Sedapuhku taaskord
Laphroaig viskivabriku 10-aastane raudvara ning lisaks midagi üllatavat „koduköögist“.
Laphroaig 10-aastane on selline linnaseviski, mida tasub ikka osta ja avada,
kui on sooviks maitsta midagi ehedalt Islay saarele omast. Õnneks on selle
viski hind jäänud ka püsima veel alla neljakümne euro. Seekord maitstav
10-aastane on villitud ilmselt 2015 aastal.
Laphroaig 10 yo,
40%
Aroom: üllatavalt
ja isegi veidi pettumuslikult kerge. Meditsiiniline turbasus on täiesti olemas,
kuid see on pigem vaoshoitud ja veidi lihtne, mitte jõuline ja näkku kargav.
Tüüpilised jood ja vanemat sorti haavaplaaster. Metalline, mis õnneks tasapisi
taandub. Magusad turvastatud linnased ja vanill. Klaasis seismisel tuleb enam
merelisust, mererohu soolasus. Lisaks ka mõningane puuviljane magusus.
Maitse: turvas,
tugev roheline tee, magusust mõningase sidruni, puuviljasuse ja vanilli
kombinatsioonis. Pipar, nii must kui valge. Suutundelt kergelt kreemine, kuid
jääb siiski veidi „vesiseks“; madal kangus on siin ilmselgelt suurimaks puuduseks.
Võrreldes Quarter Cask viskiga jääb nõrgaks, kuid on selgelt vähem vaadi(puidu)
poolt mõjutatud.
Lõpp: üsna pikk,
ploomikivid, üpriski kuiv, kerge rohune mõrusus ja aniis.
Hinnang: B
Endiselt väga
meeldiv ja hea terviku moodustav Laphroaig, kuid madal kangus on ikka karuteene
sellele viskile. Tuleb tunnistada, et viimasel ajal on need 40% kangusega
linnaseviskid mulle hakanud väga nõrgaks ja vesiseks jääma. Kuna mul oli
jaanuarist veel alles Laphroaig Quarter Cask pudeli lõpp (u 15-20cl),
otsustasin 10-aastast sellega turgutada-tugevdada. Segasin siis need kaks
viskit omavahel kokku vahekorras ¾ Laphroaig 10-a ja ¼ Laphroaig Quarter Cask
ning lasin kaks ööpäeva neil sõbruneda. Ja kuna täna on tegemist suure reede ja
ülestõusmispühade vahelise päevaga, siis nimetan selle segu ka vastavalt.
Laphroaig „Peaty Easter“ (¾ 10 yo + ¼ QC), ~42%
Aroom: värske, elav
ja piprane. Soolane mineraalsus. Kergelt tuhane turbasus, tuhane vanill. Turbasuits
on siin kergem ja kuivem ning pigem taustal justkui padjana teisi aroome
hoidmas. Klaasis seistes valge pipar ja lehmalauda aroomid (need meeldivamad).
Maitse: üllatavalt
ümar ja kreemine, isegi viskoosne. Eukalüpt, vürtsid, must pipar. Turbasus jaotub
ühtlaselt kogu maitsekaares. Kui valge šokolaad saaks olla turbane, siis siin
ongi see oma maitse ja struktuuriga.
Lõpp: pikk. Vanill,
meeldivalt pehme, turbane ja kreemine aniis. Kergem must pipar lisaks.
Hinnang: B+