pühapäev, 26. august 2018

JURA 16 yo Diurachs Own

Kahe turbasuitsuse viski järel siis esimene tavalinnastest valmistatud, kuid samas vanuse märget kandev, Jura viski. Jurale tavapäraselt kannab seegi lisanime, milleks sedapuhku on „Diurachs’ Own“, mis viitab sellele, et see Jura viski on Jura saareelanike seas enim joodav või armastatuim või nende iseloomu kirjeldav või midagi sellesarnast. Igal juhul kutsutakse kohalikke elanikke nimega Diurachs, seega võiks viski kanda eestikeelsena lisanimetust „kohalike valik“. Viski enda küpsemise kohta suurt teavet pole. Villitud on maitstav viski 2015. aastal ning on pärit 20cl pudelist.


JURA 16 yo Diurachs Own, 40%

Aroom: pehme ja mõõdukalt magus. Kreemine, piimašokolaad, soe vanill, värske puit ning mõningasele vürtsikusele lisaks veidi ka puidust suitsusust. Mõningal määral on tunda puuviljamarmelaadi kommide magus-hapukat aroomi, kuid tervikuna jääb siiski üsna vaoshoituks ja vähearomaatseks.

Maitse: kerge, pehme ja kreemine. Ahjuõunad karamellikastmes, veidi suhkrustatud apelsiniviile. Sekka tammist vürtsikust – muskaat, koriander. Vanill ja veidi ka lõpuosas törts soolakust. Suutundelt meeldivalt ümar, kuid maitsete osas nõrk ja arengus toimub väga minimaalselt.

Lõpp: lühike. Pehme tammisus, veidi pähkleid, kuiv.

Hinnang: C

Siinse Jura suurimaks puuduseks on madal kangus; selline jõuetu viski, mis ilmselt ei saa olla Jura saareelanikele iseloomulik tunnus. Suutundelt iseenesest üsnagi meeldiv, kuid aroomi ja maitsete osas vaoshoitud, ilmetu ja nõrk. Samas pole viski aga ebameeldiv, lihtsalt selline keskpärane linnaseviski. Igal juhul aga pettumus, arvestades 16-aastast küpsemist. Seni nõrgim Jura, mida maitsnud. Isegi 10-aastane oli oma nooruslikus värskuses meeldivam.