Tomatin viskivabrik
on rajatud 19. sajandi lõpu viskibuumi laineharjal 1897. aastal Invernessist veidi
vähem kui 20 km lõunasse. Tomatin on hea näide viskivabriku järkjärgulisest
kasvust suureks peamiselt seguviskide tarbeks linnaseviski komponenti tootvaks
gigandiks. Kui valmimise järgselt oli viskivabrikus vaid kaks destillaatorit,
siis edasine laienemine toimus järgnevalt: 1958 – 6, 1961 – 10, 1974 – 14 ja
lõpuks 1986 – 23 destillaatorit (tootmismahuks 12 miljonit liitrit aastas). Sel
ajal oli Tomatin kõige suurem Šoti linnaseviski vabrik. Nüüdseks on Tomatini
viskivabrikus alles vaid 12 destillaatorit ning aastaseks tootmisvõimsuseks
viis miljonit liitrit, kuid tegelikult on töös vaid siiski neli
piiritusdestillaatorit ja aastaseks tootmismahuks 2-2,5 miljonit liitrit.
Praegune omanikfirma (1986. aastast) on Jaapani päritolu.
Tomatin
linnaseviskide sortiment on alates 2012. aastast järk-järgult kasvanud ja on
nüüdseks üsna suur. Viski läbis ka disaini poole pealt suure muutuse 2016.
aastal. Lisaks põhisortimendile – turvastamata linnastest valmistatud ja
erinevates vaatides küpsenud või järelküpsenud viskid (nt Legacy, Cask Strength
(mõlemad NAS), 12- ja 18-aastane, 14-aastane portveini vaadis järelviimistletud
ning aastakäigupõhised viskid) on alates 2013. aastast villitud ka turvastatud
linnastest valmistatud viskit eraldi sarjas, mis kannab nime Cù Bòcan.
Endal on varem Tomatin viskit õnnestunud maitsta kahel korral, millest esimene oli 1975. aastal destilleeritud 18-aastane vaadikangusega (alloleval pildil vaadikujulises kestas minipudel) ja 12-aastane (samuti minipudel) viski. Neist esimese maitsmisest on möödas ilmselt oma kakskümmend aastat ja mälust on selle maitse kadunud (väike minipudel suveniirina endiselt siiski alles hoitud), kuid 12-aastane ei jätnud 2013. aastal (muuseas Šotimaal) maitstuna erilist muljet. Esimese vanuse
märketa vaadikangusega viski villis Tomatin 2015. aasta alguses. Viski on küpsenud endistes burboon- ja oloroso šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.
Tomatin Cask
Strength, Batch 1, 57,5% ncf, nc?
Aroom: magus iiris
ja vanill, kuiv tammevaadi röst, põlenud tuletikud ja põlenud suhkur, kuiv ja
terav alkohoolne näpistus. Klaasis seistes avaneb ja maheneb, enam esil
martsipani ja apelsini magusust. Vähese vee lisamine taandab kuivuse ja toob rosinad,
linnase, magusa suhkrustatud apelsinikoore, siirupised puuviljad.
Maitse: esmalt
magus ja veidi siirupine, keskosas üsnagi terav ja keelel kipitust esile
kutsuv. Sellele kasvab peale veinine (punaste marjade) hapukus, apelsinikoor,
ingver ja vürtsid (muskaat) viimasena. Veega muutub suutundelt ümaramaks,
magusamaks ja kreemisemaks. Konservipuuviljade siirup, ahjuõunad, vanill, karamell,
apelsin.
Lõpp: üsna pikk,
terav ja õhuke hapukas marjasus, kurku soojendav, viimasena mõru ürdine
rohusus, kuiv. Veega kreemine, apelsinimaitselised klaaskommid, martsipan.
Hinnang: C+