neljapäev, 12. oktoober 2017

MoS Images of Islay ’Soldiers rock’

Teine kolmest maitstavast sõltumatu villija Malts of Scotland poolt Images of Islay seerias villitud Islay saare vanuse märketa ühelinnaseviski kannab nime ’Soldiers rock’. Sellenimeline visuaalselt atraktiivne kalju paikneb Oa poolsaarel ning oletuslikult võiks seega maitstav viski olla pärit Islay saare lõunarannikult. Vaatame, mida maitsed ütlevad. Viski ise on villitud 2015 aastal kokku 274 pudelit (70cl), millele lisandus veel 48 minipudelit (5cl), millest ka siinne maitstav viski pärit on.

MoS Images of Islay: Loch Indaal Lighthouse, Soldiers rock, St John's Church

Images of Islay ’Soldiers rock’, Malts of Scotland (MoS), 53,2% ncf, nc

Aroom: esimestel klaasi valamise kordadel on esiplaanil hapukas veinisus, karamell koos suhkrustatud tsitrustega ning ka selgelt tajutav väävlisus. Viimane siiski taandub üsna ruttu. Tugevalt turbasuitsune, samblane, köömned, veidi magusat tubakat ja tammevaadi röst. Siis tulevad kuivatatud apelsini koor, punased hapukamat sorti marjad. Huvitav ja väga meeldiv. Klaasis seistes ja/või vee lisamisel tõuseb esiplaanile magusam karamell kerge mündiga, muutub ka tervikuna puuviljasemaks.

Maitse: esmalt üsna terav, veidi veider kirbe-hapukas marjasus koos ingveri ja vürtsidega. Siis magusamat ja ka teravamat tsitrust (punane greip), vürtsikus ja selline veidi tuhane suitsusus. Klaasis seismisel kangemat sorti roheline tee, karamelline magusus ja vanill. Turbasuitsusus on just teises pooles tunda, mis toob endaga kaasa ka kuivema poole. Vee lisamine muudab kreemisemaks ja magusamaks, vürtsikas ja tsitruseline teravus taanduvad.

Lõpp: keskmine kuni pikk, üsna vürtsikas, turbane suitsusus enim tunda, endiselt ka veidi marjast hapukust. Kõik see taandub üsna kuivaks.

Hinnang: B

Tundub olevat 8-10 aastane šerrivaadis (hogshead) küpsenud Bowmore, kuid samas ei saa loomulikult selles kindel olla. Kahtlusi lisab ka üsna jõuline turbasus aroomis, kuid samas sellises kanguses noorema Bowmore puhul on see isegi oodatav. Igati meelepärane tervik, kus aroom tõuseb eriti esile.


Soldiers rock. Foto: islayinfo.com