pühapäev, 12. august 2018

LEDAIG 2005/2017 G&M Private Collection

Siinmaitstav viski on destilleeritud 07.09.2005. ning peale ligi 12-aastast küpsemist esmalt eks-burboon vaatides ja seejärel järelviimistletuna 26 kuud Rhône oru põhjaosa veinipiirkonna punaveini vaatides villitud Gordon & MacPhail poolt Private Collection sarjas 23.08.2017. kokku 4100 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Ledaig 2005/2017 Gordon & MacPhail, Private Collection, Hermitage Wood Finish, 45% nc, ncf

Aroom: esmalt üsnagi suletud; eristub vaid kerge iiris. Seejärel hakkab pendeldama kaheplaanilisena head tasakaalu leidmata. Ühelt poolt mõõdukas veidi metalline turbasuitsusus ning teiselt poolt kergelt happeline (tsitrused), kuid tajutavalt magusa ääristusega marjasus (vaarikas eelkõige). Marjane magusus hakkab klaasis seista lastes veidi domineerima ning õhutades tuleb alt hooti esile magusamapoolsed turvastatud linnased.

Maitse: üsna magus ja kergelt turbane. Suutundelt ümar ja kreemine. Esimene pool ongi siis magusad, kuid samas kerge vürtsika nüansiga marjad, millele tuleb üsna domineerivana teises pooles peale turbasus, mis on sellise kleepuva tuhasuse laadne. Maitsed on oluliselt paremini integreeritud.

Lõpp: üsna pikk. Läbib maitses olnu – esmalt magus, siis kerge piprasusega turbasus ning lõpeb kergelt soolaka mekiga kurgus.

Hinnang: B

Esimene põgus maitsmine ei jätnud sellest punaveini vaadi mõjulisest Ledaigist kuigi meeldivat ega integreeritud tunnet. Teine ja kolmas maitsmine tõi selle viski teatud võlud esile. Meeldima hakkas eriti maitse ja järelmaitse. Aroom jäi paraku kuni lõpuni pigem väheintegreerituks. Vesi tegi maitsetele pigem halba, kaotades suuresti aroomid, muutes maitse kaua avatuna seisnud kummaliseks turbasuitsuseks punaveiniks ning järelmaitse hapukaks.