reede, 16. märts 2018

DALMORE 18 yo

Selleks kuuks siis viimane Dalmore. Sedapuhku on tegemist 18-aastase viskiga, mis on läbinud taaskord veidi teistsuguse küpsemistee. Peale esmast 14-aastast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides on viski tervikuna viidud teiseks nelja aasta pikkuseks küpsemisperioodiks üle eakatesse Gonzalez Byass Matusalem Oloroso šerri vaatidesse. Lisaks teistlaadsele küpsemisskeemile eristab maitstavat viskit loomulikult ka kõrgem vanus. Kui 18-aastane Dalmore 2009/2010 aastal turule toodi, siis oli eesmärgiks täita tühimikku 15- ja 21-aastase Dalmore vahel. Nüüdseks on 21- (viimane oli 2015. aastal piiratud koguses villitud) ja 30-aastane Dalmore villimine lõpetatud ning asemele toodi 2013. aastal 25-aastane, mille hind teeb selle viski aga juba tavalisele viskisõbrale kättesaamatuks. Selle eksklusiivsena esitletava Dalmore hind on üle 700€. Seega on 18-aastane vanuselt viimane vanusemärget omav Dalmore viski, mis veel lihtsurelikule kättesaadav ning võrreldes 15-aastasega tuleb siin välja käia 30 kuni 40 lisaeurot. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Dalmore 18 yo, 43%

Aroom: pigem kuiv kui magus. Nahk, tugevalt šerrine, tumedamapoolsem mesi, kuivatatud ploomid, rosinad ja veidi ka kirsse siirupis. Tume rukkileib, apelsinitükkidega šokolaad, tammised vürtsid ja kõige taustal ka veidi sigarikarbi aroome. Rikkalik, täidlane ja integreeritud. Viski vanus on aroomis meeldivalt tunda.

Maitse: tugevalt šerrine, suutundelt meeldivalt täidlane ja mesine-siirupine-õline. Karamelliseeritud tsitrused ja ingver. Keskosast alates vürtsikas tamm üsna tugevalt esil. Tume rukkileib, nii apelsiniga kui tšilliga tume šokolaad. Kakao ja kreeka pähklid, mis annavad kirbust.

Lõpp: üsnagi pikk. Ingver ja apelsin, vürtsikas-piprane, kakao, kreeka pähklid, tšilliga tume šokolaad ning lõpetuseks šerrine järelmekk.

Hinnang: B


No siin on 12- ja 15-aastase Dalmorega võrreldes tegemist ikka hoopis teisest klassist viskiga. Ehe Euroopa tammest valmistatud eks-šerri vaatides (järel)küpsenud linnaseviski. Õnneks on siin ka Dalmore viskidele tavapärasele 40%-le kangusele mõni protsent lisaks jäetud – see annab oma lisapanuse kvaliteedis. Kui nüüd veidi nuriseda, siis on just maitses ja järelmaitses ehk veidi liiga tugev Euroopa tamme mõjutus vürtsikuse näol; magusus pole seda piisavalt tasakaalustamas. Samuti osutab viski haprusele (ikkagi külmfiltreeritud viskiga tegemist) see, et vee lisades taandub viski lihtsakoeliseks. Nendest aspektidest tulenevalt ei saanud see viski ka kõrgemat hinnangut. Selle Dalmore puhul on aga juba aimatav see, kuidas võivad maitsta selle viskivabriku eakamad viskid. Üsna kõrgele hinnale vaatamata tasub sellel linnaseviskil silm peal hoida.