neljapäev, 8. märts 2018

DALMORE 10 yo 2006/2016

Senimaani pole blogis veel ühtegi eraldi postitust Dalmore linnaseviski kohta. On vaid UISGE festivali raames maitstud Dalmore „1263 King Alexander III“ lühikirjeldus (10.02.2015). Umbes kaheksa aastat tagasi sai kül ostetud ja tühjendatud Dalmore „Cigar Malt“ (vanem versioon, villitud u 2006), 12- ja 15-aastane. Mäletamist mööda oli just 12-aastane (villitud 2011) üsna meelepärane, seda oma meeldivalt kreemise ja apelsini marmelaadi meenutava aroomi ja maitse poolest. Seevastu „Cigar Malt“ oli üsna ilmetu karamelli leotis. Nüüd siis aeg Dalmore puudumine blogist korvata ning teen seda mitte üksnes ühte või kahte viskit proovides, vaid tervenisti kaheksa erineva Dalmore maitsmisega. Märtsis tutvustan nelja vanuse märkega Dalmore viskit (10-, 12-, 15- ja 18-aastane) ning aprillis nelja reisikaubanduse lettidele suunatud vanuse märketa viskit (Valour, Regalis, Luceo ja Dominium).

Dalmore viskivabrik. Foto: thedalmore.com

Dalmore viskivabrik paikneb Šotimaa mägismaa põhjaosas (Northern Highlands) Cromarty lahe ääres. Vabrik on rajatud 1839. aastal Alexander Mathesoni poolt. Aastatel 1878-1960 olid Dalmore omanikeks kolm Mackenzie venda. Praeguseks omanikuks on Whyte & Mackay. Viskivabrik on viimased kümme või enam aastat olnud tuntud ülikallite bränditud viskide poolest, mille hinnad küündivad oksjonidel kümnetesse tuhandetesse. Dalmore viskide edu taga on üle 50-aasta viskitööstuses tegutsenud Richard Paterson. Viskivabriku aastane tootmismaht on praegu neli miljonit liitrit.

Siinmaitstav Dalmore on üsnagi erandlik, kuna ametlikke Dalmore viskisid, mis ei ole saanud mõne šerrivaadi poolt viimistletud, kohtab harva. Siinne viski on destilleeritud 2006. aastal, küpsenud esmalt kaheksa aastat tavapärastes eks-burboon vaatides ja seejärel viimistletud veel kaks aastat spetsiaalselt valitud endistes Jim Beam burbooni vaatides (first fill barrels) ning villitud seejärel 2016. aastal. Üsna kummaline või siis pigem tavapärane ühendus. Viski oli suunatud peaasjalikult Prantsuse turule. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Dalmore 10 yo 2006/2016, 46%

Aroom: ninna lõikavat teravust, üsna lilleline, tuhane kuiv vanill, pärmitaigen ja tsitrusekoored. Koirohi ja köömned. Noorepoolne.

Maitse: kerge ja ümar, lilleline ja rohune. Keskosas õrnad tsitrused ja tammisus vürtside näol. Vähene vesi lisab mõrusust. Pigem lihtsakoeline ja sirgjooneline Ameerika tamme mõjuline viski.

Lõpp: keskmise pikkusega. Veidi kurku kõrvetav, kuiv, kergelt vürtsikas tamm.

Hinnang: C+

Üsna naturaalne Dalmore, kuid siiski on Ameerika tamm oma mõju avaldanud. Tervikuna üsna OK, kuid ei ole siiski minu maitsele meelepärane viski. Suuresti päästab siin tavapärasest kõrgem kangus.