kolmapäev, 15. november 2017

BENRIACH 18 yo Albariza

Siinne 18-aastane BenRiach viski kannab nime ’Albariza’ ning on valmistatud turvastatud linnastest, küpsenud oma põhiaja Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud Pedro Ximénez šerri vaatides. Kokku villiti seda viskit 2015. aastal 3886 pudelit. Nimi ’Albariza’ on tuletatud Andaluusia piirkonnale omasest kergest ja valgest pinnasest, mida kasutatakse šerri valmistamiseks vajaminevate viinamarjade kasvatamiseks. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


BenRiach 18 yo Albariza, 46% ncf, nc

Aroom: algus üsnagi vaoshoitud ja pigem kinnine tuhane kuiv suitsusus. Siis tulevad magusad kuivatatud puuviljad – datlid, viigimarjad; magusad linnased, ürdid. Suitsusus muutub sügavamaks ja raskemaks, selliseks samblaseks ja tõrvaseks. Lisandub paksemat sorti vanill ja kanarbiku mesi. Meeldivalt rikkalik ja täidlane.

Maitse: ümar ja täidlane, šerrine magusus, kerge tšilliga tume šokolaad, rosinad, kergelt hapukad punased marjad (punased sõstrad), vanill. Kõike hoiab tugevas haardes suud kattev tuhane, kuid samas magus ja paks, suitsusus. Väga meeldiv integreeritud kooslus.

Lõpp: pikk järelmaitse. Kuiv tuhasus ja paks magus puuviljasus tasakaalus ja teineteist toetamas. Kergelt hapukas ja nüüd ka veidi soolakas vürtsikas marjakaste. Tugeva lepasuitsu mekiga maasink. Igemeid jääb pikalt katma meeldiv magus-kuiv tuhasus.

Hinnang: A

Seda viskit sai maitstud juba ka selle aasta veebruaris toimunud UISGE viskifestivalil ning viski headus leidis uuesti kinnitust.