reede, 20. aprill 2018

BRUICHLADDICH 10 yo

Siinmaitstav Bruichladdich viski pärineb ajast enne 2001. aastat. Ilmselt on see villitud 2000. aastal, mil viskivabrik kuulus Whyte & Mackay omandusse. Whyte & Mackay omandas viskivabriku oktoobris 1993. aastal ning kui paar kuud hiljem saabus tõdemus, et Bruichladdich viskivabriku toodang on tegelikult kompanii vajadustest lähtuvalt ülearune, tootmine peatati. Viskivabrikus toimus mõningane tootmine 1998. aastal, kuid muidu oli viskivabrik enamuse ajast hüljatud ning see liikus kahjuks vääramatult lõpliku sulgemise teed. Õnneks suudeti Whyte & Mackay käest Bruichladdich viskivabrik välja osta erainvestorite grupi poolt, keda juhtis Mark Reynier. Ostu-müügi leping allkirjastati 19. detsember 2000. Peale taastamise, renoveerimise ja taaskäivitamise töid alustas uue omanike käe alla viskivabrik taas tööd 2001. aastal. Esimene destilleerimine leidis aset 29. mai 2001.


Bruichladdich 10 yo (villitud ilmselt 2000. aastal), 40%

Aroom: lilleliselt aromaatne, viljane, kerge soolane suitsusus, veidi selline kartongi lõhnaline.

Maitse: Maitses veidi huvitavamaid noote; linnastele lisaks sellist kuivemapoolset puuviljasust sidruni ja pirni kombinatsioonis, veidi turbasuitsusust ja vürtsikust (tüümian). Tervikuna üsna kerge, kuid pigem tuim. Puudu särtsakas värskus.

Lõpp: keskmise pikkusega, soolakas, mõõdukalt vürtsikas, veidi mõru.

Hinnang: C

Ei ole kuigi hästi tänapäevaste Bruichladdich viskidega võrreldav. Ilmselt on siin küpsemiseks kasutusel olnud mitte kuigi hea kvaliteediga vaadid ning ka viski ise on, võrreldes praegustega, külmfiltreeritud, lahjendatud 40%-ni ja piirituskaramelliga värvitud. Kõik kolm aspekti, mis viski iseloomu muudavad ning seda mitte paremuse suunas. Seega ajalooliselt tore kogemus, kuid maitsete osas kahjuks üsna keskpärane viski.