laupäev, 8. september 2018

DEANSTON Virgin Oak

Peale kiiret septembri algust on viimaks aega ka blogi juurde pöörduda. Paari nädala vältel on mekitud Deanstoni viskit ning tuleb kohe alustuseks öelda, et kuigi mul polnud selle viskiga seotud mingeid erilisi ootusi, kujunes sellest vägagi meelepärane viski. Viimase aasta-poole jooksul on Deanstoni viskid turul üha enam silma jäänud. Lettidele on toodud mitmeid uusi vähem või rohkem piiratud koguses villitud viskisid ning sügisel saabub Deanston uues versioonis ka reisikaubanduse lettidele. Siinmaitstav vanuse märketa Deanston on esmalt küpsenud tavapärastes (s.o taastäidetud eks-burboon vaatides) ning seejärel 1-3 kuud järelküpsenud värsketes Ameerika tammest valmistatud vaatides. Esimest korda villiti seda viskit 2010 aastal. Maitstud viski on villitud augustis 2017.


Deanston Virgin Oak, 46,3% nc, ncf

Aroom: magus-vürtsikas. Tsitrusekoored, rohelised ürdid, sealhulgas kummel ja köömen. Klaasis seista lastes tuleb magusapoolsete troopiliste puuviljade segu (mango, banaan). Vanill ja magus tammisus, mis annab ka kerge burboonise aroomi. Veidi vett toob korvitäie värskeid rohelisi õunu.

Maitse: magus, linnaseline ja tammine üheaegselt. Vanill, magus-mõru särtsakas tammine vürtsikus. Ingver. Suhkrustatud tsitrused, mesi. Vesi muudab magusamaks ja seda just sellise puuviljakaramelli kommide laadselt – õun, pirn. Suutundelt veidi vahane ja kreemine.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mesiselt magus ja samas vürtsikalt tammine. Kaldub kuivusele.

Hinnang: B

Iseenesest üsna lihtne ja noor, kuid sellisena väga meeldiv. Särtsakas-vürtsikalt tammine ja samas magus linnaseviski Deanstonilt. Pudeli avamise järgselt oli viski kaelaosast maitstuna algul siiski üsna pettumust valmistav. Arvasin kogun, et see viski jääb küll suuresti vaid talveks hot toddy tegemiseks. Tasapisi paljastas Deanston aga siiski oma võlud ning sellest kujunes lõpuks hoopis üllatavalt hea ja minu maitsele meelepärane viski. Arvestades veidi alla 30€ hinda, siis selle raha eest väga hea ost.