Juriidilistel
põhjustel on Glengyle viskivabriku ühelinnaseviski nimeks Kilkerran. Kilkerran
on tuletatud gaeli keelsest ’Ceann Loch Cille Chiarain’, mis oli algselt
nimetuseks kohale, kus asetses püha Kieran’ (Saint Kieran) religioosne
tegutsemispaik ehk siis algne Campbeltown linna asukoha nimi. Aastast 2009 on
igal aastal villitud n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid – „Work in Progress“
(WIP). Esimene n.ö ametlik ühelinnaseviski – 12-aastane Kilkerran Single Malt
tuleb turule ilmselt selle aasta augustis. Saab siis näha, mis vaadid kokku
segatakse või siis tuleb hoopis jällegi paar versiooni eri vaatides küpsenud
Kilkerranit.
Kilkerran
„Work in Progress“ viskid:
- WIP (1): 2009, 5 yo, valge silt ja tuub
- WIP 2: 2010, 6 yo, helehall silt ja tuub
- WIP 3: 2011, 7 yo, heleroheline silt ja tuub
- WIP 4: 2012, 8 yo, helekollane/beež silt ja tuub
- WIP 5: 2013, 9 yo, helesinine silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)
- WIP 6: 2014, 10 yo, roosa silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)
- WIP 7: 2015, 11 yo, roheline silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)
Siin
maitstavad on Kilkerran WIP ühelinnaseviskid aastast 2009 (esimene WIP) ja 2010
(WIP 2). Esimene 6cl ja teine 3cl näidispudelist. Järgmises postituses
tutvustan kahte järgnevat.
Kilkerran
„Work in Progress“ (1), 46% nc, ncf
Aroom:
värske ja mereline. Lilleline/rohune, sidrun ja vanill. Tuhasus, milles ka
kerge metalline haju. All hoomatav magus ja veidi õline linnasus. Vähene vesi
toob vanilli isegi enam esile.
Maitse:
üsna terav, domineerib vanill ja ingver. Kergelt suitsune õlisus, kuid muidu
üsna lihtsakoeline ja pigem kuivusele kalduv. Kindlasti mitte ebameeldiv ega
igav. Destillaadi kvaliteet on tunda.
Lõpp:
pikk, mereliselt soolakas ja veidi mõrudalt rohune; lõpeb kuivalt.
Hinnang:
B
Veidi veel
robustne ja selgelt noor. Olles maitsnud ka viimast WIP’i (7, tünnikangusega
burboon vaadis küpsenud), on progress sellest esimesest WIP’ist tajutav ning vaatides
veedetud aastate positiivne mõju selgelt tunda.
Kilkerran
„Work in Progress 2“, 46% nc, ncf
Aroom:
värske ja mereline. Tajutavalt täidlasem ja üllatavalt Springbankilik (selline
märja villa aroom). Samuti esil sidrun koos vanilliga, kuid lisandunud enam
puuviljasust, eelkõige õun ja veidi ehk pirni. Suitsusem ja mitmekülgsem, mis
tuleneb ilmselt sellest, et kasutatud enam šerri vaate. Vähene vesi tõstab
suitsususe ja puuviljasuse enam esile.
Maitse:
samuti üpriski terav, siin just ingveri teravus, kuid eelnevaga võrreldes siiski
veidi pehmem ja ümaram. Soolane ja samas ka õline-kreemine sidrun ja suitsune
linnasus. Vürtsikam (ilmselt tuleneb suuremast hulgast Euroopa tamme
vaatidest). Veidi häirivaks vast vanilli mõrusus.
Lõpp:
keskmiselt pikk ja värske, veidi kaneeli, soolane.
Hinnang:
B+
Võrreldes
WIP 1-ga on siin vähem noorusest tulenevat toorust ja rohusust, samas
märgatavalt enam turbasuitsusust. Ilmselt ka kasutatud vaatide tüübist
(aktiivsed esmatäite vaadid!) ja suhtest – 50% esmatäite eks-burboon, 25%
esmatäite eks-šerri ja 25% teise või kolmanda täitekorra eks-burboon – on siin
enam tunda tamme vürtsikust. Värsked burboon ja šerri vaadid on aidanud ka destillaadi
toorust hästi pehmendada ja ümardada. Igati meeldiv noor viski.