neljapäev, 21. aprill 2016

SPRINGBANK 16 yo "Local Barley"

Valmistatud linnastest, mis kasvanud Kintyre poolsaarel, täpsemalt Low Machrimore farmi põldudel, mis paiknevad Springbank’ viskivabrikust lõunas mõnede miilide kaugusel. Kasutatud odra tüübiks oli Prisma; destilleeritud september 1999 ja villitud jaanuar 2016. Kasutatud vaatidest oli 80% eks-burboon ja 20% Euroopa tammest endised šerri vaadid. Kokku toodeti seda viskit 9000 pudelit. Maitstav on 3cl näidispudelist.


Springbank 16 yo „Local Barley“, 54,3% nc, ncf

Aroom: värske tsitruseline puuviljasus koos magusate linnastega. Kerge alkohoolne näpistus. Sidrun, pirn, vanill, mesine lillelisus ja võiküpsis. Kõige taustal Springbank’le omast „kõdu“ ning veidi tuhane ja puidune suitsusus. Veidi ka merelist ja metallist soolasust. Vesi muudab aroomi paksemaks, enam esil sidruniline vahasus.

Maitse: algus magus värske tsitrus (eelkõige sidrun, kuid ka greip). Keskel alkoholi ja vaadi kuiva teravust ning jõulisi vürtse. Sellele järgneb uuesti pehmem pool koos magusa linnase, vanilli ja veidi õlise mekiga. Veega kaldub enam tuhase ja vahase sidruni poole, mis ka aroomis juba esil olid.

Lõpp: üsna pikk ja kurku soojendavalt vürtsikas; pigem kuiv ja veidi kirbelt rohune.

Hinnang: A

Väga meeldiv aroom ja maitse. Oleks oodanud vaid maitses ja lõpus veidi enam soolasust ja suitsusust. Kaalusin hinnangu osas A ja B+ vahel, kuid just teatav delikaatne linnaseline ja kergelt suitsune sidrun ja tervikuna meeldiv vürtsikas värskus kallutas siiski A poole. Tunda on kasutatud vaatide kvaliteet. Kui 13-aastane „Green“ oli iseloomult lähedane Springbank’ põhiviskidele (eriti 15- ja 18-aastasele ja seda ilmselt tänu šerri vaatides küpsemisele), siis siinne „Local Barley“ on neist selgelt n.ö kõrvalekalle oma eripalgelisusega. Selgelt Ameerika tamme eks-burboon vaadi mõjuline ja šerri vaatide osakaal pea tajumatu (ehk aitasid need, ilmselt teise täitekorra vaadid, vaid kogu kupatuse veidi ümaramaks muuta). Kuna info kohaselt tuleb järgnevatel aastatel veel vähemalt viis pudelit samast „Local Barley“ sarjast, siis jääb vaid oodata, kas jäädakse burboon vaatide juurde või tulevad järgnevad muudes vaatides küpsenutena.