kolmapäev, 4. aprill 2018

ŠERRI, Šerri, šerri

See ei ole aprilli alguse nali, see on tõesti šerride tutvustus viskiblogis. Miks viskiblogis šerride tutvustus? Esimene põhjus selleks lihtne. Šerrivaate hinnatakse ja neid kasutatakse linnaseviskide valmistamisel burboonvaatide kõrval kõige enam. Kuna šerrisid on erinevaid, siis on loomulikult oluline erinevus ka selles, millist šerrit on vaatides hoitud. Teiseks põhjuseks aga lihtne asjaolu, et eelmisel kuul olid ja ka sel kuul on maitsmisel Dalmore linnaseviskid. Nende küpsemiseks on justnimelt kasutatud väga erinevaid šerrivaate.

Šerri ehk heres (hispaania keeles jerez, ka vino de Jerez; inglise keeles sherry; prantsuse keeles xérès) on Hispaania traditsiooniline viinamarjadestillaadiga kangestatud vein, mis on saanud oma nime Jerez de la Frontera linna järgi. Prantsuse termin ‘xérès’ ja inglise ‘sherry’ on moonutused sõnast ‘Jerez’.

Šerri valmistamise piirkond. Foto: sherrynotes.com

Šerri toodetakse Andaluusias nn šerri kolmnurgas: Jerez de la Frontera (15km merest), Sanlúcar de Barrameda (rannikul, Jerezest põhjas), El Puerto de Santa María (rannikul, Jerezest lõunas). Selle regiooni kõrgeimalt hinnatud kasvupinnas on 100-150 m merepinnast kõrgemal asuv kaltsiumirikas lubjakivi, liiva ja savi põhine Albariza (valge), mis pakub ideaalsed tingimused Palomino, Pedro Ximénez ja Moscatel viinamarjade kasvatamiseks. Need kolm marja on kasutusel šerri valmistamisel. Kaks madalamalt hinnatud kasvupinnast on lõunapool asuvad Barro ja Arena, kus on küll kõrgem saagikus, kuid neist esimese tumedam pinnas ja teise peamiselt liivast koosnev pinnas ei tooda võrreldes Albariza pinnasel kasvanud marjadega võrdse kvaliteediga veini.

Palomino mari
Lihtsustatult jagatuna võib šerri olla kuiv või magus. Šerri tüüpe on siiski mitmeid, alates Palomino viinamarjasordist valmistatud kuivematest ja kergematest Finodest, lõpetades tumedamate ja raskemate Olorosodega. Magusamad šerrid on tehtud Pedro Ximénezi või Moscateli viinamarjadest või segatud Palomino sordiga.

Vastupidiselt levinud arvamusele, on enamus šerrisid kuivad. Kuiva šerri kategoorias on kaks peamist stiili: esiteks bioloogiliselt laagerdatud pärmikihi (flor) all (Fino) ja teiseks oksüdatiivselt laagerdatud (ilma pärmikihita) tüüpi šerri (Oloroso). Lisaks eksisteerib kaks vahepealset stiili (Amontillado, Palo Cortado), mis alustavad oma elu bioloogiliselt laagerdunud veinina, kuid kaotavad oma pärmikihi teatud hetkel ning jätkavad küpsemist oksüdatiivsel viisil. Kõik need šerrid valmistatakse Palomino marjast.

Šerri laagerdumas pärmikihi all. Foto: sherrynotes.com

Minnes üle magusate šerride juurde, siis jagunevad need kaheks selle põhjal, kas need on loomulikult magusad või „kunstlikult“ magustatud. Viimaste valmistamiseks segatakse kuiv šerri magusate veinidega või viinamarjasiirupiga. Loomulikult magusad šerrid kannavad Hispaania keeles nime Vino dulce natural. Need võivad olla valmistatud Pedro Ximénez või Moscatel marjadest, mida korjatakse hilja ning reeglina kuivatatakse neid suhkrusisalduse suurendamiseks enne pressimist päikese käes. Segatud magusad šerrid kannavad nime Vino generoso de Licor ning nende põhjaks on kuivad Palomino veinid, millele lisatakse Pedro Ximénez või Moscatel või siis arrope nimelist kontsentraati, mis on viinamarjamahlast aeglase küpsemise teel valmistatud tihke siirup.

