Senimaani pole blogis
veel ühtegi eraldi postitust Dalmore linnaseviski kohta. On vaid UISGE
festivali raames maitstud Dalmore „1263 King Alexander III“ lühikirjeldus
(10.02.2015). Umbes kaheksa aastat tagasi sai kül ostetud ja tühjendatud
Dalmore „Cigar Malt“ (vanem versioon, villitud u 2006), 12- ja 15-aastane. Mäletamist
mööda oli just 12-aastane (villitud 2011) üsna meelepärane, seda oma
meeldivalt kreemise ja apelsini marmelaadi meenutava aroomi ja maitse poolest. Seevastu
„Cigar Malt“ oli üsna ilmetu karamelli leotis. Nüüd siis aeg Dalmore puudumine blogist
korvata ning teen seda mitte üksnes ühte või kahte viskit proovides, vaid
tervenisti kaheksa erineva Dalmore maitsmisega. Märtsis tutvustan nelja vanuse
märkega Dalmore viskit (10-, 12-, 15- ja 18-aastane) ning aprillis nelja
reisikaubanduse lettidele suunatud vanuse märketa viskit (Valour, Regalis,
Luceo ja Dominium).
Dalmore viskivabrik. Foto: thedalmore.com |
Dalmore viskivabrik
paikneb Šotimaa mägismaa põhjaosas (Northern Highlands) Cromarty lahe ääres. Vabrik
on rajatud 1839. aastal Alexander Mathesoni poolt. Aastatel 1878-1960 olid
Dalmore omanikeks kolm Mackenzie venda. Praeguseks omanikuks on Whyte &
Mackay. Viskivabrik on viimased kümme või enam aastat olnud tuntud ülikallite
bränditud viskide poolest, mille hinnad küündivad oksjonidel kümnetesse
tuhandetesse. Dalmore viskide edu taga on üle 50-aasta viskitööstuses
tegutsenud Richard Paterson. Viskivabriku aastane tootmismaht on praegu neli miljonit
liitrit.
Siinmaitstav Dalmore
on üsnagi erandlik, kuna ametlikke Dalmore viskisid, mis ei ole saanud mõne šerrivaadi
poolt viimistletud, kohtab harva. Siinne viski on destilleeritud 2006. aastal,
küpsenud esmalt kaheksa aastat tavapärastes eks-burboon vaatides ja seejärel
viimistletud veel kaks aastat spetsiaalselt valitud endistes Jim Beam burbooni
vaatides (first fill barrels) ning villitud seejärel 2016. aastal. Üsna kummaline
või siis pigem tavapärane ühendus. Viski oli suunatud peaasjalikult Prantsuse
turule. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.
Dalmore 10 yo
2006/2016, 46%
Aroom: ninna
lõikavat teravust, üsna lilleline, tuhane kuiv vanill, pärmitaigen ja
tsitrusekoored. Koirohi ja köömned. Noorepoolne.
Maitse: kerge ja ümar,
lilleline ja rohune. Keskosas õrnad tsitrused ja tammisus vürtside näol. Vähene
vesi lisab mõrusust. Pigem lihtsakoeline ja sirgjooneline Ameerika tamme
mõjuline viski.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Veidi kurku kõrvetav, kuiv, kergelt vürtsikas tamm.
Hinnang: C+