pühapäev, 11. märts 2018

DALMORE 12 yo

Dalmore viskid on äratuntavad pudeli omapärase disaini ja igal pudelil ilutseva 12-harulise sarvega (rojalistliku) hirvesoku pea järgi. See embleem võeti Dalmore poolt kasutusele juba 1886. aastal ning see osutab ajaloolisele faktile, et see kingiti Mathesonide ja Mackenziede esivanematele selle eest, et nad päästsid 1263 aastal kuningas Alexander III, keda isashirv oli sarvega haavanud.


Siinmaitstav 12-aastane Dalmore on noorim vanuse märkega põhisortimendi viski. Nii nagu enamus Dalmore viskisid, on ka see küpsenud põhiaja Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning saanud siis mõjutuse šerri vaatide poolt. Täpsemalt on 12-aastane viski küpsenud esimesed üheksa aastat Ameerika valgest tammest eks-burboon vaatides ning seejärel pool kasutatavast viskist üle viidud endistesse Matusalem šerri vaatidesse ning peale kolmeaastast küpsemist on šerri ja burboon vaatides küpsenud viskid kokku segatud ja siis villitud. Kahjuks on kõik Dalmore viskid külmfiltreeritud ja neile on lisatud piirituskaramelli värvi ühtlustamiseks ning lisaks on enamus viskisid villitud 40% kangusega. Kõik sellised tegurid, mida ühelinnaseviski juures ei sooviks. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Dalmore 12 yo, 40%

Aroom: esmalt üsnagi vürtsikas, tammine muskaat, vanill ja nahk. Tasapisi enam puuviljasust, magus. Klaasis seistes puuviljad siirupis, mis toovad veelgi enam magusust, muutudes peale maitsmist veidi isegi imalaks. Magususe alt on siiski tunda veidi värskendavat münti. Klaasis 10-15 min seisnuna saavutab enam tasakaalu; tuleb juurde ka kerge põlenud puidu suitsusus.

Maitse: algus üsna õhuke ja suutundelt vesine. Lihtne mõrusus, vürtsikas tamm keskel, muskaat. Kibuvitsamarjad, rosinad, veidikene tumedamat apelsinimarmelaadi ja apelsinikoort.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rosinad, kergelt veinine, puidune vürtsikas kuivus.

Hinnang: C+

Aroom tervikuna isegi üsna hea, kuid maitse kannatab suuresti ülal mainitud teguritest tulenevalt. Varasema, 2011 villitud 12-aastase, Dalmorega võrreldes on siin pea puudu oloroso, täidlane apelsinimarmelaad ja šokolaad. Siinne on oluliselt tammisem ja lihtsam.