teisipäev, 13. märts 2018

DALMORE 15 yo

Võrreldes 12-aastasega on Dalmore 15-aastane saanud hoopis teistsuguse lähenemise küpsemiseks kasutatud vaatide osas. Peale esmast 12-aastast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides on viski jagatud kolmeks võrdseks osaks ja viidud kolmeks lisaaastaks küpsema kolme eri tüüpi šerrivaatidesse, täpsemalt Amoroso, Apostoles ja Matusalem šerri vaatidesse. Peale seda on need kolm eraldi järelküpsenud osa toodud taas kokku ja lastud neil enne villimist mõned kuud seguneda suurtes šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Dalmore 15 yo, 40%

Aroom: üsnagi magus ja šerrine, mis ka kasutatud šerrivaatide põhjal oodatav. Kuivatatud ploomid, magusad ahjuõunad, karamelliseeritud apelsinikoor. Piimašokolaad ja rosinad. Röstitud sai apelsinimarmelaadiga. Klaasis seista lastes kasvavalt tammine vürtsikus.

Maitse: suuntundelt meeldivalt ümar kreemine šerrisus. Rosinad, natuke tumedam piimašokolaad ja veidi kuivatatud datleid. Keskosast alates lisandub veidi kirbe tammine vürtsikus (muskaat, kaneel). Vaatamata madalale kangusele, tuleb paar tilka vett kasuks; vähendab tammisust ja lisab küpsete apelsinide värskust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kirbemat šokolaadi, tammine vürtsikus.

Hinnang: C+

Võrreldes 12-aastasega on kolm aastat vanem vend ümaram, veidi täidlasem ja samas ka tammisem. Sama hinnang, kuid kui 12-aastane oli üsna hea, siis 15-aastane on juba hea ja rikkalik ning õnneks ei ole siin maitses ka seda vesisust. Kas see väike erisus paremuses väärib ka 30 lisaeurot, on juba igaühe enda otsustada.

Selgelt on siinses viskis tugev potentsiaal tajutav, kuid ... Üks asi häirib mind Dalmore juures väga selgelt. Nimelt, kui Dalmorel on ligipääs kvaliteetsetele Gonzalez Byass šerrivaatidele, siis on täiesti arusaamatu, mis mõtet on nende kallite vaatide kasutamisel, kui enne villimist lahjendatakse viski 40%-ni, külmfiltreeritakse ja veel lisatakse sellele piirtuskaramelli. Puhas destillaadi, vaatide ja aja (15-aastat küpsemist) raiskamine. Hinnalisi vaate võiks kasutada hoopis mõistlikumalt.

Lisamärkusena niipalju, et kuna Dalmorega seotult on palju esil erinevad šerrid, siis aprillis teen ühe postituse šerride tutvustamiseks. Seda on kindlasti vaja ka enne seda, kui tutvustan reisikaubanduse lettidele suunatud nelja Dalmore viskit.