esmaspäev, 16. aprill 2018

Viskide kollektsioneerimine ja säilitamine

On põnev ja nauditav, kui avada viskipudel, mis on villitud aastaid tagasi. Ehk on see villitud destillaadist, mis sai vaati pandud aastal kui sa ise või su lapsed sündisid? Ehk on see viski villitud samal aastal, mil lõpetasid kooli, ülikooli või kohtasid oma elukaaslast? Tõenäoliselt on igal viskisõbral mõni selline oma elu sündmustega seotud pudel kuskil kapis õiget avamishetke ootamas. Kuidas aga tagada, et aastaid või aastakümneid seda õiget avamishetke oodanud viskipudel säilitaks oma kvaliteedi ja pakuks oodatavat naudingut? Kuidas vältida pettumust, mis tuleneb sellest, et see aastate eest kõrvale pandud viskipudel on minetanud parimad nüansid või koguni riknenud?

Siit tuleb iga viskisõbra dilemma: säilitada mõneks oluliseks hetkeks tulevikus või avada ning nautida kohe. Ilmselt on alustajal viskisõbral pudelite hulk kodus suhteliselt väike ning enamasti need avatakse ja tarbitakse üsna koheselt peale soetamist. Samuti pole mõne viskipudeli säilitamine kodus probleemiks; selleks sobib vaba koht kuskil riiulil või kapis. Viskiharrastuse jätkumisel saabub ilmselt varem või hiljem see hetk, mil on kogunenud mõned viskipudelid, mida soovitakse säilitada pikemat aega ning samal ajal on kasvanud ka viskipudelite arv, mis ootavad avamist või mis on pandud kõrvale pikemaks hoiustamiseks. Ilmselt on süvenenud teadmiste ja maitseeelistuste väljakujunemise käigus tekkinud huvi just teatud viskivabrikute toodangu vastu. Seega tõusetub ühel hetkel uus dilemma: kas kollektsioneerida või mitte ning kui kollektsioneerida, siis mis eesmärgil, kui kaua ning kuidas neid kollektsiooni kuuluvaid pudeleid säilitada.

Kollektsioneerimine

Nii nagu ei saa kellelegi ettekirjutusi teha, kuidas ta oma viskit naudib (lahjendamata, veega, jääga või kokteilidesse segatuna) ei ole ka õiget või valet eesmärki või viisi oma viskikollektsiooni kokkupanemiseks. Koguda võib ühe viskivabriku viskisid, ühe aastakäigu viskisid, ühe kindla piirkonna viskisid, üht sorti viskisid, limiteeritud või mingi sündmuse puhuks villitud viskisid jne. Kollektsioneerijad võib aga jagada laias plaanis kolmeks: investeerijad, eksponeerijad ja tarbijad. Kui esimesed soovivad soetatud viskide pealt tulevikus kasumit teenida ja teised oma kogusse varutud viskisid ilusti väljapandult eksponeerida, siis kolmandad ostavad viskisid eelkõige maitsmiseks. Loomulikult võivad need kolm eesmärki olla ühendatud.

Kuigi viskide kollektsioneerijaid on erinevaid, saab ilmselt õnnelikumaks viskikogujaks olla see inimene, kes juhindub oma maitse eelistustest. On ju sel juhul võimalik igal hetkel kollektsiooni kuuluv viski avada ning suure tõenäolisusega sellest ka maitsenauding saada. Viskid on lõppkokkuvõttes ju mõeldud ikka eelkõige avamiseks ja maitsmiseks.


Endal on viskikollektsioon tekkinud n.ö loomulikul viisil. Ehk siis on lihtsalt ostetud rohkem, kui on jõutud maitsmiseks avada. Loomulikult on aja jooksul välja kujunenud mõned viskivabrikud, mille toodetud viskid meelepärasemad on ning mida sellest lähtuvalt ka teadlikumalt ostetud. Nii on üheks selliseks kindlasti Springbank, mille viskid, nii Springbank ise, kui ka Longrow ja Hazelburn, on lihtsalt oma maitsete poolest sellised, mis mulle kõige meelepärasemad olnud. Neid on siis sellest lähtuvalt tulevaste maitseelamuste saamiseks varutud kõige enam.


