esmaspäev, 11. aprill 2016

Campbeltown linnaseviskid

Campbeltown on üks kuuest Šoti linnaseviski valmistamise piirkonnast ning ainus, mis piirdub linnaga. Nimelt on 1609. aastal Archibald Campbell’ poolt rajatud Campbeltown linn Kintyre poolsaare lõunatipus. Kuna suurema osa 20. sajandist tegutses linnas vaid kaks viskivabrikut (Springbank ja Glen Scotia, mis mõlemad olid ka lühemat või pikemat aega 1980- ja 90-ndatel seiskunud) sooviti Campbeltown kui viskivalmistamise kokkuleppeline eraldi piirkond „kaardilt“ kustutada. Kolmanda viskivabriku (Glengyle) taasavamine 2004. aastal on siiski jätnud Campbeltown’ eraldi piirkonnana alles.


Kunagi oli Campbeltown aga Šotimaa „viski pealinn“, kus parimatel aegadel tegutses üle kolmekümne viskivabriku (aastal 1837 tegutses 28 ametlikku viskivabrikut). Põhjuse selleks lõi linna hea asukoht. Kintyre poolsaare tipp oli viski valmistamiseks justkui loodud – viljakad põllud, mis andsid rohkelt otra, kohalik turvas, looduslik sügav ja varjuline sadam (enamus transpordist kulges 18. ja 19. sajandil veeteid pidi, mis oli odavaim ja kiireim viis kaupade transpordiks), kohalik söekaevandus, lähedus ja seotus Iirimaa viskivalmistamise traditsioonile, lähedus janusele Glasgow’le, hea kliima tänu Golfi hoovusele ning eraldatus võimukeskustest. Juba 18. sajandi lõpul oli viski valmistamine Campbeltown’ elanikele üheks põhitegevuseks ning 19. sajandi viimase veerandi alguses tegeles linnas paarkümmend litsentseeritud viskivabrikut. Seejärel algas aga allakäigu periood, mille lõpul jäi linna tegutsema üksnes kaks destilleerimiskoda.

Campbeltown viskivabrikutele sai saatuslikuks esiteks Šoti seguviskide tootjate eelistuste muutus, teiseks Ameerika Ühendriikide keeluseadus ja kolmandaks 1920-ndate suur majanduslangus. Sajandivahetusel hakati seguviskides eelistama kergemaid Speyside linnaseviskisid ja Campbeltown’ raskemad ja jõulisemad õlised linnaseviskid kaotasid ostjaid.

Ajutiseks päästjaks osutus Ameerika turg, kuid sealne keeluseadus (1920-1933) andis lõpuks hoopis teise valusa hoobi piirkonna viskitootjatele. Keeluseaduse ajal tegutsenud illegaalsetes joomakohtades joojateni jõudnud Šoti viski oli eelnevalt nende kohtade omanike poolt tugevalt lahjendatud. Ja lahjendamiseks sobisid just tugevamamaitselised Campbeltown viskid. Neid sai lahjendada ilma nende maitset kaotamata. Ja kuna juba varasemalt oli Campbeltown viskisid üle Atlandi veetud, kasvas nende viskide järele nõudlus veelgi ja kiirelt. See tingis aga viski tootmises kvaliteedi asemel rõhu asetamist kvantiteedile. Lisaks destillaadi kvaliteedi langusele, langes ka kasutatud vaatide kvaliteet (ilmselt mittetõese legendi järgi oli osa vaatidest koguni endised heeringatünnid).

Lisaks kvaliteedi langusest tulenenud väiksemale nõudlusele Campbeltown’ piirkonna viskide järele, tabas piirkonda veel sulgemiste laine. Kohalik söekaevandus suleti 1923, mis lõpetas odava kütuse hankimise võimaluse. Sellega seotult suleti 1930. aastal ka raudtee, mis ei suutnud end üksnes reisijate veoga ülal pidada. Viskitootmisele selles piirkonnas andis viimase hoobi Ameerika Ühendriikidest alanud suur majanduslangus (1929-1933), millest ei jäänud puutumata ka Briti saared. Majanduslangus mõjutas kõiki Šoti viskivabrikuid, kuid kui kriisi möödumisel mujal viski tootmine konsolideeriti ja ratsionaliseeriti, siis eraldatud ja tootmismahult väikesed Campbeltown’ viskivabrikud ei sobitunud lihtsalt enam uude viskimaailma.

Eelneva tulemusel lõpetas 1920-ndatel tegevuse 16 Campbeltown viskivabrikut. Alles jäid vaid Springbank, (Glen) Scotia ja Rieclachan. Neist kaks esimest olid majanduslanguse ajal suletud – Springbank aastatel 1926-1933 ja Scotia 1928-1933. Kui need kaks taasavasid oma tootmise, suleti Rieclachan 1934. aastal. Nende kahe viskivabriku toel suutis Campbeltown (linnana!) püsida siiski viskitootmise piirkonnana ning kui XX sajandi lõpus tekkis selles osas ehk kahtlusi, siis Glengyle viskivabriku taasavamine 2004. aastal, kustutas need. Nüüdseks tegutseb piirkonnas kolm linnaseviski destilleerimiskoda, mis valmistavad kokku viit erinevat ühelinnaseviskit:

Springbank (asutatud 1828) ja viskideks:
  • Springbank
  • Longrow (iseseisva viskivabrikuna tegutses 1824-1896)
  • Hazelburn (iseseisva viskivabrikuna tegutses 1825-1925)
Glen Scotia (asutatud 1832)

Glengyle (asutatud 1872, töös olnud 1873-1925, taasavatud 2004) ja viskiks
  • Kilkerran