laupäev, 18. august 2018

LEDAIG 18 yo

Viimaseks Ledaig viskiks selles järjestikkuses maitsmises on viskivabriku ametlikult villitav 18-aastane. Ledaig 18-aastane villiti esmakordselt 2015. aastal ning peale esmast pudelit on seda viskit igal aastal villitud ühel korral. Siiani seega kolm korda. Viski on küpsenud põhiaja endistes burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud umbes aasta endistes šerri vaatides. Pole täpselt teada, mis aasta villimisest siinmaitstav on, kuid arvan selleks 2017 aasta. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Ledaig 18 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: vürtsikas, mõningase kummise ja metallise nüansiga turbasuitsusus. Tahmane ahjulõõr, tõrv ja jood. Must tee. Tasapisi tõuseb esile enam magusust: vanillisuhkur, linnased, mustad rosinad. Lisaks kuiv soolane mereadru.

Maitse: vürtsikas ja mereline, tuhane turbasus. Vürtsikust võimendab mõningane pipar. Keskosas eukalüptise/aniisise lisandiga puuviljasus ja marjasus. Tsitrused (punane greip), punased marjad ja karusmarjad. Magusust annavad turvastatud linnased ja puit.

Lõpp: pikk, vürtsikas ja kurku soojendav. Tuhaselt turbasuitsune, õrnalt soolane koos kerge metallise mekiga. Järelmaitses on enam tajutavad meditsiiinilised nüansid.

Hinnang: B

Mitmekesine ja piisavalt nüansirikas Ledaig. Turbasus on tänu vürtsikusele kolmest varem maitstust vast kõige enam esil, eriti on seda tunda maitses ja veelgi enam pikas järelmaitses. Neljast proovitust Ledaigist on siinne selgelt meeldivaim.