neljapäev, 2. november 2017

TOMATIN Cask Strength, Batch 1

Tomatin viskivabrik on rajatud 19. sajandi lõpu viskibuumi laineharjal 1897. aastal Invernessist veidi vähem kui 20 km lõunasse. Tomatin on hea näide viskivabriku järkjärgulisest kasvust suureks peamiselt seguviskide tarbeks linnaseviski komponenti tootvaks gigandiks. Kui valmimise järgselt oli viskivabrikus vaid kaks destillaatorit, siis edasine laienemine toimus järgnevalt: 1958 – 6, 1961 – 10, 1974 – 14 ja lõpuks 1986 – 23 destillaatorit (tootmismahuks 12 miljonit liitrit aastas). Sel ajal oli Tomatin kõige suurem Šoti linnaseviski vabrik. Nüüdseks on Tomatini viskivabrikus alles vaid 12 destillaatorit ning aastaseks tootmisvõimsuseks viis miljonit liitrit, kuid tegelikult on töös vaid siiski neli piiritusdestillaatorit ja aastaseks tootmismahuks 2-2,5 miljonit liitrit. Praegune omanikfirma (1986. aastast) on Jaapani päritolu.

Tomatin linnaseviskide sortiment on alates 2012. aastast järk-järgult kasvanud ja on nüüdseks üsna suur. Viski läbis ka disaini poole pealt suure muutuse 2016. aastal. Lisaks põhisortimendile – turvastamata linnastest valmistatud ja erinevates vaatides küpsenud või järelküpsenud viskid (nt Legacy, Cask Strength (mõlemad NAS), 12- ja 18-aastane, 14-aastane portveini vaadis järelviimistletud ning aastakäigupõhised viskid) on alates 2013. aastast villitud ka turvastatud linnastest valmistatud viskit eraldi sarjas, mis kannab nime Cù Bòcan. 

Endal on varem Tomatin viskit õnnestunud maitsta kahel korral, millest esimene oli 1975. aastal destilleeritud 18-aastane vaadikangusega (alloleval pildil vaadikujulises kestas minipudel) ja 12-aastane (samuti minipudel) viski. Neist esimese maitsmisest on möödas ilmselt oma kakskümmend aastat ja mälust on selle maitse kadunud (väike minipudel suveniirina endiselt siiski alles hoitud), kuid 12-aastane ei jätnud 2013. aastal (muuseas Šotimaal) maitstuna erilist muljet. Esimese vanuse märketa vaadikangusega viski villis Tomatin 2015. aasta alguses. Viski on küpsenud endistes burboon- ja oloroso šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Tomatin Cask Strength, Batch 1, 57,5% ncf, nc?

Aroom: magus iiris ja vanill, kuiv tammevaadi röst, põlenud tuletikud ja põlenud suhkur, kuiv ja terav alkohoolne näpistus. Klaasis seistes avaneb ja maheneb, enam esil martsipani ja apelsini magusust. Vähese vee lisamine taandab kuivuse ja toob rosinad, linnase, magusa suhkrustatud apelsinikoore, siirupised puuviljad.

Maitse: esmalt magus ja veidi siirupine, keskosas üsnagi terav ja keelel kipitust esile kutsuv. Sellele kasvab peale veinine (punaste marjade) hapukus, apelsinikoor, ingver ja vürtsid (muskaat) viimasena. Veega muutub suutundelt ümaramaks, magusamaks ja kreemisemaks. Konservipuuviljade siirup, ahjuõunad, vanill, karamell, apelsin.

Lõpp: üsna pikk, terav ja õhuke hapukas marjasus, kurku soojendav, viimasena mõru ürdine rohusus, kuiv. Veega kreemine, apelsinimaitselised klaaskommid, martsipan.

Hinnang: C+

Tervikuna üsna meeldiv suuresti šerrivaadi mõjuline tuntavalt noor viski. Vajab veidi vee lisamist, mis kaotab tammise ja alkohoolse teravuse ja tõstab esile magasamat puuviljasust, eelkõige apelsini.