reede, 24. november 2017

LONGROW (NAS)

Siinmaitstav vanuse märketa (NAS) Longrow on Campbeltown piirkonnast pärit viski, mida plaanisin osta juba mitmed aastad, kuid millegipärast jäi see pidevalt ostukorvist välja. Lõpuks sai see viski siis sel aastal ostetud. Ja ma kahetsen, et ma seda varem polnud teinud. Kuigi vanuse märketa, ja ilmselt üsna noor, on siin tegemist väga eheda Šoti linnaseviskiga. Ja olles valmistatud Springbank viskivabrikus, ei saakski see teisiti olla.

Tegemist on siis Springbank viskivabrikus kahekordselt destilleeritud viskiga, mille valmistamiseks on kasutatud tugevalt turvastatud (50-55ppm) linnaseid. Konkreetne viski toodi 2012. aastal asendama endist Longrow CV nimelist viskit. Ilmselt on viski vanuseks 6-8 aastat ja küpsenud endistes burboon vaatides. Villitud on siinne pudel 07.07.2016.


Longrow (NAS) (16/264), 46% ncf, nc

Aroom: esmalt vanilline soe turbasuitsusus koos tuhase puuviljase magususega, keskosas annab värskust mineraalne merelisus koos vaoshoitud sidruniga. Alumine kiht on üsna jõuline koos tammise vürtsikuse, mõningase ingveri ja pipraga. Klaasis seistes hoomatav ka juurviljane farmisus. Noore viski kohta üsna kompleksne.

Maitse: üsnagi turbasuitsune, mis saadab kogu maitsekaart. Suutunne on siiski pigem pehme, ümar ja kergelt kreemine. Pehme vanill ja piimašokolaad. Sellele lisandub kasvavalt meeldiv soolakas sidrun, tammised vürtsid, kerge ingver ja piprasus ning laim, mis annab maitsele tervikuna üsna värske üldmulje.

Lõpp: üsna pikk. Kerge pipar, magus vürtsikas tamm, soolane sidrun. Laimikoor, mis toob mõningase mõrususe. Säilitab kuni lõpuni meeldiva merelise värskuse.

Hinnang: B+

Väga meeldiv destillaadi poolt domineeritud linnaseviski. Tõeliselt ehe ja värske kraam. Arvestades viski müügihinda, siis on tegemist hinna-kvaliteedi suhtelt ühe parima viskiga. Väärib ostukorvi lisamist. Linnaseviskidega vähem kokkupuutunute jaoks võib see viski tunduda siiski liiga brutaalsena ning see ei pruugi neile sugugi meelepärane olla.