neljapäev, 12. aprill 2018

DALMORE Luceo & Dominium

Siin on jätk viimati maitstud kahele Dalmore linnaseviskile, mis koos tänastega kuuluvad Fortuna Meritas Collection nimelisse sarja. Kaks siinmaitstavat selle sarja viskit on Luceo ja Dominium. Mõlemad viskid on esmalt küpsenud Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides, kuid Luceo on seejärel saanud järelviimistluse esmatäite Apostoles šerri vaatides ning Dominium esmatäite Matusalem šerri vaatides. Maitstavad on pärit 6cl näidispudelitest.


Dalmore Luceo (Fortuna Meritas Collection), 40%

Aroom: magus veinisus. Magus karamell, vana kuiv martsipan. Pähklid, kuivatatud aprikoosid ja ka mustad ploomid. Rosinad, nahk ja tubakas. Liigub meeldivalt magusast kuivemate aroomide suunas.

Maitse: esmalt väga šerrine. Suutundelt ümar ja väga pehme. Rosinad ja kuivatatud mustad ploomid šokolaadis. Teine pool kirbe; tamme tanniinid, kakao, röstitud pähklid, kerge ingver, tugevama röstiga mõrudam kohv.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vahtrasiirupine mekk, kuivatatud mustad ploomid, kohv. Viimasena kuiva rohusust.

Hinnang: C+

Pole paha. Aroomist kuni maitse esimese pooleni vägagi meeldiv, kuid maitse keskosast kuni järelmaitseni jääb ehk veidi kirbeks. Siiski on see paar pügalat meelepärasem kui Regalis. Kuigi samasuguse madala kangusega (40%), pole võrreldes Valour ja Regalis viskidega Luceo puhul see häirivana tunda.

Dalmore Dominium (Fortuna Meritas Collection), 43%

Aroom: šerrine, kuid mitte niivõrd magus vaid täidlane ja pigem kuiv; eakas šerri. Kreeka pähkel, piimašokolaad. Nahk, kerge aromaatne tubakas, kreegi ja ploomi kompott, hibiskuse tee ja uuesti nahk. Jääb võrreldes teiste selle sarja viskidega selgelt kuivuse poole, kuid kohal on siiski piisavalt šokolaadist magusust. Eaka šerri vaadi mõju on tuntav. Meeldivalt rikkalik ja integreeritud.

Maitse: suutundelt üsnagi paks, täidlane ja ümaralt pehme. Eakas šerri, kohv, must tee, kuivatatud mustad ploomid, kvaliteetne tume šokolaad, küpsed murelid. Taust on tammine. Delikaatne kuivema poole kaldu pikantne tervik.

Lõpp: üsna pikk. Järelmaitse kaldub üllatavalt magususe poole, selline PX magusus; veidi ka rummisust (melass). Viimasena mõningane röstitud kakaoubade mõrusus.

Hinnang: B+


Siin oli nüüd küll väga meeldiv Dalmore. Aroom suurepärane, maitse väga hea, kuid järelmaitse oma magusa sissetulekuga ehk veidi ootamatu ja mitte nii oodatud. Siiski parim maitstud Dalmore. Võtaks selle viski luurele kaasa küll. Kui nüüd kahe kuu maitstud Dalmore sortimendi viskid meeldivuse alusel ritta seada, siis oleks paremast alates järjestus selline: Dominium, 18 yo, Luceo, 15 yo, Regalis, 12 yo, Valour.