pühapäev, 12. november 2017

BENRIACH 18 yo Latada

BenRiach, kuigi olles Speyside viskivabrik, on tuntud oma turvastatud linnastest valmistatud linnaseviskide poolest. Ja selliseid viskisid nad oskavad seal viskivabrikus suurepäraselt valmistada. Pea kõik seni maitstud suitsused BenRiach viskid on minu maitsele väga meelepärased olnud. Siin ja järgnevas postituses tuleb tutvustamisele 2015. aastal villitud 18-aastastest Albariza (PX järelküpsemine), Latada (Madeira järelküpsemine) ja Dunder (Dark Rum järelküpsemine) kaks esimest. Täiendusena olgu siin märgitud, et värskelt on turule jõudnud ka 22-aastased BenRiach Albariza ja Dunder, mille hind küünib aga juba kahesaja euro alla. Ehk õnnestub neid millalgi ka maitsta. Ilmselt on turvastatud BenRiach viskisid edaspidi isegi rohkem saada, kuna 2017. aastal on turvastatud linnastest valmistatud destillaadi valmistamine tõusnud 500,000 liitrile (ligi ¼ kogutoodangust). Märgatav tõus, kui arvestada eelmise aasta 150,000 liitrit.

Siinmaitstav BenRiach ’Latada’ viski on valmistatud turvastatud linnastest, küpsenud oma põhiaja Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud Madeira vaatides. Kokku villiti seda viskit 4001 pudelit. Nimi ’Latada’ osutab traditsioonilisele võrestikulisele istanduse süsteemile Madeira saarel, kus viinamarjaväädid on asetatud maapinna kohale horisontaalselt madalatele võrestikele. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


BenRiach 18 yo Latada, 46% ncf, nc

Aroom: esmalt suitsuse ja hapuka veinisuse segu. Hapukus meenutab kiivit ja suitsusus on siin selline tugev lõkkesuitsune ja mõningase maapinnase viitega turbasus. Suitsusus on algus üsna jõuline ja muid aroome varjus hoidev. Klaasis seistes suitsusus maheneb, muutub oluliselt magusamaks ja taandub tänu lisanduvatele magusatele puuviljadele – melon, virsikud siirupis ning vanillile. Mõningase algse rabeduse järgselt saavutab üsna hea tasakaalu erinevate osade vahel.

Maitse: üllatavalt kerge. Esmalt katab meeldivalt magus ja ümar suitsune laine kogu suu, seejärel puuviljane siirup (melon, virsikud, pirnid), kerged tammevürtsid ja suhkrustatud tsitrused. Ka maitses on tunda juba aroomis olnud kergelt hapukas kiivi, mis õnneks ei tõuse magusa suitsususe ja puuviljade alt domineerivaks. Kõik komponendid moodustavad hea integreeritud terviku, kus magus ja kuiv üksteist ilusti täiendamas ja üsna täidlast kooslust loomas.

Lõpp: väga pikk. Kerge siirupine puuviljasus, mis segunenud kergete vürtside ja magusa, kuid siin veidi tuhase, turbasuitsususega. Nende koosmõjust tekkiv meeldiv mekk jääb suhu üsna pikaks ajaks.

Hinnang: B+


Kui võrrelda siinmaitstud viskit BenRiach 13-aastase Maderensis Fumosus viskiga (maitstud 11.04.2015), siis ühisosa on leitav, kuid kui noorem veli oli üsna väheintegreeritud, siis siinne vanem vend on ikka hoopis teisest puust. Ilmselt on 18-aastase Latada puhul saavutatud parem tasakaal pikema küpsemisea ja ehk ka hoolikamalt kontrollitud järelküpsemisega. Peale mitmeid keskpäraseid ja piisavalt heasid viskisid oli heameel viimaks maitsta märkimisväärselt head linnaseviskit.