laupäev, 14. oktoober 2017

MoS Images of Islay ’St John’s Church’

Viimane kolmest maitstavast sõltumatu villija Malts of Scotland poolt Images of Islay seerias villitud Islay saare vanuse märketa ühelinnaseviski kannab nime ’St John’s Church’. Sellenimeline kirik asub Islay lõunarannikul Port Elleni lähedal. Sellest vihjest oleks muidugi  ilmne liig oodata pudelis olevat sellenimeline viski. Kuid oletuslikult võiks maitstav viski olla küll pärit Islay saare lõunaranniku viskivabrikutest. Seega kas Laphroaig, Lagavulin või Ardbeg. Vaatame sellelgi korral, mida maitsed ütlevad. Viski ise on villitud 2015 aastal kokku 298 pudelit (70cl), millele lisandus veel 48 minipudelit (5cl), millest ka siinne maitstav viski pärit on.

MoS Images of Islay: Loch Indaal Lighthouse, Soldiers rock, St John's Church

Images of Islay ’St John’s Church’, Malts of Scotland (MoS), 53,2% ncf, nc

Aroom: üsna tugev ja esiplaanil turbasuitsusus, mis võrreldes eelnevalt maitstud MoS viskiga (Soldiers rock) on tajutavalt meditsiinilisem. Turbasus on hästi tasakaalustatud magususega; puuviljane, maalähedane, ürdid, kuiv tuhasus. Pisut ka väävlit, mis aga ei häiri, vaid lisab pigem kompleksust. Klaasis seistes tuleb esile ka veinisus, nahk, vanillikaun ning mõningased punased marjad ja kirsid; veidi ka suitsukala. Vee lisamine rõhutab tuhast meditsiinilist turvast ja toob ka aroomi kuiva teravust.

Maitse: turbasuitsune algus, mida on meeldivalt tasakaalustamas puuviljane (kuivatatud puuviljad) ja veidi tuhane magusus. Kangusele vaatamata üsna pehme ja kergelt kreemine suutunne. Keskosas punaseid marju, sidrun ja ingver, millele viimasena kasvab peale uuesti selge ja küllaltki tugev turbasus, kuid seekord mitte magusana, vaid nüüd koos pipra, vürtside ja ingveriga.

Lõpp: pikk, jätkub ingver ja vürtsid, suutundelt kergelt kreemine, kuid samas ka üsna kuiv turbasus. Lisandub õrnalt soolasust. Meditsiiniline turbasus püsib keelel ja suulaes väga pikalt.

Hinnang: B+

Hästi integreeritud (turbasus + puuviljane magusus + marjane kerge hapukus) üsnagi jõuline Islay viski. Ilmselt šerrivaadis küpsenud Laphroaig. Kolmest maitstud MoS „Images of Islay“ ühelinnaseviskist parim.

St John's Church. Foto: undiscoveredscotland.co.uk