kolmapäev, 4. oktoober 2017

OLD BALLANTRUAN

Old Ballantruan on Tomintoul viskivabrikus 2005. aastast alates eraldiseisvas sarjas villitav turvastatud linnastest valmistatud ühelinnaseviski. Nimi on viskile võetud lähedal asuva Ballantruan allika järgi. Viski valmistamiseks kasutatakse tugevalt (55ppm) turvastatud linnaseid. Kuna siinmaitstava puhul on tegemist vanuse märketa viskiga võib vanuseks oletada 5-7 aastat. Lisaks sellele villitakse ka 10-aastast Old Ballantruan viskit. Viski on küpsenud ilmselt erinevat laadi ja suurusega vaatides. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelist.

Old Ballantruan, 50% ncf

Aroom: üsna tugevalt turvastatud linnased, meeldiv linnaste magusus turbasust tasakaalustamas, vanill ja grillitud või ahjus küpsenud kaneeliga kaetud õunad. Üsna täidlane. Suitsusus on ilmne ja tugevalt esil, kuid õnneks see ei kata magusamaid aroome enda alla. Suitsusus on pigem lõkkesuitsune, mis tekib lõkkesse visatud taime ja puude juurtest. Klaasis seistes tuleb valge pipar, kerge sõnnikulisus ja meeldiva täiendusena ka magus-hapukas marjasus.

Maitse: esmalt keelel magusad linnased, kuid siis tuleb kohe ja kiirelt üsna vürtsikas ja isegi piprane tammine rünnak. Kolmandas laines, kui piisavalt oodata, tuleb üsna tugevalt turbane suitsusus, mis toob endaga kaasa ka puuviljast mõrusust (tsitrused). Noorus on võrreldes aroomiga selgelt tunda. Vesi ei tee head, laguneb eraldiseisvateks ja teineteisega võitlevateks osadeks.

Lõpp: üsna pikk, vürtsikas, turbane, mõru.

Hinnang: C+

Üsnagi meeldiv sobiva kangusega Speyside piirkonna turbane viski. Kui pimetestil maitsta, siis võiks üsna kergelt liigitada selle Islay saare viskiks. Noorusele vaatamata on saavutatud siin üsna hea tasakaalustatud ja jõuline tervik ning aroom on isegi veidi üllatavalt täidlane. Tasub proovida.