teisipäev, 10. oktoober 2017

MoS Images of Islay ’Loch Indaal Lighthouse’

Siinses ja järgnevas kahes postituses tutvustan sõltumatu villija „Malts of Scotland“ poolt villitud Islay saare vanuse märketa ühelinnaseviskisid. Sõltumatu villija Malts of Scotland on asutatud Saksamaalt pärit Thomas Ewersi poolt, kes peale Šotimaa viskivabrikutest viskivaatide kokkuostmist, otsustas neid ka 2009 aastal ühevaadi viskidena villima hakata. Kõik kolm maitstavat ühelinnaseviskit on küll saanud ’Images of Islay’ seerias nime ühe Islay saarel paikneva koha või ehitise järgi, kuid kust antud ühelinnaseviski täpsemalt pärit on, pole teada. Seda võib vaid oletada viski nime põhjal või siis püüda tuvastada seda viski maitsest endast. Kuid viski täpne päritolu pole siinkohal siiski ju peamine. Oluline on ikka aroom ja maitse ise.

Esimene kolmest maitstavast kannab nime ’Loch Indaal Lighthouse’ ning teades, et see majakas asub Loch Indaal lahe ääres Port Charlotte küla lähedal, siis võib oletuslikult paigutada ka viski päritolu sinna. Viski ise on villitud 2015 aastal kokku 265 pudelit (70cl), millele lisandus veel 48 minipudelit (5cl), millest ka siinne maitstav viski pärit on.

MoS Images of Islay: Loch Indaal Lighthouse, Soldiers rock, St John's Church

Images of Islay ’Loch Indaal Lighthouse’, Malts of Scotland (MoS), 53,2% ncf, nc

Aroom: suitsusus on kohe selgelt tunda, magusapoolne, kuid pigem kuiv teraviljane-heinane, kooritud toores kartul. Tasapisi tunda ka kergemaid noote: lillelisus, kerge münt ja aniis koos magusapoolsete õuntega. Aroomi põhjal tundub olema üsna noor, kuna suuresti jääb pigem toordestillaadi sarnaseks. Samas on oma nooruslikus tooruses üsna meeldiv. Kangus ei anna üldse tunda, ei vaja vett; pigem vesi isegi toob noorust enam esile.

Maitse: kergelt tsitruseline, ilmne ingver, mõningast rohusust. Suutundelt veidi õline. Magsusust lisab tearaviljasus koos magusa turbase linnaselisusega. Turbasus saabub pigem viimases faasis. Jääb selliseks tuhase turbasuse ja magususe jõukatsumiseks, kus turbasus kipub peale jääma. Vesi toob maitsesse enam magusust, kuid parem on siiski jätta vesi siit välja.

Lõpp: keskmise pikkusega, kurku soojendav, tuhane turbasuitsusus ja jällegi selle alt esile tõusev magus õunapirukas.

Hinnang: C+

Loch Indaal Lighthouse. Foto: islay.org.uk

Tervikuna üsna toores ja noor. Küpsemise mõttes võiks oletada vanuseks 5-6 aastat ja/või siis on tegemist väga väheaktiivse vaadiga, mida reedab ka viski värv. Pigem lihtne ja üheplaaniline, kuid siiski üsna meeldiv. Võib tõesti olla tegemist Port Charlotte viskiga, kuid samas meenutab ka Kilchomani viskit, kuid viimast vist vaatide kujul viskivabrikust välja ei müüda. Igal juhul üsna meeldiv Islay viski.