laupäev, 30. september 2017

HUDSON WHISKEY x2

Täna sai teadlikult sisse astutud ühte veinibaari, kus oli võimalik maitsta kaht Ameerika väiketootja viskit. Maitsmiseks sai võetud New Yorgis asuva Tuthilltown Spirits burboon ja rukkiviski, mida turustatakse Hudson nime all. Tuthilltown Spirits on asutatud 2001 ja selle poolt toodetud viskid on esimesed, mida New Yorgis peale keeluseadust destilleeritud. Viskivabriku praeguseks omanikuks on William Grant & Sons, kuid viski tootmine toimub siiski endiselt käsitöö laadselt.

Mõlemad viskid on destilleeritud padadestillaatorites kaks korda ning siis küpsenud Ameerika tammest vaatides ilmselt 2-4 aastat, kusjuures Baby Bourbon’i (ilmselt ka rukkiviski puhul) küpsemisel on kasutatud väikeseid (baby) vaate ja tooraineks on olnud 100% New Yorgi osariigis kasvanud mais. Ka rukkiviski valmistamisel on peamine osa rukkist saadud viskivabriku lähiümbruse põldudelt. Mõlemat viskit sai maitstud 2cl jagu.


Hudson Baby Bourbon, Year 2015 Batch 11, bottle #2701, 46%

Aroom: ehe burboon, kuid võrreldes Kentucky burboonidega üsna kerge ja mitte liigselt magus ega sapine. Vanill, grillitud mais, kerge tsitrus ja siis klaasis seistes üha enam tunda ka tammevaadi rösti, mis annab sellise kergelt suitsuse alatooni (tühjas klaasis oli see just eriti selgelt tuntav).

Maitse: samuti üsna kerge, magus küpsetatud mais, kuid see ei domineeri popcorni laadselt. Värskust annab kerge sidrun.

Lõpp: üsna pikk, meeldivalt pehme ja siidine, kerge münt lisab meeldivust.


Hudson Manhattan Rye, Year 2015 Batch 10, bottle #8038, 46%

Aroom: selgelt eelnevast erinev, veidi kummaline aroomikooslus, kus esmalt seostub kuivatatud tilliga, kus veidi ka fenkolit ja münti. Võiks öelda, et ka lillelisus ja veidi sellline keemiline pool on samuti tuntav. Klaasis seistes ja eriti tühi klaas annab ka magusat tubaka aroomi. Omapärane.

Maitse: omapärane, kuid üsna lihtne, kerge ja tajutavalt noorepoolne. Ohtralt ja peamiselt erinevad rohelised ürdid, eriti till ja veidi fenkolit; kadakamarjad ja veidi ka tammevaadist tulevat mõrusust magususele lisaks.

Lõpp: keskmise pikkusega, ürdine koos magususega.

Hinnang: üsna vastuvõetavad mekkimiseks mõlemad, arvestades seda, et ma ei ole eriline burbooni austaja ega pole ka rukkiviskiga end seni kurssi viinud. Sobivad ka niisama mekkimiseks, kuid ilmselt on sobivamad siiski erinevates kokteilides.