalne. Mõningase magusa ääristusega teravili. Kerge piirituselisus.

Lõpp: lühike, kirbust ja mõrkjust.

Hinnang: D (seguviski)

Label 5 ’Classic Black’, 40%

Aroom: piirtuseline ja hapukas. Puiduselt kuiv, teraviljane. Klaasis seistes tuleb enam veidi sellist keemilist magus-hapukat marjasust. Karamelliseeritud suhkur. Polegi tervikuna isegi nii kehv.

Maitse: kerge, karamellist magusust veidi, teraviljane, mille peal kõike katvalt papisus. Üsna tugev tööstuslik mekk.

Lõpp: lühike, magus-magedat puuviljasust veidi, papine.

Hinnang: D (seguviski)

Scottish Leader ’Original’, 40%

Aroom: kergelt suitsune teraviljasus. Vanill, rohusus, veidi isegi ka suitsuseid linnaseid. suitsusus siiski kahjuks kaob klaasis seistes. Veidi plastiku aroome.

Maitse: kerge, ümar ja veidi kreemine suutundelt. Teravili ja vanill. Veidi karamellist magusust, kergelt rohust suitsusust. Lihtne, kuid täitsa ok.

Lõpp: keskmise pikkusega, pehme teraviljasus, viimasena kergelt mõrkjas ja piirituseline rohusus.

Hinnang: C (seguviski)

Kaks esimest olid üsna ilmetud seguviskid; Label 5 oma hapuka aroomi ja mekiga veidi vastuvõetavam. Scottish Leader on ilmselt koos pudeli uue disainiga ka viski valmistusmeetodeid oluliselt parandanud, sest aastaid tagasi oli see viski üsna toores ja robustne piirtusjook.

Kokkuvõtteks

Tuleb tõdeda, et oli parasjagu suur katsumus järjest proovida sellisel määral odavama klassi seguviskisid. Väsitav ja maitsenaudingute poolest tühi kogemus. Üllatusena oli aga seguviskide seas siiski piisavalt variatsioone, isegi rohkem kui osanuks arvata. Üsna selgelt joonistusid välja ka viskid, mida enam maitsta ei soovi ning need vähesed, mida ilmselt vähemalt Hot Toddy või muu segu valmistamiseks ning isegi niisama tavamekkimiseks täitsa osta võib. Senimaitstud „tavalistest“ masstootmises seguviskidest on seni selgelt parimaks jäänud JW Double Black ning siinmaitstuist kolmeteistkümnest oli meeldiv üllatus Dewar’s White Label, mis on ilmselt esimene valik, kui odavamat seguviskit osta vaja. Vähemalt selleks, et kontrollida üle minipudelist esile tulnud maitseid. Järgnevalt toon järjestatuna paremast kehvemani ära kõik seni blogis tutvustamist leidnud seguviskid:

Seguviskid, mida võib isegi niisama kergeks mekkimiseks võtta:

1. Johnnie Walker Double Black
2. Chivas Regal 18 yo
3. Grant’s Sherry Cask Reserve
4. Chivas Regal 12 yo
5. Dimple 15 yo
6. Ballantine 12 yo Gold Seal
7. Dewar’s „White Label“

Viskid, mida võib kokteilide segamiseks osta:

8. Grant’s The Family Reserve
9. Scottish Leader Original
10. The Famous Grouse
11. Ballantine’s Finest
12. Johnnie Walker 12yo Black Label
13. J&B Rare

Viskid, mida enam ei ole soovi proovida:

14. Label 5 Classic Black
15. Whyte & Mackay Triple Matured
16. Grant’s Ale Cask Finish (Cask Edition No 1)
17. Johnnie Walker Red Label

Ja viimaseks tuleb seguviskide rea lõpetuseks maitsmisele „viskitegu“ ehk kõigi sel kuul maitstud seguviskide joogisegu.


Johnn MacBlend „Uniquely Original & Special“, 39%

Aroom: neutraalne ja piirituseline, tööstuslik-keemiline karamell, mis annab ebamäärase magususe.

Maitse: suutundelt mõningane kreemisus ja ümarus, kuid maitses on domineerivaks tööstuslik karamell ja papisus.

Lõpp: lühike, papine.

Hinnang: E (mingit sorti viskisegu, mis polegi palju kehvem kui Red Label)