pühapäev, 29. aprill 2018

BUNNAHABHAIN Toiteach a Dhà

Sel kuul viimasena tuleb maitsmisele üsna uus Bunnahabhain linnaseviski. Tegemist on selle aasta alguses villitud järjekordse NAS viskiga, asetudes seega Mòine ja Stiùireadair viskide kõrvale; tegelikult ühendades endas need kaks. Toiteach a Dhà on valmistatud turvastatud linnastest ning eks-burboon vaatidele lisaks on tavapärasest Toiteach viskist kasutatud rohkem eks-šerri vaate. Hinnalt on need kolm üsna sarnases 30-45€ vahemikus, siinne neist kõige kallim. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Bunnahabhain Toiteach a Dhà, 46,3% nc, ncf

Aroom: üsna tugevalt turbasuitsune, tammiselt vürtsikas koos piprasusega. Kerge metallisus, mis kaob õnneks siiski ruttu. Klaasis seismise järgselt on järk-järgult üha enam tunda šerrisust, koos rosinate ja karamelliga, mis kokku lisavad märgatavalt magusust. Lisaks on tunda põlenud kulu ja veidi lehmalauda aroome. Vähene vesi lisab tsitruseid. Meeldiv tervik.

Maitse: magusa ääristusega turbasus, suutundelt kreemine ja üpriski täidlane. Keskosa üsna piprane, vürtsikas ja meresoolane. Tasakaalu annab tume šokolaad ja linnased. Vee lisamine toob juurde kergeid tsitrusi, kuid lihtsustab siiski tajutavalt, parem ilma.

Lõpp: üsnagi pikk ja kurku soojendav. Piprane ja soolane turbasus. Järelmekk on kergelt mõrkjas, kuid õnneks säilib magus ääristus; šerrivaat hoiab ilmselt veel üsna noore viski kontrolli all. Vee lisamisega on järelmaitse oluliselt lühem ja lame.

Hinnang: B


Ilmselt kõige turbasuitsusem ja piprasem Bunnahabhain, mida kunagi proovinud. Mòine ja Stiùireadair viskidega üsna samasse kvaliteedi ja personaalse meeldivuse klassi paigutuv. Siiski on Toiteach a Dhà neist kahest eelnevast mõne pügala võrra täidlasem, tasakaalustatum ja meelepärasem. Tervikpudelit maitsmise põhjal siiski ostma ei kipu, kuid kui valiks, siis eelistaks kindlalt siinmaitstavat kahe teise ees. Tuleb veelkord tõdeda, nii nagu juba Mòine ja Stiùireadair viskide juures, et Bunnahabhain 12-aastane on ikka märgatavalt kompleksem ja meeldivam.