pühapäev, 29. oktoober 2017

Olut Expo 2017: maitstud viskid

Eile sai Helsingis külastatud järjekordset OlutExpo’t, sedakorda neljandat korda. Eesmärgiks ikka maitsta uusi või seni mittemaitstud viskisid. Nagu ikka oli messi raskuspunkt loomulikult õlul, kuid leidusid ka mõned viskistendid. Kahjuks tuli tõdeda, et sel aastal oli viskide väljapanek väga kesine ning on väheusutav, et järgmisel aastal enam sellele messile viskide maitsmise eesmärgil lähen. Midagi siiski maitsmiseks leidsin ning allpool nende maitsekirjeldused.

Jura 30 yo ’Camas An Staca’, 44%

Esimesena valisin maitsmiseks Isle of Jura 30-aastase viski, mis küpsenud enamus ajast Ameerika tammest valmistatud vaatides ning saanud seejärel kolmeaastase järelviimistluse Amoroso šerri vaatides. Kahjuks on see viski läbinud külmfiltreerimise ning arusaamatul kombel on kasutatud ka karamelli viskile värvi andmiseks.


Aroomis domineerib kuiv karamell ja tammisus, rosinad, pruun suhkur, suhkrustatud apelsinid ning veidi ka eksootilisemaid kuivatatud puuvilju. Maitses tuleb samuti esmalt karamell, pruunistatud suhkur ja fariinsuhkur, kuiv tamm ja sukrustatud apelsinikoored. Üllatavalt õhuke keskosa. Domineerivaks jääb kuiv tammisus. Lõpp üsnagi pikk, veidi rohune, suhkrustatud apelsinid jätkuvad, kuid tervikuna siiski kuivapoolne. Ei midagi erilist sellises vanuses viski kohta, liiga tammevaadi poolt domineeritud.

Compass Box ’Enlightenment’, 46% nc, ncf

Järgnevalt võtsin maitsmiseks kaks eelmisel aastal turule toodud Compass Box segulinnaseviskit (Blended Malt). Esimene neist kannab nime Enlightenment ning sellega taheti osutada tähelepanu Euroopa direktiividele, mis keelavad seguviski sildil avalikustada viski täpset koostist ja segus kasutatud viskide vanust. Seega osutab viski nimi tarvidusele tarbijat enam ’valgustada’. Viski enda valmistamiseks on kasutatud eks-burboon vaatides küpsenud linnaseviskisid järgnevas osakaalus: 48,2% Clynelish, 36,7% Glentauchers, 10,8% Balblair ja 4,3% Mortlach. Viski villiti 2016. aastal kokku 5922 pudelit.

Aroomis esiplaanil kerged lillelised ja puuviljased lõhnad. Puuviljadest värsked magusamad õunad ja pirnid, vanill ja õrnad vürtsid. Maitse samuti puuviljane ja suutundelt kreemine, vanill ja kerged vürtsid nii nagu ka aroomiski. Lisaks tuleb apelsinikoort ja kerget rohusust, mis toob ka mõningast mõrusust lõpus. Lõpp keskmise pikkusega, kergelt rohune mekk jätkub, mis muudab järelmaitse veidi kuivaks. Väga meeldiv heas tasakaalus olev kevadesse sobiv viski.


Compass Box ’Spice Tree Extravaganza’, 46% nc, ncf

Teine maitstud Compass Box segulinnaseviski kannab nime Spice Tree Extravaganza. Tegemist on siin regulaarse ’Spice Tree’ viski šerrisema ja koostiselt eakamaid linnaseviskisid sisaldava eriväljaandega, mis valmistatud Spice Tree viski esmavillimise kümnendaks aastapäevaks. Extravaganza viski valmistamiseks on kasutatud järgnevaid linnaseviskisid: 32,6% Glen Ord (esmatäite šerrivaadid), 17,2% Benrinnes (esmatäite šerrivaadid), 2,6% Allt-á-Bhainne (taastäidetud Ameerika tammest vaadid) ning siis Highland piirkonna linnaseviskide segu (60% Clynelish, 20% Dailuaine, 20% Teaninich), millest 27,7% oli küpsenud keskmiselt röstitud hübriidvaadis, 4,3% taastäidetud hübriidvaadis ning 15,6% tugevalt röstitud hübriidvaadis. Hübriidvaadi eripäraks on Euroopa kivitamme (Quercus petraea) kasutamine vaadi otsalaudadeks. Viski villiti 2016. aastal kokku 12240 pudelit.

Aroom võrreldes eelnevaga oluliselt täidlasem, šerrivaadi mõju ilmne. Küpsed puuviljad, rosinad, mahlased metsamarjad, tammine vürtsikus selgelt esil – kaneel, muskaat, vanill ja ingver, kuid see ei hakka siiski domineerima. Suutundelt ümar ja kreemine. Maitse üsnagi vürtsikas, kuid mitte liigselt, et see hakkaks pehmet ja magusat puuviljasust varjutama. Saavutatud on hea tasakaal eri komponentide vahel. Lõpp üsnagi pikk ja vürtsikas, kus vürtsikust on tasakaalustamas šokolaad. Väga meelepärane kompleksne viski.