Allolevas tabelis ja selle järel on koondatud teave põhilisemate šerride kohta.

ŠERRI
Viinamarjasort
Tüüp
Suhkruid
(grammi liitri kohta)
Fino
Palomino
Bioloogiline
<5
(Manzanilla)
Palomino
Bioloogiline
<5
Amontillado
Palomino
Kombineeritud
<5
Palo Cortado
Palomino
Kombineeritud
<5
Oloroso
Palomino
Oksüdatiivne
<5
Pedro Ximénez
Pedro Ximénez
Oksüdatiivne
>212 (300-500)
Moscatel
Moscatel
Oksüdatiivne
>160
Dry
Segu
Segu
5-45
Medium
Segu
Segu
5-115
Pale Cream
Segu
Segu
45-115
Cream
Segu
Segu
115-140

Šerri valmistamisel kasutatakse nn Solera süsteemi, mis tähendab, et vaate tühjendatakse järk-järgult, s.t osa kauem laagerdanud veinidest lastakse vaatidest välja ning asemele pannakse nooremat veini. Enamasti on veinivaadid keldrites üksteise peal 3-7 kihilises virnas, kõige vanem rida all, noorim üleval. Alumiselt vaadikorruselt (criadera), mis sisaldab kõige vanimat veini, villitakse osa veini pudelitesse, see asendatakse järgmise rea veiniga, kuhu omakorda lisatakse kolmanda korruse jne veini. Olenevalt veinitüübist liigub 5-30 protsenti veini igast vaadist allapoole järgmisele korrusele. Seega pudelis oleva kõige noorema veini vanus sõltub ka korruste arvust. See pidev juurde- ja äravalamine segab erinevad aastakäigud. Praktika, millise perioodilisuse ja ajavahega toimub vaatide tühjendamine ja uue noorema šerri ülemistesse vaatidesse lisamine, on igas veinimõisas erinev.

Erinevad šerrid. Foto: sherrynotes.com

Fino

Fino peab seaduse kohaselt laagerduma Ameerika tammest vaatides vähemalt kaks aastat, kuid tavaliselt on laagerdumisaja pikkuseks neli kuni seitse aastat. Kuna pärmikiht takistab õhu juurdepääsu, toodab see lõpptulemusena pärmise, mineraalse ja soolaka profiiliga šerri koos Vahemere ürtide, tsitruste, värskete sõõrikute ja mandli nüanssidega. Värvilt on need šerrid heledad.

Fino alajaotus on Fino Amontillado (praeguseks harva leitav), mis on paarik Manzanilla Pasadale. Fino Amontillado puhul hakkab pärmikiht kaduma. Erinevust Fino Amontillado ja tegeliku Amontillado vahel teeb suuresti vaid veinimeister ning villituna on neil raske vahet teha. Fino Amontillado on tavaliselt värvilt tumedam ja maitselt rikkalikum kui tavaline Fino ning see võib kindlates tingimustes laagerduda kuni 15 aastat. Kui pärmikiht on täiesti lagunenud nimetatakse seda Amontilladoks ning see jätkab laagerdumist oksüdatiivselt.

Manzanilla

Tehniliselt ja päritolult pole muidugi Manzanilla puhul tegemist šerriga. Manzanilla on valmistusviisilt põhimõtteliselt küll Fino sarnane, kuid see on pärit Sanlúcar de Barrameda (mitte Jerez) piirkonnast. See on ka ainus piirkond, kus Manzanillat võib valmistada. Manzanillad saavad positiivse mõju unikaalsest mikrokliimast: sisemaaga võrreldes jahedam ja ühtlasema temperatuuriga püsivalt niiske keskkond, mis tuleneb põhjas asuvast Guadalquivir jõest, läände jäävast Atlandi ookeanist ja lähedasest soisest alast. Siin kaitseb väga paks pärmikiht, mis püsib tavaliselt kuus kuni kaheksa aastat, Manzanillat pea täiesti õhuga kokku puutumast ning tulemuseks on Finost veidi kergemat laadi jook, milles ei sisaldu pea üldse glütserooli ja maitses on ühendatud kuivad soolased noodid värskete ja vürtsikate nüanssidega. Finoga võrreldes on Manzanillas enam rannikule omaseid aroome, nagu mereõhk, sool ja isegi jood ning lisaks ka kummel.

