laupäev, 31. märts 2018

LAPHROAIG 10 yo & „Peaty Easter“

Sedapuhku taaskord Laphroaig viskivabriku 10-aastane raudvara ning lisaks midagi üllatavat „koduköögist“. Laphroaig 10-aastane on selline linnaseviski, mida tasub ikka osta ja avada, kui on sooviks maitsta midagi ehedalt Islay saarele omast. Õnneks on selle viski hind jäänud ka püsima veel alla neljakümne euro. Seekord maitstav 10-aastane on villitud ilmselt 2015 aastal.


Laphroaig 10 yo, 40%

Aroom: üllatavalt ja isegi veidi pettumuslikult kerge. Meditsiiniline turbasus on täiesti olemas, kuid see on pigem vaoshoitud ja veidi lihtne, mitte jõuline ja näkku kargav. Tüüpilised jood ja vanemat sorti haavaplaaster. Metalline, mis õnneks tasapisi taandub. Magusad turvastatud linnased ja vanill. Klaasis seismisel tuleb enam merelisust, mererohu soolasus. Lisaks ka mõningane puuviljane magusus.

Maitse: turvas, tugev roheline tee, magusust mõningase sidruni, puuviljasuse ja vanilli kombinatsioonis. Pipar, nii must kui valge. Suutundelt kergelt kreemine, kuid jääb siiski veidi „vesiseks“; madal kangus on siin ilmselgelt suurimaks puuduseks. Võrreldes Quarter Cask viskiga jääb nõrgaks, kuid on selgelt vähem vaadi(puidu) poolt mõjutatud.

Lõpp: üsna pikk, ploomikivid, üpriski kuiv, kerge rohune mõrusus ja aniis.

Hinnang: B

Endiselt väga meeldiv ja hea terviku moodustav Laphroaig, kuid madal kangus on ikka karuteene sellele viskile. Tuleb tunnistada, et viimasel ajal on need 40% kangusega linnaseviskid mulle hakanud väga nõrgaks ja vesiseks jääma. Kuna mul oli jaanuarist veel alles Laphroaig Quarter Cask pudeli lõpp (u 15-20cl), otsustasin 10-aastast sellega turgutada-tugevdada. Segasin siis need kaks viskit omavahel kokku vahekorras ¾ Laphroaig 10-a ja ¼ Laphroaig Quarter Cask ning lasin kaks ööpäeva neil sõbruneda. Ja kuna täna on tegemist suure reede ja ülestõusmispühade vahelise päevaga, siis nimetan selle segu ka vastavalt.


Laphroaig  „Peaty Easter“ (¾ 10 yo + ¼ QC), ~42%

Aroom: värske, elav ja piprane. Soolane mineraalsus. Kergelt tuhane turbasus, tuhane vanill. Turbasuits on siin kergem ja kuivem ning pigem taustal justkui padjana teisi aroome hoidmas. Klaasis seistes valge pipar ja lehmalauda aroomid (need meeldivamad).

Maitse: üllatavalt ümar ja kreemine, isegi viskoosne. Eukalüpt, vürtsid, must pipar. Turbasus jaotub ühtlaselt kogu maitsekaares. Kui valge šokolaad saaks olla turbane, siis siin ongi see oma maitse ja struktuuriga.

Lõpp: pikk. Vanill, meeldivalt pehme, turbane ja kreemine aniis. Kergem must pipar lisaks.

Hinnang: B+

Võrreldes 10-aastase ja Quarter Cask viskiga on nende segust sündinud tõesti teistlaadne Laphroaig. Quarter Cask lisamine on siin kaotanud 10-aastase vesise maitse (mida küll kaks lisaprotsenti võivad teha!) ning samas on 10-aastane vähendanud Quarter Cask viskis olnud veidi liigse puidususe. Nüüd on saadud umbes 40cl suurepärast Laphroaigi, mida soojemate kevadilmade ootuses mekkida. Kellel kodus mõlemad Laphroaigid olemas, tasub nendega mängida ja uusi maitseelamusi luua. Slàinte!