pühapäev, 24. aprill 2016

SPRINGBANK & LONGROW: erisegud

Veebruaris (12.02) sai külastatud Helsingis järjekordset UISGE viskifestivali. Olin eelnevalt ostnud juba Springbank degusteerimise, kuid kahjuks tekkis vahetult enne festivali kerge külmetus, mis sulges haistmisteed ninas ja sellega seotult kaotas ka pea kõik maitsmismeeled. Seega oli selle aasta UISGE enda jaoks pettumus, kuigi maitsmist oleks olnud küllaga. Springbank’ maitsmistoas aga siiski osalesin ja sealt saigi siis kohapealt kokkuvalatud seguna siinmaitstavad unikaalsed erisegud kaasa võetud. Nüüd on neil olnud aega kaks kuud isekeskis sõbruneda ja aeg siis neid maitsta.


Lisaks ninakinnisusele oli degustatsioon ka korralduslikult pettumus. Maitsmistuba oli Springbank viskivabrikust läbi viima tulnud Fraser Milloy, kelle taustaks veebis oleva info kohaselt oli turundus ja kes viskivabriku palgale alles aasta-paar tagasi tööle asunud. Esiteks siis hilinemine. Kui degusteerimine oleks pidanud algama, hakkas Milloy alles viskisid klaasidesse valama. Õnneks märkasid ukse taga ootavaid inimesi UISGE korraldajad ja saatsid „õnnetule“ noormehele kolm näitsikut appi ja hilinemisega sai lõpuks siis saali. Teiseks, vist eelnevast tulenevalt või siis vähesest kogemusest lähtuvalt oli kogu presentatsioon väga kehvalt teostatud. Seinale kuvatud slaididelt oli raske midagi välja lugeda, kuna saal oli eredalt valgustatud. Viskivabriku tutvustamine vuristati kiirelt ette ja viskide (juhendatud?) maitsmine toimus rutakalt sama presentatsiooni käigus, jätmata nii aega ühelegi maitstud viskile keskenduda. Minu lohutuseks seda ma ka ninakinnisusest tulenevalt teha ei saanud ja kuna olin taibanud õnneks kaasa võtta kaks väikest pudelit, valasin neli viskit nendesse. Kohapeal maitsesin siis üksnes tünnikangusega Springbank 12-aastast ja Longrow destillaati (New Make Spirit).


Maitsmisele olid toodud ülal fotol jäädvustatud viskid:
  • Springbank 12 yo Cask Strength (Batch 9, 07.2014) 54,3%
  • Longrow „Red“ 11 yo, Fresh Port Cask (9000 pudelit), 51,8%
  • Longrow 11 yo „Rundlets & Kilderkins“ (11.2001/01.2013; 9000 pudelit), 51,7%
  • Springbank 18 yo, 46%
  • Springbank 21 yo (2014 Edition, 3600 pudelit), 46%
  • Longrow „New Make Spirit“, 63,3%

Nüüd siis aeg maitsta asjaolude sunnil loodud segusid (ülal fotol Mix 1 & Mix 2). Ja kuna kokku oli segatud eraldi pudelitesse omavahel kaks Springbank ja kaks Longrow ühelinnaseviskit, siis on nende segude puhul siiski tegemist ühelinnaseviskidega. Huvitav on siinjuures ka see, et omavahel kokkusegatud Springbank viskid olid identse kangusega, kuid eri vanusega ning Longrow viskid samaealised, kuid üksnes 0,1% erinevusega kanguses.


Springbank mix: 18 yo 46% (2cl, 50%) + 21 yo 46% (2cl, 50%), nc, ncf

Aroom: rikkalik ja kompleksne, nii kuiv kui magus šerri, delikaatne tsitrus ja eksootilised puuviljad, pehme vanill, mandel, õrn iiris ja mesine vahasus. Nende all ka kerge suitsusus ja varasügisene metsaalune (metsalilled, sügislehed ja veidi kõdu).

Maitse: täidlane, samas kerge. Kompleksne, jällegi selline ümar, delikaatne ja kreemine tsitrus. Vahane/õline linnasus, mandel, mango, banaan, magusas siirupis pirn. Hästi suud kattev. Kõige eelneva keskel meeldiv vürtsisegu, kaneel, millele liitub ka veidi mõru apelsini koor.

Lõpp: pikk, vahane, magus kookos, vürtsine ja veidi kuivalt soolane.

Hinnang: A

Väga meeldiv. Nii aroomis kui maitses tunda heades vaatides küpsemise mõju. Ehk järelmaitses oli veidi häirivaks rohune ja apelsini koore mõru mekk, kuid õnneks see ei tungi hästi integreeritud tervikust esile.

Longrow mix: 11 yo „Red“ 51,8% (2cl, 50%) + 11 yo „Rundlets & Kilderkins“ 51,7% (2cl, 50%), nc, ncf

Aroom: esimesena kohe aromaatne turbasuitsusus, mis hästi integreeritud üllatavalt pehme puuviljasusega. Väga mitmekesine; erinevad aroomid tõusevad vaheldumisi esile: magusad marjad, joodised vetikad, iiris, lõkketuhas küpsenud õunad, veidi metalline (meditsiiniline) merelisus, magus tubakas, nahk. Aroomide pillerkaar. Seda võikski nuusutama jääda, iga uue lähenemisega üha uued lõhnakooslused ja nüansid, justkui kaleidoskoobis vahelduvad mustrid.

Maitse: uh-uh, see toimib. Väga kompleksne. Algus pehmed iiriselised ja tuhased küpsed õunad, siis magusad eksootilised puuviljad, punased lihased viinamarjad, pehme tsitrus, vürtsisegu. Siis jälle maheneb suitsuseks ja veidi soolaseks. Kohati tunne, justkui maitseks tummiselt tanniinist eakat punaveini. Kogu kupatus katab suu kaugemadki nurgad.

Lõpp: väga pikk. Mahe turbasuitsusus, tuhased puuviljad, kus ka piisavalt tsitrust, tanniinine, soojendav.

Hinnang: A

Sellest kooslusest sai nüüd küll väga meeldiv kompleksne segu. Isegi tühi klaas säilitas niipalju turbasuitsust puuviljasust, et selle haju oli tunda terves toas. Kahe kuu tagune pisike pettumus degustatsioonilt on kahe olude sunnil tekkinud unikaalse seguga hooga minema pühitud.