BenRiach, kuigi
olles Speyside viskivabrik, on tuntud oma turvastatud linnastest valmistatud
linnaseviskide poolest. Ja selliseid viskisid nad oskavad seal viskivabrikus
suurepäraselt valmistada. Pea kõik seni maitstud suitsused BenRiach viskid on
minu maitsele väga meelepärased olnud. Siin ja järgnevas postituses tuleb
tutvustamisele 2015. aastal villitud 18-aastastest Albariza (PX
järelküpsemine), Latada (Madeira järelküpsemine) ja Dunder (Dark Rum
järelküpsemine) kaks esimest. Täiendusena olgu siin märgitud, et värskelt on
turule jõudnud ka 22-aastased BenRiach Albariza ja Dunder, mille hind küünib
aga juba kahesaja euro alla. Ehk õnnestub neid millalgi ka maitsta. Ilmselt on
turvastatud BenRiach viskisid edaspidi isegi rohkem saada, kuna 2017. aastal on
turvastatud linnastest valmistatud destillaadi valmistamine tõusnud 500,000
liitrile (ligi ¼ kogutoodangust). Märgatav tõus, kui arvestada eelmise aasta
150,000 liitrit.
Siinmaitstav BenRiach
’Latada’ viski on valmistatud turvastatud linnastest, küpsenud oma põhiaja
Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud Madeira
vaatides. Kokku villiti seda viskit 4001 pudelit. Nimi ’Latada’ osutab
traditsioonilisele võrestikulisele istanduse süsteemile Madeira saarel, kus viinamarjaväädid
on asetatud maapinna kohale horisontaalselt madalatele võrestikele. Maitstav on
pärit 3cl näidispudelist.
BenRiach 18 yo
Latada, 46% ncf, nc
Aroom: esmalt suitsuse
ja hapuka veinisuse segu. Hapukus meenutab kiivit ja suitsusus on siin selline tugev
lõkkesuitsune ja mõningase maapinnase viitega turbasus. Suitsusus on algus üsna
jõuline ja muid aroome varjus hoidev. Klaasis seistes suitsusus maheneb, muutub
oluliselt magusamaks ja taandub tänu lisanduvatele magusatele puuviljadele –
melon, virsikud siirupis ning vanillile. Mõningase algse rabeduse järgselt
saavutab üsna hea tasakaalu erinevate osade vahel.
Maitse: üllatavalt
kerge. Esmalt katab meeldivalt magus ja ümar suitsune laine kogu suu, seejärel
puuviljane siirup (melon, virsikud, pirnid), kerged tammevürtsid ja suhkrustatud
tsitrused. Ka maitses on tunda juba aroomis olnud kergelt hapukas kiivi, mis
õnneks ei tõuse magusa suitsususe ja puuviljade alt domineerivaks. Kõik komponendid
moodustavad hea integreeritud terviku, kus magus ja kuiv üksteist ilusti
täiendamas ja üsna täidlast kooslust loomas.
Lõpp: väga pikk. Kerge
siirupine puuviljasus, mis segunenud kergete vürtside ja magusa, kuid siin veidi
tuhase, turbasuitsususega. Nende koosmõjust tekkiv meeldiv mekk jääb suhu üsna
pikaks ajaks.
Hinnang: B+