Võrreldes
12-aastasega on Dalmore 15-aastane saanud hoopis teistsuguse lähenemise
küpsemiseks kasutatud vaatide osas. Peale esmast 12-aastast küpsemist Ameerika
tammest eks-burboon vaatides on viski jagatud kolmeks võrdseks osaks ja viidud
kolmeks lisaaastaks küpsema kolme eri tüüpi šerrivaatidesse, täpsemalt Amoroso,
Apostoles ja Matusalem šerri vaatidesse. Peale seda on need kolm eraldi
järelküpsenud osa toodud taas kokku ja lastud neil enne villimist mõned kuud seguneda
suurtes šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.
Dalmore 15 yo, 40%
Aroom: üsnagi magus
ja šerrine, mis ka kasutatud šerrivaatide põhjal oodatav. Kuivatatud ploomid,
magusad ahjuõunad, karamelliseeritud apelsinikoor. Piimašokolaad ja rosinad.
Röstitud sai apelsinimarmelaadiga. Klaasis seista lastes kasvavalt tammine
vürtsikus.
Maitse: suuntundelt
meeldivalt ümar kreemine šerrisus. Rosinad, natuke tumedam piimašokolaad ja
veidi kuivatatud datleid. Keskosast alates lisandub veidi kirbe tammine
vürtsikus (muskaat, kaneel). Vaatamata madalale kangusele, tuleb paar tilka
vett kasuks; vähendab tammisust ja lisab küpsete apelsinide värskust.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Kirbemat šokolaadi, tammine vürtsikus.
Hinnang: C+
Võrreldes
12-aastasega on kolm aastat vanem vend ümaram, veidi täidlasem ja samas ka
tammisem. Sama hinnang, kuid kui 12-aastane oli üsna hea, siis 15-aastane on
juba hea ja rikkalik ning õnneks ei ole siin maitses ka seda vesisust. Kas see
väike erisus paremuses väärib ka 30 lisaeurot, on juba igaühe enda otsustada.
Selgelt on siinses
viskis tugev potentsiaal tajutav, kuid ... Üks asi häirib mind Dalmore juures
väga selgelt. Nimelt, kui Dalmorel on ligipääs kvaliteetsetele Gonzalez Byass
šerrivaatidele, siis on täiesti arusaamatu, mis mõtet on nende kallite vaatide
kasutamisel, kui enne villimist lahjendatakse viski 40%-ni, külmfiltreeritakse
ja veel lisatakse sellele piirtuskaramelli. Puhas destillaadi, vaatide ja aja
(15-aastat küpsemist) raiskamine. Hinnalisi vaate võiks kasutada hoopis
mõistlikumalt.