pühapäev, 8. aprill 2018

DALMORE Valour & Regalis

Nagu eelmisel kuul sai lubatud, võtan vanuse märkega Dalmore viskidele täiendusena nüüd lähemalt tutvumisele neli vanuse märketa (NAS) Dalmore linnaseviskit, mis kõik suunatud reisikaubanduse lettidele. Tegemist on Fortuna Meritas Collection nimelisse sarja kuuluvate viskidega, mis on küpsemisel kasutatud vaatide osas saanud kõik veidi erineva lähenemise osaliseks. Esimesena tulevad neljast viskist maitsmisele Valour ja Regalis. Valour viski on esmalt küpsenud eraldi Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides ja eks-oloroso šerri vaatides ning seejärel saanud kokkusegatult järelviimistluse portveini vaatides (pipes). Regalis seevastu on peale esmast küpsemist Ameerika tammest vaatides, saanud järelviimistluse esmatäite Amoroso šerri vaatides. Maitstavad on pärit 6cl näidispudelitest.


Dalmore Valour (Fortuna Meritas Collection), 40%

Aroom: kerge ja magus; kuiv iiris, võine. Portveini aroomid on tunda. Taust veidi selline tuhane/tolmune, pehkinud puit. Kuivatatud puuviljadega (rosin, ploom, viigimari) kissell – see koolisööklas saadud. Klaasis seistes mõrudat tsitrust ja koriander, mis muudab aroomi teravamaks; noorus tuleb esile. Tervikuna mitmeplaaniline, kuid siiski veidi selline veider suure viljaviski sisaldusega seguviskile omane kooslus.

Maitse: magus-mõru, karamelline ja linnaseline. Üpriski kirbed tsitrused koos puiduse tammisusega. Üheplaaniline ja üsna lame ning vesine.

Lõpp: üsna lühike. Mõru kuiv apelsinikoor; vesine ja tuim.

Hinnang: C

Dalmore Regalis (Fortuna Meritas Collection), 40%

Aroom: esmalt magus ja parfüümne. Karamelliseeritud suhkur, veidi apelsinimarmelaadi koos sidrunikoorega. Selgelt on tajutav šerri kohalolu. Mitte kuigi kompleksne ega rikkalik. Klaasis seistes magusus taandub ja esile tuleb huvitavamaid nüansse, meenutab veidi pähklilikööri, samuti veidi aromaatset tubakat.

Maitse: mõrususega magusus, suutundelt ümar ja kergelt kreemine. Veinine, erinevad pähklid, Amaretto liköör, kohvi kirbus ja veidi ka šokolaadi. Jääb siiski tervikuna samuti elutuks ja vesiseks, seda suuresti madala kanguse tõttu.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Veidi selline pähklilikööri mõru-magusus, millele joodud kohvi peale.

Hinnang: C+


Neist kahest Dalmore linnaseviskist on Regalis tervikuna oma rafineerituses märksa meeldivam. Siiski on mõlemad üsna lihtsakoelised ja pigem iseloomutud viskid, mis suunatud ilmselt „massitarbijatest“ (linnase)viskitarbijatele (kui selliseid üldse olemas on), kes reisides lennujaamadest või laevadelt midagi kaasa soovivad osta. Jäävad alla Dalmore 12- ja 15-aastasele. Samas pole kumbki siinmaitstud viski halb, kaugel sellest, kuid maitseelamust neist siiski otsida ei tasuks. Neile võikski läheneda pigem kergelt ning sellisena on nad niiöelda möödaminnes mekkimiseks täitsa sobivad. Seejuures on see muidu probleemseks osutuv madal kangus isegi kasuks. Kui valida, siis neist kahest eelistada pigem Regalis viskit.