pühapäev, 22. aprill 2018

BRUICHLADDICH 2005/2017

Kui kord juba Bruichladdichi juurde tuldud, siis sel kuul veel kaks selle viskivabriku viskit. Esimene neist on villitud septembris 2005, küpsenud eks-burboon vaadis (barrel) 12 aastat ning villitud vaadikangusega oktoobris 2017. aastal kokku 146 pudelit. Villijaks on Saksamaal tegutsev viskipood Flickenshild, mis alustas Scottish Roadsign sildi all linnaseviskide villimist. Maitstav on pärit 2cl näidispudelist.


Bruichladdich 2005/2017, Scottish Roadsign Edition No3 (Flickenshild), 63,4% nc, ncf

Aroom: lõikavalt terav, kangus on selgelt tajutav. Kuiv tamm ja vanill, tsitrused ning magusam viljasus taustal. Vähese vee lisamisel (u 56%) muutub magusamaks, esil kooreiiris ja vaniljejäätis. Veel lahjendades (u 48%) tuleb eelnevale lisaks lillelisust, roheline magushapukas õun.

Maitse: terav ja põletav, kuid selgelt on tajutav magusus. Vajab siiski lahjendamist. Vähese veega (u 58%) tsitrused, kergelt mõrkjas tammisus. Veel lahjendades (u 48%) muutub suutundelt kreemisemaks, tsitrustele lisaks õunad; jääb siiski mõrkjaks. Tervikuna on maitse pigem kuivapoolne.

Lõpp: keskmise pikkusega, põletav ja kuiv. Veega lahjendades mõrudapoolne kuivus, mandlid.

Hinnang: C+

Hea, kuid pigem lihtne. Selline aus ja sirgjooneline Ameerika tammest eks-burboon vaadis küpsenud kvaliteetne Bruichladdich. Viski ilma viguriteta. Mõningane sarnasus viskivabriku enda poolt villitud viskidega oli olemas ning see oli enam tunda just lahjendamatult. Veega lahjendades muutus viski küll nina- ja suusõbralikumaks, kuid minetas paljuski Bruichladdichile omast. Tervikuna jäi siiski liiga kuivaks ja vaadi poolt domineerituks. Tundub olevat tegemist vaadiga, mis pigem suunatud seguviskide loomiseks, kui eraldi ühelinnaseviskina villimiseks.