Manzanilla peab samuti laagerduma vaatides vähemalt kaks aastat ning tavaliselt villitakse see kolme kuni viie aasta vanusena. Manzanilla võib toota ka rikkalikumaid ja vanemaid Manzanilla veine, millele on omased osaliselt oksüdatiivsed nüansid. Seda peale pikaaegset laagerdumist (tavaliselt kuue või seitsme aasta juures), mille jooksul kaitsev pärmikiht loomulikul teel laguneb. Neid veine kutsutakse nimega Manzanilla Pasada.

Amontillado

Amontillado on reeglina Fino, mis alustab bioloogilise laagerdumisega pärmikihi all esimesed kolm kuni umbes kaheksa aastat ning siis jätkab tavaliselt pikemat laagerdumist oksüdatiivsel viisil ilma pärmikihita. Fino vaati loetakse Amontilladoks kohe, kui pärmikiht ei moodustu (peamiselt ellujäämiseks vajalike toitainete puudumise tõttu veinis). Enamasti „tapetakse“ pärmikiht siiski tahtlikult veini uuesti kangestades 17-18% ABVni. Esinevad mõningad erinevused Finost ja Manzanillast alguse saanud Amontilladode vahel, kuid seda erisust ei tooda ilmsiks pudeli siltidel.

Amontillado oksüdeerub aeglasel ja kontrollitud viisil tänu poorsele tammele, millest vaadid valmistatud. Amontillado šerri peab 2012 aastal muudetud seaduse kohaselt olema kuiv; magustatud Amontilladot võib küll toota, kuid seda saab müüa Medium või Pale Cream Sherry sildi all, kuhu võib olla mõnikord lisatud märge “Blend of Amontillado”.

Amontillado on Finoga võrreldes värvilt tumedam ja maitselt rikkalikum ja oluliselt kompleksem tänu kaht laadi laagerdumisele. Samuti on selles šerris vähem värskust ja tsitrusi, kuid samas enam struktuuri. Maitses on leitavad pähklid, tubakas, aromaatsed ürdid, kuivatatud puuviljad ja tammevaadi noodid.

Villitud šerrid. Foto: flickr.com (CC BY 2.0)

Palo Cortado

Palo Cortado šerrit loetakse kõige keerukamaks ja samas ebamäärasemaks šerri tüübiks. Seda on kirjeldatud šerrina, mis peab omama Amontillado aromaatset rafineeritust, mis oleks ühendatud Oloroso struktuuri ja täidlusega. Lühidalt peaks Palo Cortado olema aroomilt Amontillado ja suutundelt Oloroso. Tänapäeval kipuvadki enamus Palo Cortado šerrisid olema tehniliselt kergekaalulised ja delikaatsed Olorosod. Amontilladoga võrreldes on Palo Cortado šerri veetnud pärmikihi all oluliselt lühema aja.

Palo Cortado šerrit ei toodetagi tegelikult sihiteadlikult, vaid see pigem tekib „juhuslikult“. Laagerduv vein suunatakse pärmikihi all olevana oksüdatiivsele laagerdumisele, kui vaadis pole piisavalt pärmikihti, selles kihis on praod või pärmikihti pole üldse tekkinudki. Nii sünnibki Palo Cortado šerri pooljuhuslikult. Muidugi võidakse veinimeistri poolt „ära tunda“ laagerduvas veinis potentsiaalne tulevane hea Palo Cortado ning siis vajaminevaid toiminguid sellega ette võtta. Palo Cortado šerri on väga kompleksne, värvilt mahagon ning maitses tsitrused ja kreeka pähklid.

