teisipäev, 28. november 2017

GLENDRONACH 12 yo, 2004/2016

Siinmaitstav teine 12-aastane ühevaadi GlenDronach on destilleeritud 29.01.2004, küpsenud esmalt teadmata vaadis/vaatides ja seejärel järelviimistletud Pedro Ximénez šerri vaadis (puncheon) #5521 ja villitud sellest 02.2016 kokku 664 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


GlenDronach 12 yo, 2004/2016 Single Cask, Finished in Pedro Ximénez Puncheon #5521, 57,3% ncf, nc

Aroom: klaasi valatult esmalt veidi veiniäädikat, mis muutub kihisevalt apelsiniseks (mida tekitab apelsinimaitseline kihisev c-vitamiini tablet). Klaasis seista lastes see taandub, esile tulevad rosinad, datlid, viigimarjad. PX šerrise magususe mõttes on siinne viski oluliselt vaoshoitum ja märgatavalt värskem. PX ei domineeri, vaid laseb ka destillaadil esile tulla. Samas hoiab ka kuiv tamm magususe kontrolli all. Vesi ümardab, kuid samas ka lihtsustab. Parem ilma.

Maitse: hapu-magus-hapu šerri. Üsna terav, maitsete osas pigem õhuke. Kirbevõitu apelsinikoor, punased marjad ingveriga, mõningane ürdisus. Lisatud vesi toob enam magusust. Ei ole integreeritud.

Lõpp: pigem lühike. Kurku soojendav, magus-hapu, ürdid. Maitsed kaovad üsna ruttu.

Hinnang: C

Jällegi üsnagi meeldiv aroom, kuid maitse ja järelmaitse ei küüni kuigi kõrgele. Siinses viskis on eelnevalt maitstud GlenDronach 12-aastase ühevaadi viski lääge magusus asendunud üsna hapuka üldmaitsega, mis kipub maitses liigselt domineerima ja teisi võimalikke all olevaid maitseid varjutama. Tundub justkui oleks PX šerri asemel kasutatud hoopis Fino šerri vaate. Lühike lõpp on suur pettumus. Maitsete osas ei kanna siinne viski kohe üldse.

Nende kahe viski osas, kus tegemist mõlema puhul on olnud üksnes järelviimistletud šerri vaadiga, on üldse küsitav rääkida ühevaadi viskist. Teadmata on ju eelnevate vaatide tüüp ja arv. Siin võib olla tegemist seega äärmuslikul juhul ka sellega, et algne küpsemine on toimunud näiteks mitmes üsna väsinud tavavaadis (hogshead) ning viskide päästmiseks siis need tõstetud teatud ajaks väga aktiivsesse PX šerri vaati. See võiks seletada ka liigset šerri domineerimist mõlemas viskis ja tervikuna keskpärast kvaliteeti. Arvestades, et nende kahe viski puhul on tegemist GlenDronach viskiga, mis on üks mu lemmikutest, tootsid need kahjuks ebameeldiva üllatuse.