neljapäev, 14. aprill 2016

KILKERRAN WIP 1 & WIP 2

Aastal 2004 toimus Campbeltown’is oluline sündmus – 25. märtsil taasavati 80 aastat suletud olnud linnaseviski destilleerimiskoda. Glengyle viskivabrik rajati algselt 1872. aastal William Mitchell’i poolt, kes oli ka Springbank’ kaasasutajaks koos oma venna John Mitchell’iga. Selle taasavamiseks ostis Springbank’ viskivabriku omanik Hedley Wright Glengyle hooned. Viskivabrik taasrajati küll endises hoones, kuid täiesti uue sisuga. Destilleerimispajad hangiti suletud Ben Wyvis’e viskivabrikust (asutatud 1965 ja suletud juba 1977, seega olid ostetud pajad üpriski vähekasutatud) ning ehitati need oma vajadustest lähtuvalt ümber. Neli aastat hoolikat renoveerimist ning 2004. aastal leidis aset esimene destilleerimine. Taastamise protsessist annab hea ülevaate allolevas videos Glengyle tootmisdirektor Frank McHardy.




Juriidilistel põhjustel on Glengyle viskivabriku ühelinnaseviski nimeks Kilkerran. Kilkerran on tuletatud gaeli keelsest ’Ceann Loch Cille Chiarain’, mis oli algselt nimetuseks kohale, kus asetses püha Kieran’ (Saint Kieran) religioosne tegutsemispaik ehk siis algne Campbeltown linna asukoha nimi. Aastast 2009 on igal aastal villitud n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid – „Work in Progress“ (WIP). Esimene n.ö ametlik ühelinnaseviski – 12-aastane Kilkerran Single Malt tuleb turule ilmselt selle aasta augustis. Saab siis näha, mis vaadid kokku segatakse või siis tuleb hoopis jällegi paar versiooni eri vaatides küpsenud Kilkerranit.

Kilkerran „Work in Progress“ viskid:
  • WIP (1): 2009, 5 yo, valge silt ja tuub
  • WIP 2: 2010, 6 yo, helehall silt ja tuub
  • WIP 3: 2011, 7 yo, heleroheline silt ja tuub
  • WIP 4: 2012, 8 yo, helekollane/beež silt ja tuub
  • WIP 5: 2013, 9 yo, helesinine silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)
  • WIP 6: 2014, 10 yo, roosa silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)
  • WIP 7: 2015, 11 yo, roheline silt ja tuub (burboon ja šerri vaadis küpsenud)

Siin maitstavad on Kilkerran WIP ühelinnaseviskid aastast 2009 (esimene WIP) ja 2010 (WIP 2). Esimene 6cl ja teine 3cl näidispudelist. Järgmises postituses tutvustan kahte järgnevat.


Kilkerran „Work in Progress“ (1), 46% nc, ncf

Aroom: värske ja mereline. Lilleline/rohune, sidrun ja vanill. Tuhasus, milles ka kerge metalline haju. All hoomatav magus ja veidi õline linnasus. Vähene vesi toob vanilli isegi enam esile.

Maitse: üsna terav, domineerib vanill ja ingver. Kergelt suitsune õlisus, kuid muidu üsna lihtsakoeline ja pigem kuivusele kalduv. Kindlasti mitte ebameeldiv ega igav. Destillaadi kvaliteet on tunda.

Lõpp: pikk, mereliselt soolakas ja veidi mõrudalt rohune; lõpeb kuivalt.

Hinnang: B

Veidi veel robustne ja selgelt noor. Olles maitsnud ka viimast WIP’i (7, tünnikangusega burboon vaadis küpsenud), on progress sellest esimesest WIP’ist tajutav ning vaatides veedetud aastate positiivne mõju selgelt tunda.


Kilkerran „Work in Progress 2“, 46% nc, ncf

Aroom: värske ja mereline. Tajutavalt täidlasem ja üllatavalt Springbankilik (selline märja villa aroom). Samuti esil sidrun koos vanilliga, kuid lisandunud enam puuviljasust, eelkõige õun ja veidi ehk pirni. Suitsusem ja mitmekülgsem, mis tuleneb ilmselt sellest, et kasutatud enam šerri vaate. Vähene vesi tõstab suitsususe ja puuviljasuse enam esile.

Maitse: samuti üpriski terav, siin just ingveri teravus, kuid eelnevaga võrreldes siiski veidi pehmem ja ümaram. Soolane ja samas ka õline-kreemine sidrun ja suitsune linnasus. Vürtsikam (ilmselt tuleneb suuremast hulgast Euroopa tamme vaatidest). Veidi häirivaks vast vanilli mõrusus.

Lõpp: keskmiselt pikk ja värske, veidi kaneeli, soolane.

Hinnang: B+

Võrreldes WIP 1-ga on siin vähem noorusest tulenevat toorust ja rohusust, samas märgatavalt enam turbasuitsusust. Ilmselt ka kasutatud vaatide tüübist (aktiivsed esmatäite vaadid!) ja suhtest – 50% esmatäite eks-burboon, 25% esmatäite eks-šerri ja 25% teise või kolmanda täitekorra eks-burboon – on siin enam tunda tamme vürtsikust. Värsked burboon ja šerri vaadid on aidanud ka destillaadi toorust hästi pehmendada ja ümardada. Igati meeldiv noor viski.