reede, 31. august 2018

JURA 18 yo Travel Exclusive

Viimane maitstav Jura on 2017 aastal reisikaubanduse lettidele toodud linnaseviski, mis on peale küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides viidud teadmata, kuid ilmselt pigem lühikeseks, ajaks järelviimistlema ilmselt Bordeaux punaveini vaatidesse. Pudeli sildil on need vaadid kirjas ülipeenelt – Finest Premier Grand Cru Classé Barrique. Kuigi seda viskit lõppemisel vist juurde enam ei toodeta (tuli ju välja uuendatud sari), näib uues Jura põhisortimendi „Signature series“ nime all villitav 18-aastane olevat samuti saanud järelviimistluse just punaveini vaatides ning villitud on see isegi 44% kangusel. Kas on see sarnane, kehvem, parem, saab ehk kunagi järele proovitud. Siin maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.


Jura 18 yo Travel Exclusive, 42% ncf

Aroom: delikaatne, rafineeritud ja õhuline, kuid samas ka täidlane ja mineraalne. Veinisus on tunda, kuid see on hästi integreeritud ning pigem kerge ja marjane. Varasügisene mets päikselisel päeval, mesi ja taustal õrn suitsune nüanss. Klaasis seistes tulevad esile tammised vürtsid ja karamell. Veidi vett toob kuivatatud puuviljad.

Maitse: kerge ja magus algus. Mõningane veinisus on kohe tunda ning see tuleb punaste ja mustade marjade värskusena ja ümarusena suutundes. Mesi, kreegimoos ja siis teises pooles saabub vürtsikas tammisus koos kergelt mõruda nüansiga. Veidi vett suurendab mõrusust, lihtsustab, kuid muudab samas suutunde kreemisemaks.

Lõpp: pikk. Kerge vürtsikus, karamell ning siis meeldivalt kuiva-magusa tasakaalus olev järelmekk.

Hinnang: B

Väga hea ja tasakaalus Jura. Saadaval ülemere punastel laevadel, kuid pea sajaeurose hinnaga. Kui ka uus ümberdisainitud 18-aastane on sama hea, siis tasub silm peal hoida.