Apostoles Palo Cortado (González Byass) on haruldane šerri, mis alustab oma elu Finona, laagerdub pärmikihi all ning seejärel jätkab küpsemist Olorosoga sarnaselt oksüdatiivsel viisil – ehk siis Palo Cortado, kuid olemaks Apostoles, jätkub see oksüdatiivne laagerdumine kokku kuni 30 aastat ning mõnikord kasutatakse osaliseks küpsemisajaks endisi Pedro Ximénez vaate, et toota sel teel täidlast ja rikkalikku šerrit.

Oloroso

Oloroso laagerdub oksüdatiivselt, s.t ilma pärmikihita, ning selle jaoks valitakse Fino šerridega võrreldes raskemad, täidlasemad veinivirded, mis mõnikord on pärit viinamarjade teise pressist. Oloroso loomiseks kangestatakse alusvein 17-18% ABVni, mis teeb võimatuks pärmiseente ellujäämise vaatides laagerdumisel. Tänu aurustumisele (u 3-5% mahust igal aastal), mida kutsutakse sõnaga merma, on lõpptulemusena sündiv Oloroso kontsentreeritum ja u 20-24% kangusega. See toob kaasa ka kompleksuse ja struktuuri paranemise.

Kuigi Oloroso on loomulikult kuiv, annavad selle šerri kõrgem kangus ja täidlus sellele ümaruse ja isegi teatava magususe. Oloroso võib olla ka kergelt magustatud sellele tsipakese Pedro Ximénez lisamise teel (Amoroso või Abocado šerri), kuid selline praktika on üha harvemaks jäänud. Parimad Olorosod on kergelt magustatud ja seejärel jäetud pikkadeks aastateks edasi küpsema. See toodab šerris integreeritud kerge magususe. Nii on näiteks Matusalem Oloroso šerri väga intensiivse maitsega Oloroso González Byass veinikeldrist, mis on küpsenud enam kui 30 aastat ja magustatud mõningase Pedro Ximénez lisamisega. Eksisteerivad ka loomulikult magusad Olorosod (tavaliselt aastakäigu šerrid), kus magusus saavutatakse fermentatsiooni peatamise teel enne selle lõppemist. See jätab alles rohkem jääksuhkrut.

Värvilt on Oloroso vaskne. Oloroso šerris on esil pähklised aroomid ja eriti kreeka pähkel, mis on kombineeritud poleeritud ja palsamlike nootide, kuivatatud puuviljade, rösti, tubaka ja sügiseste aroomidega. Vanematel šerridel on leitav vürtsikad noodid koos trühvli ja nahaga. Maitses on samuti leitavad eelkõige kuivatatud puuviljad, nahk, tubakas, poleeritud puit, kreeka pähkel ja eksootilised vürtsid.

Eakad šerrid. Foto: commons.wikimedia.org (CC0)

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez (leitavad ka nimekujud Pedro Ximinez, Ximénès, Jimenez või muud variatsioonid) ehk PX või P.X. on nimetus loomulikult magusatele dessertveinidele, mis on valmistatud samanimelisest viinamarjasordist. Marjad kas korjatakse väga küpsetena ja/või kuivatatakse neid päikese käes (protsessi kutsutakse sõnaga asoleo). Tänapäeval toodetakse selle šerritüübi jaoks alusveinid peamiselt Montilla-Moriles piirkonnas, kuna selle piirkonna soojem ja vähemniiske kliima kaitseb viinamarju paremini mädanemise eest. Osa selles piirkonnas toodetud veine saadetakse siiski küpsema Jereze veinikeldritesse, mis võimaldabki nende nimetamist šerrideks. Pedro Ximénez šerri saadakse oksüdatiivse laagerdumise teel.

