esmaspäev, 20. august 2018

JURA "Destiny"

Üle pika aja võtan ette Jura viskid Jura saarelt. Ega ma polegi selle viskivabriku poolt toodetud viskisid suurt ostnud ega maitsnud – kunagi ammu 10-aastane, siis kaks aastat tagasi uuesti 10-aastane ja vanuse märketa veidi turbane „Superstition“ ning siis eelmisel aastal 30-aastane. Jura on nende põhjal selline nii-ja-naa linnaseviski. Ei midagi meeliülendavat, kuid samas pole need ka otsest vastumeelsust tekitanud. Selline keskpärane kuni üsna hea viski, mille põhisortimendi viskisid on normaalse hinnaga lahedalt pea igal pool saadaval. Seega on nüüd aeg Juraga uuesti tutvust teha ning sedakorda siis nelja Jura abil. Maitsmisele tulevad suitsustest Juradest „Destiny“ ja „Prophecy“ ning tavalinnastest valmistatud 16-aastane „Diurach’s Own“ ja punaveini vaadi poolt mõjutatud reisikaubanduse lettidelt saadav 18-aastane.


Kõik maitsmisele tulevad Jurad on viskivabriku sortimendist nüüdseks kustutatud ning asemele on sel suvel toodud täiesti uus sari, seda nii tava- kui ka reiskaubanduse lettidele. Seega, kellele senised Jura viskid – 10 yo Origin, 12 yo Elixir, 16 yo Diurach’s Own, Superstition, Prophecy, Turas Mara – meeldivad, tasuks neid endale kappi muretseda või siis asuda proovima uusi Jurasid ning leida nende seast endistele sobilik ja ehk ka parem asendus.

Uuteks Jura viskideks veidi muudetud disainis pakendites on kõigepealt põhisortimendis „Signature series“ nime all (odavamast kallimani): Journey, 10 yo, 12 yo, Seven Wood, 18 yo, millest kolm esimest on hädise 40% kangusega ning kaks viimast vastavalt 42% ja 44%, mis samuti veidi madalad ja kummalised. Ka reiskaubanduse lettidele on toodud uued pudelid: The Sound, The Road, The Loch ja ainus vanuse märkega 19 yo The Paps, mis kõik on küpsenud põhiosa eks-burboon vaatides ning järelviimistletud endistes erineva eakusastmega šerri vaatides ning mille kangused on üsna veidrad – 42,5%, 43,6%, 44,5% ja 45,6%. Kahjuks on kõik uued viskid ikka külmfiltreeritud ja lisatud E150a. Kas neist uutest Jura viskidest on mõni ka vähem või rohkem saanud mõjutusi turvastatud linnastest, pole selge, kuid veebis saadaolevate kirjelduste kohaselt see ei näi nii olevat. See oleks küll üllatav, sest senistest Juradest on just suitsusemaid enam hinnatud.

Aga nüüd siis neljast maitstavast esimese Jura juurde, milleks on vanuse märketa „Destiny“. Viski on küpsenud eks-burboon vaatides ja vist järelviimistletud eks-šerri vaatides. Valmistamisel on kasutatud mõningal määral turvastatud linnaseid. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Jura ’Destiny’, 44%

Aroom: kergelt piirituseline (viitab noorusele) ja põlenud rohu laadne suitsusus. Ühelt poolt nahk, kerge tubakas, suitsuribiga juurviljahautis ning teiselt poolt mõõdukalt magus karamell, iiris ja vanill. Isegi üsnagi meeldiv veidi selline paks aroom. Klaasis seistes tulevad konserviõunad koos plekkpurgi nüansiga ning alt on hoomatav eriti vee lisamisel kaneelised ahjuõunad ja köömned koos ürtidega. Suitsusust on selgemalt tunda peale esmast maitsmist.

Maitse: kerge ja magus, veidi tuim algus. Ürdine vürtsikus, röstitud puit ja röstitud kohvioad. Viimases osas piprasust ja rohust suitsusust, mis koos annavad sellise hapuka-mõruda meki. Veidi on ka värskendavat münti tunda.

Lõpp: üsna pikk. Suitsusust kõige enam esil ning see on selline rohu ja lehtede kõdu põlemise laadne. Viimasena jääb suhu veidi ebameeldiv mõrkjas mekk.

Hinnang: C+

Tervikuna üsna hea, kuid keskpärasuse piirile lähedal asuv viski, mis teiskordseks proovimiseks innustust ei pakkunud. Veidi sellise kombineeritud või otsitud maitsekoosluse laadne viski, millel oma meelepärasemad osad (aroom) ja vajakajäämised (järelmaitse).