Edradour 15 yo ’The Fairy Flag’, 46% nc, ncf

Järgmiseks kaheks viskiks valisin Edradour šerrivaadis küpsenud viskid, kuna selle viskivabriku toodangut on seni olnud kesine võimalus/tahtmine proovida. Esmalt sai maitstud Šoti filmiga „The Fairy Flag“ samanimelist 15-aastast viskit, mis on kaheksa aastase esmaküpsemise läbinud eks-burboon vaatides ning seejärel teisese seitsmeaastase küpsemisperioodi värsketes eks-oloroso šerri vaatides. Villitud on see viski 2014. aastal.


Aroom algul üsna kinnine ja jällegi üsna kuiv. Siis tuleb šerrivaadile omaseid aroome, nagu rosinad, mustad kuivatatud ploomid, kuivatatud aprikooside, rosinate ja pähklitega jõuluaegne rukkileib, kaneel ja siis ka veidi kõrvalaroome (kummikud). Maitses kuiv šerri, ürdid, tammeröst, šokolaad ja kaneel ning siis keskosas tõuseb esiplaanile kummaline kõrvalmaitse, mis sarnaneb võimalikule segule, kus oleks justkui kokku segatud kuivatatud mustad ploomid, lagrits, nahk ja kumm. Lõpp keskmise pikkusega, eelnevat arvestades üsna magus, pehme ja kreemine. Pole sugugi halb ning selle kummalise maitse tõttu isegi üsna huvitav.


Edradour 10 yo ’Straight from the Cask’, Sherry butt #381, 59% nc, ncf

Teine maitstud Edradour viski on 10-aastane ning küpsenud šerrivaadis (butt) #381 ning on destilleeritud 17.11.2006 ja villitud 15.12.2016 kokku 941 50cl pudelit. Aroomis tuleb jällegi esmalt kuiv šerri koos tammevaadi ilmse mõjuga. Tasapisi tuleb üha enam esile kuivatatud puuvilju, rõstitud pähklid, mis rõhutavad kuivust, mitte kuigi magusad rosinad ja viigimarjad. Veidi vett lisab magusust, piimašokolaad ja kõrbenud suhkur. Maitses on tugev veinisus koos kuiva tammerösti ja karamelliga, tsitrusekoored. Üsna jõuline ja terav, üheplaaniline. Veidi vett muudab isegi maitse teravamaks, kus vaadi mõju enam tunda. Lisandub röstitud pähkel ja põlenud suhkur. Lõpp keskmise pikkusega, suud kuivatav ja vürtsikas.

Spirit of Hven, Seven Stars No. 1 ’Dubhe’, 45% nc, ncf

Kaks viimast maitsmiseks valitud linnaseviskit tulevad Rootsist, täpsemalt väikeselt Hven nimeliselt saarelt Rootsi ja Taani vahel. Saarel paiknev viskivabrik kannab nime Spirit of Hven ning see on asutatud 2008. aastal. Esimene maitstav viski on villitud „Seven Stars“ sarjas esimesena ning kannab nime ’Dubhe’. Tegemist on nelja aasta vanuse viskiga, mille küpsemisel on kasutatud Ameerika, Hispaania ja Prantsuse tammest valmistatud vaate.


Aroomis on kerged lillelised lõhnad koos hästi kergelt suitsuse heinasusega, lisandub nahk ja vanillikastmes kerged puuviljad. Kergusele vaatamata üsna kompleksne. Suutundelt meeldivalt kreemine algus, maitses vanill, magusad alkoholis leotatud marjad, lisaks kerge suitsune mekk ja kerge tammisus. Lõpp keskmiselt pikk ja kergelt vürtsikas kuivusele kalduv tamm. Noorusele vaatamata üsnagi meeldiv iseloomuga viski.


Spirit of Hven ’Tycho’s Star’, 41,8% nc, ncf

Teine Spirit of Hven viski kannab nime ’Tycho’s Star’. See on kuue aastane viski, mille valmistamisel on kasutatud kolme sorti linnaseid: pale ale malt, chocolate malt, peated malt. Lisaks on viski küpsenud erinevat sorti vaatides: tugevalt söestatud Ameerika tamme vaadid (58%), tugevalt röstitud (34%) ja keskmiselt röstitud (8%) Prantsuse tammest vaadid. Aroomis tuleb esmalt tuhane lõkkesuitsus, siis karamelliseeritud ja kaneeliga kaetud õunad, ürdid, vanill ja paksemat sorti linnased. Maitses tuhane vanill, vanilli-apelsini-vahvlitäidisega keskmiselt tume šokolaad, vürtsid (kaneel, kardemon, koriander) ja suhkrustatud tsitrused. Lõpp keskmise pikkusega, õrnalt kreemine suutundelt ja ürtidega maitses. Vägagi meeldiv ja üsna täidlane viski. Ilmselt on viskivabriku omaniku Henric Molini keemikuharidus ja laboritäpsusega viskivalmistamise protsess end õigustamas. Hven viskidel tasub silma peal hoida.