Teiseks viskivabrikuks, mille vastu lisaks maitsetele ka n.ö nostalgiline nõrkus, on Balvenie. Selle viskivabriku viskid olid üldse ühed esimesed, mis mul jalad nõrgaks võtsid ja tegelikult viskiarmastuse üldse tekitasid. Balvenie viskide armastus sai alguse 1990ndate keskpaigas aastatel, mil Tallinna vanalinnas Pikal tänaval tegutses Liviko pood, mille juurde kuulus ka maitsmistuba, kus 1-2 cl kaupa uusi viskisid degusteerida sai. Töötades sel ajal samas Pikal tänaval, sai ikka paar korda nädalas seda poodi külastatud ning seal need siis olid – Balvenie 12 yo DoubleWood ja nüüdseks hingusele läinud Balvenie 10 yo Founder’s Reserve.

Lisaks nende kahe viskivabriku linnaseviskidele, on kappi kogutud tulevasteks aastateks teistest veidi enam GlenDronach, Laphroaig, Lagavulin, Bruichladdich ja Bunnahabhain linnaseviskisid. Muud kollektsioonis olevad viskid on ostetud eelkõige nende järeleproovitud või oodatava headuse (ehk siis kindlustatud maitsenauding tulevikus) või erisuse (proovida midagi uut või erilist) tõttu. Esimeste hulka kuuluvad kindlasti mõned Arran, Glenfarclas, BenRiach ja Benromach viskid ning teiste hulka üksikpudelid erinevatest viskivabrikutest. Mõned viskid on aga ostetud või kingitud juba üsna pikka aega tagasi ning need on jäänud seni lihtsalt oma õiget avamishetke ootama. Viimaste hulka kuuluvad pudelid, mis villitud 2000-2006 aasta vahel. Need on ka teatavas mõttes ajaloolised pudelid, millega liitub teatav nostalgia, kuna sellise disainiga neid viskisid enam tootmises ei ole. Samuti on osad nendest pudelitest n.ö õnnelikult leitud viskid, mis sai soetatud praeguseid hindu arvestades üsnagi odavalt. Arvestades ühe tõusvaid hindu nii meil kui maailmas, on uute viskide soetamine oluliselt vähenenud, muutunud hoolikamalt valikulisemaks ning teatud puhkudel on pigem otsustatud näidis- või minipudeli kasuks.


Oluline on märkida, et kõik kogutud viskid on mul mõeldud maitsmiseks. Seega saavad need kõik ühel hetkel, mis tundub just selle viski maitsmiseks õige või sobiv, ka avatud. Miks siis viskisid hoida? Rõõmust, et need on olemas ja maitsenaudingu ootusest, mis saabub, kui need pudelid kord saavad avatud. Muidugi võib juhtuda ka see, et võrreldes teadlikult säilitamiseks mõeldud viskidega, võivad n.ö juhuslikult säilitatuks sattunud viskid toota ka väiksema või suurema pettumuse. Nii tulebki näiteks järgnevas blogis tutvustamisele mõni aeg tagasi avatud kas 1999. või 2000. aastal villitud Bruichladdich 10-aastane, mis ei tekitanud just erilist vaimustust.

Säilitamine

Kuidas aga säilitada oma kollektsiooni kogunenud pudeleid? Veinigurmaaniga võrreldes on viskisõbral selle probleemi lahendamine õnneks oluliselt lihtsam. Viskide kvaliteedi tagamiseks nende pikaaegsel säilitamisel on mõned lihtsad reeglid.

Reegel 1. Viskipudelid tuleb säilitada püstiasendis (vertikaalselt). Linnaseviski pudelitel on tavaliselt looduslikust korgist sulgur ning pikem kontakt kõrgema kangusega alkoholiga võib lagundada korgi või sellest välja leotada soovimatuid maitseid. Nõutav hoidmisviis tähendab ka seda, et viskipudelid ei nõua just kuigi palju ruumi ning nende hoidmise jaoks on sobilik ka tavaline riiul või kapp. Soovitav on siiski iga nelja või kuue kuu järel korgi niisutamiseks kõik pudelid umbes kümneks sekundiks ümber pöörata.

Olen varasemates postitustes mitu korda osutanud, et Tallinnas on Regalia poes paljud viskid (ja ka konjakid, brändid) horisontaalselt. Seega kui osta sealt viski, mis sellisena seisnud aasta või paar, võite saada riknenud toote.

