esmaspäev, 27. november 2017

GLENDRONACH 12 yo, 2003/2016

GlenDronach viskivabrik on igal aastal turule toonud portsu (batch) ühevaadi viskisid. Kui varasematel aastatel on nendeks olnud enamasti eakamad, siis viimastel kordadel on nende sekka lisatud ka nooremaid viskisid. Maitsmisele tulevad siin just 2016. aastal (Batch 13) villitud kaks nooremat ühevaadi viskit. Neist esimene on destilleeritud 2003. ja teine 2004. aastal ning mõlemad saanud järelviimistluse Pedro Ximénez šerri vaadis.

Siinmaitstav 12-aastane ühevaadi GlenDronach on destilleeritud 07.02.2003, küpsenud esmalt teadmata vaadis/vaatides ja seejärel järelviimistletud Pedro Ximénez šerri vaadis (puncheon) #930 ja villitud sellest 02.2016 kokku 722 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


GlenDronach 12 yo, 2003/2016 Single Cask, Finished in Pedro Ximénez Puncheon #930, 53,4% ncf, nc

Aroom: šerrine magusus, põlenud puidu karamell, pruun suhkur, mõned põlenud tikud. Domineerib magus šerri, millele lisaks piimašokolaadiga kaetud rosinad, suhkrustatud apelsinikoored. Klaasis seistes tõuseb alt esile iiris ning selle alt ka piibutubakas. Muutub seistes üsna meeldivaks. Vee lisamine kaotab siiski kogu tekkinud võlu, tasandades kõik eri nüansid üheks kuivatatud aprikoosi aroomiks.

Maitse: suutundelt kergelt kreemine, tugevalt šerrine; kuivatatud viigimarjad, rosinad. Korraks üritab kuivem pool esile tõusta, kuid ei suuda kahjuks magusa alt läbi murda. Tervikuna magus ja siirupine. Üsna ühekülgne, kus domineerivat PX šerrisust pole midagi tasakaalustamas. Vesi ei tee ka siin midagi head, maitse muutub väga lihtsaks magus-hapukaks veinisuseks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus ja veidi isegi imal. Järelmaitse meenutab odava magusa punaveini poolt suhu jäävat mekki, mis tahab veega äraloputamist. Ei ole meeldiv.

Hinnang: C

Üsna tugevalt PX mõjuline, mis teeb just maitse ja järelmaitse väga üheplaaniliseks ja magusaks. Aroomis, eriti klaasis seismise järgselt, oli siiski piisavalt meeldivaid komponente.