Siinne Bunnahabhain
vanuse märketa (NAS) linnaseviski kannab jällegi gaeli keelset nime, sedapuhku
on selleks Stiùireadair, mis tõlkes tähendab tüürimeest. Arvestades
Bunnahabhain pudeli sildil olevat elementi, on valitud nimi igati mõistetav ja
arusaadav. Stiùireadair on turule toodud sel aastal ning vähemalt osaliselt on
see mõeldud asendama 12-aastast. Asendama selles mõttes, et vähendada turul survet
viimasele, kuna nii nagu paljude teistegi Šoti viskivabrikute puhul, on ka
Bunnahabhainis mõningaid probleeme eakamate vaatide vähenemisega. See teeb aga
raskeks seniste vanuse märkega viskide piisavas koguses villimise ja turul
hoidmisega. Näiteks üheks viimatiseks viskivabrikuks, mis teatas oma kahe
eakama viski villimise lõpetamisest, oli Pulteney, kes lõpetas sel aastal
21-aastase ning järgmise aasta alguses lõpetatakse ka 17-aastase villimine.
Siinne Bunnahabhain
Stiùireadair on valmistatud turvastamata linnastest ning kokku on selle jaoks
segatud erinevas vanuses ja erinevat laadi šerrivaatides küpsenud viskid.
Ilmselt on raskuspunkt pigem noorematel viskidel ning taastäidetud vaatidel.
Viski on villitud 2017. aastal ning hind jäi 30-40€ vahele.
Bunnahabhain Stiùireadair,
46,3% nc, ncf
Aroom: selgelt on esil
šerrisus, kuid seda koos alkohoolse näpistusega. Pakendamiskarbi papp,
kuivatatud aprikoosid ja karamelli magusus. Üsna lihtsakoeline ja üheülbane
ning tajutavalt noorepoolne. Oluline muutus leidis aset siis, kui umbes
kahenädalase maitsmise järel sai jõutud pudelis umbes poole peale. Nüüd on
hoopis enam toimumas. Enam on karamelli ja vähem otsest šerrisust, papine aroom
on kadunud, esiplaanil enam magusust ja seda just kuivatatud puuviljade ja
mõningase kookose lisandumise toel, tajutav nüüd ka pähklitega piimašokolaad,
kaneel koos muude kergete vürtsidega.
Maitse: üsna šerrine
algus, suutundelt kergelt kreemine, magus karamell. Siis tuleb üsna kiirelt
üsna tugev vürtsikus ja isegi piprasust, millega koos lisandub mõrusus ja
kirbus. Kirbus just selline greibi laadne. Vesi ei tee head; kui lisada, siis
vaid paar tilka, mis muudab suuntunde küll veidi kreemisemaks, kuid samas tuleb
kirbust isegi enam esile. Maitses toimub selline magusa ja vürtsika mõrususe
võitlus, kus viimane kipub peale jääma. Nii nagu aroomigi puhul, on siinse
viski puhul vaja kannatust ning vältida lõpphinnangu andmist pudeli kaela osa
maitsmise järgselt.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Õrnalt kreemine šerrisus, pigem kuiv, veidi pähkleid. Säilib juba
varem esile tulnud vürtsikas mõrusus ja kirbus.
Hinnang: C/C+
Tegelikult sai pudeli esimene pool kasutatud suuresti ära hoopis Hot Toddy tegemisel, kuhu see sobis ideaalselt; seejuures kasutasin kuuma vee asemel rooibos tee põhja. Saabunud külmemate ilmade puhul oli see ideaalne väljast tuppa saabumise jook.