Värvilt on PX šerrid eebenipuidule sarnaselt väga tumedad ning maitses on neis kõigis rõhutatult esil mesi ja kuivatatud puuviljad. Parimad PX šerrid omavad lisaks intensiivsetele ülimagusatele aroomidele ja maitsetele (viigimarjad, datlid) ka neid tasakaalustavaid šokolaadi, kohvi, lagritsa ja vürtside aroome ja maitseid. Võrreldes noorematega on vanematel PX šerridel kõrgem happesus ja maitsekus. Väga eakad (30+) muutuvad magusat poolt kaotamata üsna pikantseks koos ürtide, tökati ja suitsu aroomidega.

Moscatel

Moscatel on loomulikult magus vein, mis toodetakse Pedro Ximénezega sarnasel viisil, kuid kus kasutatavaks viinamarjasordiks on vähemalt 85% osas Moscatel de Alejandria. Veinivirre on selle puhul niivõrd püdel ja suhkrune, et see suudab vaevu fermenteeruda. Fermentatsioon peatatakse selle šerri valmistamisel aga niikuinii väga varajases faasis. Moscatel (de) Pasas valmistatakse viinamarjadest, mida on kuivatataud päikese käes kuni kolm nädalat ning sel moel valmistatud rosinased veinid on väga magusad ja tumedad.
Moscatel dessertveinidele on iseloomulikud lillelised aroomid nagu pomerantsi või jasmiini õied ning spetsiifiline puuviljasus koos mesise ja rosinase maitsega. Värvilt on see vein mahagon. Et luua värvilt tumedamaid ja maitselt karamellisema iseloomuga Moscatel veine segatakse sellesse mõnikord Pedro Ximénezt või viinamarjamahla siirupit (arrope). Moscatel dessertveine toodetakse erinevates Hispaania piirkondades ning lisaks ka teistes riikides, nagu näiteks Portugal. Seega ei ole Moscatel spetsiifiliselt vaid Andaluusiale omane.

Dry / Medium / Pale Cream / Cream

Cream šerri on üldnimetus erinevat tüüpi magustatud šerridele, mis on enamasti toodetud kuiva veini, näiteks Amontillado või Oloroso, segamisel loomulikult magusa Pedro Ximénez või Moscatel veinidega. Madalama kvaliteediga Cream šerrid magustatakse ja värvitakse käärimata viinamarjamahla ja/või „värviva veini“ (vino de color) lisamisega. Viimane sisaldab viinamarjamahla siirupit (arrope) ja karamelliseeritud veinivirret. Medium šerri on poolmagus ning Dry šerri (ka Pale või Pale Dry) on kontsentreeritud veinivirdega kergelt magustatud Fino. Hispaanias kutsutakse kõiki neid šerrisid liköörveinideks (Vinos Generosos de Licor) ning neid eristatakse loomulikult magusatest veinidest (Vinos Dulces Naturales).

Cream ja Medium kategooria on oma nime saanud Harveys veinimajas 1860 aastal loodud paksu ja magusa segu Bristol Cream järgi. Varasemalt kutsuti neid magustatud šerrisid nimega abocado või amoroso ning mõnikord ka nimelisanditega rammus või magus. Enamus selliseid segusid segatakse kokku vahetult enne villimist, kuid parimad segatud šerrid viiakse tagasi laagerduma Solera süsteemi. Neist magustatud šerridest parimad toetuvad eakatele Olorosodele, millele on ümaruse lisamiseks juurde lisatud Pedro Ximénez veine. Lisaks on parimad magusad šerrid need, mis on magustatud aastaid enne nende villimist.

Enamus magustatud šerrisid on mitmete eri stiilide segud (segatud šerrid), kuid olemas on ka magustatud Fino, magustatud Amontillado ja magustatud Oloroso. Tavaliselt on magustatud (segu) šerride alusveiniks Fino ja Amontillado, millele lisatakse sügavuse andmiseks Oloroso ja magususe andmiseks Pedro Ximénez. Konkreetsemalt luuakse Pale Cream šerri siiski valdavalt bioloogiliselt laagerdunud Fino põhjale, Medium šerri Amontillado põhjale ning Cream šerri Oloroso, vahel ka Amontillado, põhjale.