Reegel 2. Viskipudelid tuleb säilitada kindlasti otsese päikesevalguse eest kaitstult. Nii nagu veinigi puhul on otsene päikesevalgus kõige suurema kahjustava toimega nii sisu kvaliteedile (lihtsustab maitse) ja värvile (vähendab). Päikesevalgus kahjustab lisaks sisule ka korki ja silti (tuhmub ja irdub). Seega tuleks ka viski ostmisel seda tähele panna. Kui pudeli silt on tuhmunud ja viski nivoo langenud, võib kahtlustada päikesevalguse kahjustavat mõju. Kui viski on tulnud koos pakendiga, tasub seda hoida selles, kuna see aitab viskil püsida igasuguse valguse eest kaitstuna. Viski säilib kõige paremini pimedas.

Reegel 3. Viskipudeleid võib säilitada rahulikult toatemperatuuril (21 C), kuid eelistatult võiks olla hoidmistemperatuur veidi alla selle (15-18 C). Seega on hoiustamiseks soovitav valida toas kõige jahedam koht. Võrreldes veiniga talub viski iseenesest suhteliselt hästi temperatuuri äärmusi. Viski kogeb ju juba vaatides küpsemise ajal erinevaid temperatuure (mõnest miinusest kuni 30 C). Siiski tasuks pikemaaegseks säilitamiseks mõeldud pudeleid sellise temperatuuri kõikumise eest kaitsta. Probleemseks võivad osutuda lisaks väga suurtele temperatuuri kõikumistele ka liiga kuivad (kork kuivab) või liiga niisked hoiutingimused (silt ja pakend riknevad). See aga pole Eesti kliimas tõenäoliselt probleemiks. Kindlasti ei tasuks hoida viskipudeleid küttekeha lähedal, köögis (eriti ahju kõrval või külmkapi peal olevas kapis) või näiteks vannitoas (kui kellelgi juhtub selline jabur mõte pähe tulema). Lisaks võib köögis hoitud viski aja jooksul võtta ligi toidutegemisel tekkinud lõhnad.

Reegel 4. Avatud viskipudel säilitab samuti oma sisu kvaliteedi üsna pika aja jooksul. Järgides kolme ülaltoodud reeglit, võib tasapisi mekkides (kuni pooleldi täis olekuni) viskipudel olla avatud paar aastat ilma oluliselt kvaliteeti kaotamata. Viski kõrgem alkoholi sisaldus tapab kahjulikud bakterid ja vastustab oksüdeerumist. Kuid kui viski kogus langeb järk-järgult pudelis allapoole, siis hakkab suurenev õhu osakaal kiirendama viskis toimuvaid muutusi. Kahjulikumalt mõjub tegelikult isegi sagedane avamine ja sulgemine, kuna siis ei ole pudelis olev õhk konstantne vaid pidevas uuenemises.

Avatud pudelis oleva viski iseloom muutub! Kuid mis suunas? Seda ei saa kunagi ennustada. Mõne viski puhul toimib see suurenev õhu juurdetulek positiivsena, mõne puhul aga negatiivsena. Selge on aga see, et alla poole koguse jõudnud viski maitseb erinevalt sellega võrreldes, kuidas see maitses näiteks mõned kuud tagasi just avatuna. Kui on teada, et avatud pudelit ei jooda niipea tühjaks, tasub kohe avamise järgselt kaela osast valada 5cl näidispudelisse ning kui viski on olnud avatud pool aastat või kauem, avaneb võimalus võrdluseks. Kui pudelisse on jäänud aga juba alla veerandi kogusest, tasub see tarbida lähinädalate jooksul. Praktiline lahendus on ka järk-järgult dekanteerida viski väiksematesse pudelitesse. Viskit ei tohiks hoida plastpudelis ega pikka aega ka karahvinis.

Reegel 5. Erinevalt veinist, viski ei küpse pudelis. Viski küpseb vaid kokkupuutel puiduga (tammevaadis). Samas ei kaota korralikult hoitud (vt kolm esimest punkti) viski midagi oma kvaliteedis. Viski on üsna stabiilne, ta ei parane ega ka rikne korralikult kinnises pudelis aastakümnete jooksul. See teeb viskist juba iseenesest potentsiaalselt hea kollektsioneerimise objekti. Siiski võib viski pika aja jooksul ka korralikult hoitud avamata pudelis muutuda; räägitakse vana pudeli efektist. Ilmselt võib aastakümnete möödudes mõningal määral läbi loodusliku korgi õhku pudelisse pääseda ja seeläbi oksüdeerumise esile kutsuda.


Kokkuvõtteks võib väita, et kui viski on suletud ning seda hoitakse 15-210 C vahel päikesevalguse eest kaitstuna püstises asendis originaalses pakendis, ei tohiks viski kahjustada saada ka 100 aastase hoidmise jooksul.